Search

GK Quiz on Astronomy Set I

GK Quiz on Astronomy Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.
Jan 30, 2019 10:21 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Astronomy Set I
GK Quiz on Astronomy Set I

GK Quiz on Astronomy Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Who speculated that our universe is expanding?

A. Newton

B. Edwin Hubble

C. Galilio

D. Copernicus

Ans:  B

2. Who had propounded the planetary laws?

A. Newton

B. Kepler

C. Galileo

D. Copernicus

Ans: B

3. Who had proved first that our earth and another planet are revolving?

A. Aristotle

B. Galileo

C. Copernicus

D. Edwin Hubble

Ans: C

4. Which one of the following elements occurs most abundantly in our universe?

A. Hydrogen

B. Nitrogen

C. Helium

D. Oxygen

Ans: A

5. The stellar and solar source of energy is:

A. Nuclear fusion

B. Nuclear fission

C. Electromagnetic induction

D. Electromotive force

Ans: A

GK Questions and Answers on Modern-day Technology

6. The device employed to measure the diameters of stars and our galaxy (Milky Way) is called:

A. Photometer

B. Barometer

C. Viscometer

D. Interferometer

Ans: D

7. What is the difference between asteroids and comets?

I. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.

II. Asteroids are found mostly between the orbits Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.

III. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. I and II Only

B. I and III Only

C. III Only

D. I, II and III

Ans: C

8. Which of the following planets has the largest number of planets?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Neptune

Ans: A

9. Which one of the following planet is also called morning star or evening star?

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Saturn

Ans: B

10. The planet which completes one revolution in 88 days around the Sun is:

A. Mercury

B. Venus

C. Mars

D. Saturn

Ans: A

1000+ GK Question and Answers on General Science