Search

GK Questions and Answers for the Day (6 October, 2020)

GK Questions and Answers on daily basis are provided in the article for speed up the preparation of several competitive examinations.
Oct 7, 2020 11:15 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers for the Day
GK Questions and Answers for the Day

Quizzes help to embed information in our brains and provides a firm foundation for the next stage of learning. Here we are providing some questions and answers with the explanation that will help in the preparation of several competitive examinations like UPSC, SSC, etc. 

1. Who discovered New Caledonia and when?

A. James Cook, 1774
B. James Watson, 1779
C. Benjamin Cabrera, 1776
D. John Dalton, 1770
Ans. A

Explanation: Recently, the French territory of New Caledonia voted against independence from France in a referendum. And the referendum was a part of a decolonisation plan agreed in 1998, known as Noumea Accord. In 1774, New Caledonia was discovered by the British navigator James Cook. 

2. Which of the following scientists were awarded the Nobel Prize for Medicine 2020?

1. Harvey J Alter
2. Charles M Rice
3. Michael Houghton 
4. William G. Kaelin Jr
Choose the correct option
A. 1, 2 and 3
B. 1, 2 and 4
C. 2, 3 and 4
D. 1, 3 and 4
Ans. A

Explanation: Americans Harvey J Alter and Charles M Rice, and British scientist Michael Houghton were awarded the Nobel Prize for Medicine or Physiology, 2020 for the discovery of the Hepatitis C Virus.

3. Consider the following statements:

1.The term Lokpal and Lokayukta were coined by Dr. L. M. Singhvi. 
2. Lokpal and Lokayukta are statutory bodies without any constitutional status.
3. They perform the function of an "ombudsman” and inquire into allegations of corruption against certain public functionaries and for related matters.

Which of the following statement(s) is/are correct about Lokpal and Lokayukta?
A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans. D

Explanation: The term Lokpal and Lokayukta were coined by Dr. L. M. Singhvi. They are statutory bodies without any constitutional status. They perform the function of an "ombudsman” and inquire into allegations of corruption against certain public functionaries and for related matters.

4. Consider the following statements regarding PM SVANidhi Scheme.

1. PM SVANidhi Scheme was announced as a part of the Economic Stimulus-II under the Atmanirbhar Bharat Abhiyan.
2. It has been implemented since 1st June 2020, for providing affordable working capital loan to street vendors to resume their livelihoods that have been adversely affected due to Covid-19 lockdowns

Which of the following statement(s) given above is/are correct?
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. C

Explanation: Recently, the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Swiggy to onboard street food vendors on its e-commerce platform. This move is a part of the Prime Minister Street Vendor’s Atmanibhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme. PM SVANidhi Scheme was announced as a part of the Economic Stimulus-II under the Atmanirbhar Bharat Abhiyan for providing affordable working capital loan to street vendors to resume their livelihoods that have been adversely affected due to Covid-19 lockdowns. It has been implemented since 1st June 2020.

5. Consider the following statements regarding Xoo infection?

1. It is caused by a bacterium called Xoo (Xanthomonas oryzaepv. oryzae).
2. Xoo is a gram-negative bacteria.
3. It causes a serious bacterial leaf blight disease in rice.
4.  It is also known as Bacterial blight.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 2, 3 and 4
C. 1, 3 and 4
D. 1, 2, 3 and 4
Ans. D

Explanation: Xoo infection is caused by a bacterium called Xoo (Xanthomonas oryzaepv. oryzae). It causes a serious bacterial leaf blight disease in rice. It is also known as Bacterial blight and Xoo is a gram-negative bacteria.

6. Which of the following are Kharif crops?

1. Rice
2. Bajra
3. Wheat
4. Maize

Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 4
B. 1, 2 and 3
C. 1, 2 and 4
D. 1, 2, 3 and 4
Ans. C

Explanation: The Kharif cropping season starts with the onset of the Indian subcontinent’s monsoon. Unlike Rabi crops, Kharif crops require good rainfall. Some examples of Kharif crops are Rice, Maize, Bajra, Jowar, etc.

7. Which of the following are correctly matched?

1. Buddha: The highest spiritual potential in everyone
2. Dhamma: The teachings of Buddha
3. Sangha: Order of monks who follow Buddhism

Choose the correct option
A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans. D

Explanation: Buddha: The highest spiritual potential in everyone
                             Dhamma: The teachings of Buddha
                             Sangha: Order of monks who follow Buddhism

8. Consider the following statements regarding Atal Tunnel.

1. The tunnel reduces the road distance by 50 Kms between Manali and Leh and the time by about 5 to 6 hours.
2. Atal Tunnel is the first step towards providing all year connectivity to Ladakh.
3. The Atal Tunnel will also provide a strategic benefit to the country's armed forces.

Which of the following statement(s) given above is/are correct?
A. 1 and 2
B. 2 and 3
C. 1 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans: B

Explanation: The Atal tunnel reduces the road distance by 46 Kms between Manali and Leh and the time by about 4 to 5 hours. It is the first step towards providing all year connectivity to Ladakh. It will also provide a strategic benefit to the country's armed forces.

9. Which of the following are not the Fundamental Right?

1. Right to Equality
2. Right to Freedom of Religion
3. Right to Work
4. Right to Vote

Select the correct answer using the code given below:
A. 1 and 3
B. 3 and 4
C. 1 and 2
D. 2, 3 and 4
Ans. B

Explanation: Right to Equality and Right to Freedom of Religion are Fundamental Rights.

10. What is the theme of World Habitat Day 2020?

A. Shelter is My Right
B. Housing For All — A Better Urban Future
C. Frontier technologies as an innovative tool to transform waste to wealth.
D. Municipal Solid Waste Management 
Ans. B

Explanation: World Habitat Day is observed on the first Monday of October every year to reflect on the state of our towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter. This year it falls on 5 October. The theme of 2020 is "Housing For All — A Better Urban Future".

GK Questions and Answers on National Education Policy 2020

 

Related Categories