Jagran Josh Logo

GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set III

08-JUN-2016 12:11

    GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES,IFS,  CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. India's golden triangle is a tourist circuit which doesn't connect which of the following city?

    A. Jaipur

    B. Delhi

    C. Lucknow

    D. Agra

    Answer: C

    2. On which date Swachh Bharat Abhiyan was launched?

    A. 2nd October

    B. 15th August

    C. 26th Jaunary

    D. 14th April

    Answer: A

    3. National Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY) is set to be implemented in how many cities?

    A. 8

    B. 10

    C. 11

    D. 12

    Answer: D

    4. Integrated Child Protection Scheme was launched in the year?

    A. 2009-2010

    B. 2011-2012

    C. 2013-2014

    D. 2015-2016

    Answer: A

    5. Janbhagidari Scheme is provided by which of the following State?

    A. Uttar Pradesh

    B. Kerala

    C. Madhya Pradesh

    D. Bihar

    Answer: C

    6. Pahal scheme is related with?

    A. Agriculture Loan

    B. Direct Transfer of LPG Subsidy

    C. Women Education

    D. Child Education

    Answer: B

    7. Mission Indradhanush is related with?

    A. Children Safety

    B. E-Commerce

    C. Child Vaccination

    D. None of the above

    Answer: C

    8. Swachch Bharat Mission (Rural) programme comes under which ministry?

    A. Ministry of Panchayati Raj

    B. Ministry of Drinking Water and Sanitation

    C. Ministry of Woman and Child Development

    D. Ministry of Rural Development

    Answer: B

    9. Sagar Mala project is related to?

    A. Modernization of ports

    B. Oil extraction

    C. Sea route development

    D. None of the above

    Answer: A

    10. What is the main objective of "Vanbandhu Kalyan Yojana"?   

    A. To increase Forest Cover

    B. Welfare of Tribals

    C. Protection of Wildlife

    D. Protection of Rivers

    Answer: B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK