GK Quiz and Answer on Indian Polity: Constitutional Amendment in India

12-MAY-2017 18:49

    Here is the quiz of 10 questions based on the Constitutional Amendment in India along with answers. We hope that this quiz will be useful for those aspirants who are preparing for exams like UPSC / PCS / SSC / CDS.

    1. Article 368 is related to............?

    (A) Constitutional amendment

    (B)  Supreme Court

    (C)  Centre State Relations

    (D) None of the above

    Ans. A

    Explanation: Article 368 in the Part XX of the Indian constitution deals with the powers of the parliament to amend the constitution and its procedure.

    2. The process of Constitutional amendment in India is taken from........?

    (A) America

    (B) Japan

    (C) South Africa

    (D) Canada

    Ans. C

    Explanation: Indian constitution has borrowed 2 features from the constitution of South Africa;1. Election of members of the Rajya Sabha

    3. In how many ways the Constitutional amendment in India can take place?

    (A) 2

    (B) 3

    (C) 4

    (D) 1

    Ans. B

    Explanation: There are three ways to amend the constitution of India are: simple majority of parliament, special majority of parliament and special majority of parliament plus consent of the states.

    4. Which of the following provisions can be passed with the simple majority of the Parliament?

    (A) Removal of Chief justice of Supreme Court

    (B) Constitution of State Legislative Council

    (C) Salaries and allowances of Members of Parliament

    (D) Fundamental Rights

    Ans. D

    Explanation: Laws related to Fundamental Rights, abolition or creation of new states and acquisition & termination of the citizenship can be changed by simple majority of the Parliament.

    5. What kind of majority is needed in the parliament for Rescheduling of the constituencies?

    (A) Special majority of Parliament

    (B)  General majority of Parliament

    (C) Special majority of Parliament and approval by the states

    (D) None of the above

    Ans. B

    Explanation: General majority of Parliament

     

    6. In which of the following case, a special majority is used in the Parliament?

    (A). Removal of Vice President

    (B). For removing Speaker & Deputy Speaker of the Lok Sabha

    (C). Acquisition and Termination of Citizenship

    (D). For Removal of Chairman or Vice-Chairman of the Legislative Council

    Ans. C

    Explanation: Acquisition and Termination of Citizenship

    7. If there are 545 members in the Lok Sabha, five members are absent, 50 do not participate in the voting, and how many members will be required to pass a bill from the effective majority in Lok Sabha?

    (A) 270

    (B) 254

    (C) 276

    (D) 245

    Ans. D

    Explanation: 245

    8. How can the Supreme Court judge and CAG be removed?

    (A) Full majority + voting by 2/3 members present

    (B) Voting only by the present 2/3 members

    (C) Bill passed in the Parliament by simple majority

    (D) None of the above

    Ans. A

    Explanation: Full majority + voting by 2/3 members present

     

    9. Which of the following Constitution amended the age of voting from 21 to 18?

    (A) 51st

    (B) 48th

    (C) 61st

    (D) 86th

    Ans. C

    Explanation: The Sixty-first Amendment' of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Sixty-first Amendment) Act, 1989, lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and to the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years.

    10. Which of the following is not matched correctly?

    (A) Constitution (64th Amendment) Act: 1990

    (B) Constitution (69th Amendment) Act: 1991

    (C) Constitution (100th Amendment) Act: 2015

    (D) Constitution (45th Amendment) Act: 1985

    Ans. D

    Explanation: Constitution (45th Amendment) Act was passed in 1980.

    Polity Quiz

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK