GK Quiz on Action Plan & Convention on Climate Change

Dear Students, the team of jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on Action Plan Convention on Climate Change. These MCQs are made after analyzing the papers of different exams held in the previous years. This set will make you understand that what kind of questions can be asked on this particular topic. So solve it and boost your chances of selection.
Created On: Dec 28, 2018 15:24 IST
Modified On: Dec 28, 2018 15:20 IST
GK Quiz on Action Plan and Convention on Climate Change
GK Quiz on Action Plan and Convention on Climate Change

Dear Students, the team of jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on Action Plan & Convention on Climate Change. These MCQs are made after analyzing the papers of different exams held in the previous years. This set will make you understand that what kind of questions can be asked on this particular topic. So solve it and boost your chances of selection.

1. Which of the following is not the mission of India’s National Action Plan on Climate Change?

A. National solar mission

B. National water mission

C. National Mission for a Green India

D. National Mission on Sustainable Development

Ans:  D

2. Which Ministry has undertaken the National Mission for a “Green India?

A. Ministry of Rural Development

B. Ministry of Environment & Forest

C. Ministry of Earth Affaris

D. None of these

Ans: B

3. Which statement/s is/are true about National Solar Mission?

I. A goal of increasing production of Photovoltaics to 1000 MW/year.

II. Increase the use of solar thermal technologies in urban areas, industry, and commercial establishments.

III. A goal of deploying at least 1500 MW of solar thermal power generation.

A. Only I, II

B. Only II, III

C. All

D. None of these

Ans: A

4.The United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC or FCCC) is also known as:

A. Kyoto protocol

B. Vienna convention

C. Earth summit

D. None of these

Ans: C

5.The United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC or FCCC) is held in:

A. 1992

B. 1995

C. 1989

D. 1990

Ans: A

GK Questions & Answers on Global Warming

6.The basic objectives of The United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC or FCCC) is:

A. To stabilize the melting ice of Antarctic Ocean

B. To "stabilize greenhouse gas concentrations in the atmosphere at a level that would prevent dangerous anthropogenic interference with the climate         system."

C. Reduce the carbon emission upto the level of 1992

D. Stabilize the ozone layer depletion.

Ans: B

7.When & where was the first UNFCCC Conference of Parties (COP) took place?

A.  April 1995 in Berlin, Germany

B. June 1992 in Paris, France

C. August 1997 in Kyoto, Japan

D. Dec 1995 in Zeneva, Switzerland

Ans: A

8.Where was the last conference of parties (COP) held?

A. Copenhagen

B. Lima

C. Poland

D. Brussels

Ans: C

9.When was India’s first National Action Plan on Climate Change (NAPCC) launched?

A. 2010

B. 2008

C. 2001

D. 2006

Ans: B

10.Till date how many conference of parties (COPs) have taken place?

A. 22

B. 23

C. 24

D. 25

Ans: D

GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

Comment ()

Related Categories