Jagran Josh Logo

GK Quiz and Answer on Indian Polity: Center State Relations in India

24-MAY-2017 11:50

    Dear students try to solve this set of 10 questions based on the ‘Center State Relations in India’ and increase the chances of your selection in the prestigious exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.

    gk quiz indian polity

    1. Which of the following subject comes under the Central Government?

    (A) Banking

    (B) Agriculture

    (C) Prison

    (D) Public health

    Ans. A

    Explanation: Union Government has 100 subjects under the union list which includes defence, banking, currency, atomic energy, insurance and communication etc.

    2. How many topics are currently covered in concurrent list?

    (A) 100

    (B) 57

    (C) 61

    (D) 52

    Ans. D

    Explanation: Currently there are 52 subjects in the concurrent list. Originally there were 47 subjects.

    3. Which subject comes under the concurrent list?

    (A) Newspaper

    (B) Fisheries

    (C) Market

    (D) Census

    Ans. A

    Explanation: Concurrent list comprises Population, marriage and divorce, drugs, newspaper, books and printing press.

    4. Which of the following is not matched correctly?

    (A) Union List: Insurance

    (B) State list: Agriculture

    (C) Concurrent list: Communication

    (D) Both A and B

    Ans. C

    Explanation: Communication is covered under the centre list.

    5. In which Part of the Indian constitution, Central-State relations are mentioned.

    (A) Part XI

    (B) Part X

    (C) Part IV

    (D) Part XII

    Ans. A

    Explanation: Central-State relations are mentioned from article 245 to 255 in Part XI of the constitution.

    6. Which of the following taxes is/are levied, collected and keep by the State Government?

    Code

    (1) Land Taxes

    (2) Octroi tax

    (3) Agricultural income tax

    (A) Only 1

    (B) Only 2,3

    (C) Only 1,2

    (D) All 1,2,3

    Ans. D

    Explanation: Land Taxes, Octroi tax and Agricultural income tax comes under the ambit of state government.

    7. Which of the following is not related to the Administrative Reform Commission?

    (A) Rajmannar Committee

    (B) Sarkaria Commission

    (C) West Bengal Remembrance Letter

    (D) Hanumantaiya Commission

    Ans. B

    Explanation: Sarkaria Commission was related to centre state relation. This commission was formed in 1983.

    8. Which of the following is not matched correctly?

    (A) Rajmannar Committee: 1969

    (B) Punchhi Commission: 2001

    (C) Sarkaria Commission: 1983

    (D) Anand Pur Sahib Proposal: 1973

    Ans. B

    Explanation: In April 2007, a three member commission headed by the former chief justice of India M.M. Punchhi was set up by the UPA Government to take a fresh look at relative roles and responsibilities of various levels of government and their inter-relations.

    9. Which of the following is matched correctly?

    (A) Finance Commission: Article 256

    (B) Money borrowed by the central government: Article 262

    (C) Power to delegate the work to the Federation of States: Article 278

    (D) Grant by the Union to States: Article 275

    Ans. D

    Explanation: Grants under Article 275 (1) of the Constitution of India. Such sums as Parliament may by law provide shall be charged on the Consolidated Fund of India in each year as grants-in-aid of the revenues of such States as Parliament may determine to be in need of assistance.

    10. Which of the following recommendations is not of the Sarkaria Commission?

    (A) There is no need to consult states before making the law on the concurrent list

    (B) The governor's rule should not be reduced to 5 years before time without any concrete reason.

    (C) No autonomy for radio and television

    (D) None of the above

    Ans. A

    Explanation: The central government should consult states before making the law on the concurrent list.

    To Solve 500 + MCQs on Indian Polity

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on