Search

GK Questions and Answers for the Day (7 October, 2020)

On daily basis, we are providing GK Questions and Answers in the article to speed up the preparation of several competitive examinations.
Oct 7, 2020 17:20 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers for the Day
GK Questions and Answers for the Day

Quizzes help to embed information in our brains and provides a firm foundation for the next stage of learning. Here we are providing some questions and answers with the explanation that will help in the preparation of several competitive examinations like UPSC, SSC, etc. 

1. Consider the following statements regarding Precision Agriculture (PA).

1. It is an approach where inputs are utilised in precise amounts to get increased average yields.
2. It is based on Information and Communication Technologies (ICTs).
3. It helps in the reduction of side effects on the environment.

Which of the following statements given above are correct?
A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans. D

Explanation: Precision Agriculture (PA) is an approach where inputs are utilised in precise amounts to get increased average yields as compared to traditional cultivation techniques like agroforestry, intercropping, etc. It is based on using Information and Communication Technologies (ICTs) and helps in the reduction of side effects on the environment.

2. Recently, who released the first edition of the National Startup Awards (2020)?

A. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
B. Ministry of Civil Aviation
C. Ministry of Commerce & Industry
D. Ministry of Chemicals and Fertilizers
Ans. C

Explanation: Recently, the results of the first edition of the National Startup Awards (2020) were released by the Ministry of Commerce & Industry.

3. Which of the following was the place of Nirvana of the 23rd Jain Tirthankara Parshwanath?

A. Pavapuri
B. Raivatgiri
C. Mount Ashtapada
D. Samet Shikhar
Ans. D

Explanation: Samet Shikhar was the place of Nirvana of the 23rd Jain Tirthankara Parshwanath.

4. In Indian History, when the Komgata Maru incident took place?

A. 1910
B. 1912
C. 1914
D. 1916
Ans. C

Explanation: Komgata Maru incident took place in September 1914 and for this Indians set up a committee named Shore Committee to fight the legal battle of the passengers.

5. Who among the following won the Nobel Prize in Physics 2020?

A. Roger Penrose
B. Reinhard Genzel 
C. Andrea Ghez
D. All the above
Ans. D

Explanation: Three Laureates share the Nobel Prize 2020 in Physics for their discoveries about the Black Hole. One half of the Nobel Prize in Physics 2020 is presented to Roger Penrose and the other half is jointly presented to Reinhard Genzel and Andrea Ghez.

6. Recently, in which state in India it is decided to build temporary shelters for migratory birds?

A. Gujarat
B. Haryana
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan
Ans. D

Explanation: The Rajasthan government recently decided to build temporary shelters for migratory birds near the Sambhar Lake near Jaipur in Rajasthan before 2020’s winter season.

7. Which of the following are correctly matched?

1. Champaran Satyagraha – 1917
2. Kheda Satyagraha – 1917
3. Ahmadabad Mill Strike – 1918
4. Rowlatt Act Satyagraha - 1919

Choose the correct option
A. 1, 2 and 3
B. 2, 3 and 4
C. 1, 3 and 4
D. 1, 2, 3 and 4
Ans. D

Explanation: Champaran Satyagraha – 1917
                             Kheda Satyagraha – 1917
                             Ahmadabad Mill Strike – 1918
                             Rowlatt Act Satyagraha - 1919

8. Consider the following statements.

1.  Countries knowns as Non-Cooperative Countries or Territories (NCCTs) are put in the blacklist.
2. Countries that are considered safe haven for supporting terror funding and money laundering are put in the FATF grey list.

Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. C

Explanation: Countries knowns as Non-Cooperative Countries or Territories (NCCTs) are put in the blacklist. And the countries that are considered safe haven for supporting terror funding and money laundering are put in the FATF grey list.

9. When was the K.V Kamath Committee set up?

A. August 2019
B. August 2020
C. July 2019
D. July 2020
Ans. B

Explanation: RBI set up a committee in August 2020 headed by K.V. Kamath on the restructuring of loans impacted by the Covid-19 pandemic.

10. What is Hepatitis C?

A. A liver disease
B. A heart disease
C. A Kidney disease
D. A Skin infection
Ans. A

Explanation: Hepatitis C is a liver disease which is caused by the hepatitis C virus (HCV), the virus that can cause both acute and chronic hepatitis. 
 

GK Questions and Answers for the Day (6 October, 2020)

 

Related Categories