Jagran Josh Logo

GK Quiz and Answer on Indian Polity Emergency Provisions in India

26-MAY-2017 18:50

    In this set a questionnaire of 10 questions on 'emergency provisions' is being given, in which questions have been answered with explanation for the convenience of the students. Hope this quiz will help a lot to aspirants preparing for IAS / PCS / SSC / CDS and other competitive exams.

    1. Which of the following constitutional amendments equipped President to impose National Emergency on any particular part of India?

    (A) 38th

    (B) 40th

    (C) 42nd

    (D) 62nd

    Ans. C

    Explanation: The right to impose the National Emergency to the whole country or only one part of it was given to the President on the basis of the 42th constitutional amendment.

    2. When was the word "armed rebellion" added to the Constitution to declare a National Emergency?

    (A) After 44th Constitution Amendment Act

    (B) After 42nd Constitution Amendment Act

    (C) After 40th Constitution Amendment Act

    (D) After 38th Constitution Amendment Act

    Ans. A

    Explanation: In 1978 by the 44th Constitution Amendment Act,the term 'internal disturbance' was replaced by the "armed rebellion" because Indira Gandhi misused it.

     3. How soon imposition of National Emergency should be approved by the Parliament?

    (A) 1 month

    (B) 2 months

    (C) 6 months

    (D) 3 months

    Ans. A

    Explanation: Initially, the approval of Parliament should have been done in 2 months but it was reduced to 1 month by 44th Constitution Amendment Act.

    4. If the announcement of the National Emergency has been approved by both Houses of Parliament, how long will it be effective?

    (A) 1 month

    (B) 2 months

    (C) 6 months

    (D) 3 months

    Ans. C

    Explanation: If the announcement of the National Emergency has been approved by both Houses of Parliament, it will continue for 6 months but it should be re-approved after every 6 months.

    5. Which kind of emergency will be imposed in the case of war, external aggression and armed rebellion?

    (A) 356

    (B) 352

    (C) 360

    (D) None of the following

    Ans. B

    Explanation: National Emergency (under article 352) is imposed in the situation of war, external attacks and armed uprising.

    6. How many times have the financial emergency imposed in India?

    (A) 1

    (B) 2

    (C) 3

    (D) Never

    Ans. D

    Explanation: Financial Emergency (Article 360) in India is not implemented yet.

    7. Which of the following Fundamental Rights do not get abolished automatically during National Emergency?

    (A) Article 19

    (B) Article20

    (C) Article21

    (D) Both b and c

    Ans. D

    Explanation: In the case of a National Emergency, Fundamental Rights under the Article 20 (Protection in respect of conviction) and Article 21 (Right to life) do not abolish automatically.

    8. Which of the following statements is not true?

    (A) The Fundamental Rights of Article 19 are susepnded automatically during National Emergency declared on the basis of war or external aggression .

    (B) The Fundamental Rights of Article 19 can not be suspended in the case of National Emergency declared on the basis of armed rebellion.

    (C) Article 19 automatically revives when the National Emergency is over.

    (D) When a National Emergency is enforced, the Fundamental Rights of Article 19 are repealed after the President's order.

    Ans. D

    Explanation: When a National Emergency is enforced, the Fundamental Rights under Article 19 are automatically canceled, no separate order is required.

    9. How many times have the National Emergency been implemented in India?

    (A) 2

    (B) 3

    (C) 4

    (D) 5

    Ans. B

    Explanation: So far 3 times (1962, 1971 and 1975) National Emergencies have been implemented.

    10. Which of the following is a synonym of emergency?

    (A) President's Rule

    (B) State emergency

    (C) Constitutional emergency

    (D) All

    Ans. D

    Explanation: President's rule is also known as State Emergency and Constitutional Emergency.

    Political structure quiz

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK