Jagran Josh Logo

GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set I

07-JUN-2016 09:39

    GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Which of the following option is incorrect regarding Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?

    A. It was launched in the year 2013.

    B. It is a financial inclusion scheme.

    C. It aimed at ensuring that every family has at least one bank account.

    D. It provides a Rupay Debit card with one lakh rupee accidental cover.

    Answer: A

    2. The Swavalamban Scheme was launched in the year?

    A. 2008

    B. 2010

    C. 2012

    D. 2014

    Answer: B

    3. In respect of Commercial Banks which entity monitors the Kisan Credit Card (KCC) Scheme?

    A. NABARD

    B. SIDBI

    C. RBI

    D. SBI

    Answer: C

    4. Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) is operationalised by?

    A. State Government

    B. RBI

    C. SIDBI

    D. NABARD

    Answer: D

    5. Which of the following option is correct regarding Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojana?

    A. It is a one year life insurance scheme.

    B. It is available in the age group of 18 to 50 years.

    C. It is renewable from year to year.

    D. All of the above

    Answer: D

    6. Which of the following is not an initiative product under Pradhan Mantri Mudra Yojana?

    A. Shishu

    B. Vriddha

    C. Tarun

    D. Kishore

    Answer: B

    7. In which year Antyodaya Ann Yojana (AAY) was launched?

    A. 1998

    B. 1999

    C. 2000

    D. 2002

    Answer: C

    8. Mid Day Meal Scheme was launched in the year?

    A. 1993

    B. 1995

    C. 1997

    D. 1999

    Answer: B

    9. Which of the following scheme was introduced after merging Nutrition Programme for Adolescent Girls and Kishori Shakti Yojana?  

    A. SABLA

    B. ABLA

    C. NIRBHAYA

    D. None of the above

    Answer: A

    10. Annapurna Scheme was launched in 2000-01 by which of the following ministry?

    A. Ministry of Agriculture

    B. Ministry of Rural Development

    C. Ministry of Woman and Child Development

    D. None of the above

    Answer: B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on