GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set VI

Jul 29, 2016, 10:55 IST

GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set VI ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set VI ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

1. What is the electric potential of neutral wire?

A. Zero volt

B. 100 volt

C. 10 volt

D. 10 volt

Ans: A

2. What is the colour of insulation covering on live wire?

A. Green

B. Red

C. Black

D. Yellow

Ans: B

3. What is the colour of insulation covering on neutral wire?

A. Blue

B. Red

C. Green

D. Black

Ans: D

4. What is the rating of main fuse which is put in the live wire?

A. 10 amperes

B. 140 amperes

C. 50 amperes

D. 65 amperes

Ans: C

5. In which unit is the electrical energy consumed by us recorded?

A. Volt

B. Kilowatt-minute

C. Kilowatt-hour

D. Kilowatt-second

Ans: C

6. Which of the following are the two separate circuits in a house?

A. Lighting and power circuit

B. Open and closed circuit

C. Series and parallel circuit

D. None of the above

Ans: A

7. What is the fuse of lighting circuit?

A. 20 A fuse

B. 5 A fuse

C. 18 A fuse

D. 5 A fuse

Ans: B

8. What is the fuse of power circuit?

A. 5 A fuse

B. 18 A fuse

C. 15 A fuse

D. 10 A fuse

Ans: C

9. Which of the following devices is run by lighting circuit in the house?

A. Electric bulb

B. Tube-lights

C. Fans

D. All of the above

Ans: D

10. Which of the following devices is run by power circuit in the house?

A. Tube-lights

B. Electric iron

C. Television

D. Radio

Ans: B

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News