1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Quiz on Environment & Ecology (Set A)

08-JAN-2016 17:49

    Jagran josh is providing you a GK Quiz in a repository of 10 Multiple Choice Questions on Environment & Ecology. This Set I will help you to attune and equipped in different competitive exams.

    1. Which option is true about atmosphere’s gas content?

    a) Nitrogen 72%, Oxygen 21%, Argon .934%, 0.03% Carbon Dioxide

    b) Nitrogen 78%, Oxygen 21%, Argon .934%, 0.03% Carbon Dioxide

    c) Nitrogen 76%, Oxygen 29%, Argon 2.3%, 0.03% Carbon Dioxide

    d) Nitrogen 72%, Oxygen 21%, Argon .934%, 0.03% Carbon Dioxide

    2. The part of the earth where life exists is called:

    a) Biosphere

    b) Lithosphere

    c) Hemisphere

    d) Hydrosphere

    3. What is Condensation?

    a) The change of state from a gas to a liquid.

    b) The change of state from a liquid to gas.

    c) The aggregation of moisture droplets and icy crystal that are suspended in the air.

    d) The consistent, long terms behavior of weather over time.

    4. The contour line is a:

    a) Isoline on a topographic map that connects all point at the different elevation.

    b) Isoline on a topographic map that connects all point at the same elevation.

    c) It is a science of systems of control in an ecosystem.

    d) None of these

    5. What is the largest source of irrigation in India?

    a) Canals

    b) Tanks

    c) Wells & Tube-Wells

    d) Rivers

    6. Which of the following comes under the Horticulture?

    a) Olireculture

    b) Pomology

    c) Floriculture

    d) All of the above

    7. Which of the following statement is not correct?

    a) Appropriate temperature for wheat production is 120C- 250C.

    b) China is the largest producer of the wheat in the world.

    c) China is the largest producer of the cotton in the world.

    d) India is the largest sugarcane producer in the world.

    8. Which of the following is not matched correctly?

    a) Montreal protocol on ozone depletion……1987

    b) Basel convention on hazardous waste… 1989

    c) Biodiversity convention ………………………1990

    d) Sustainable development…earth summit 1992

    9. The rate of soil erosion in a given region is influenced by:

    I. Rainfall efficiency to erode

    II. Volume of run off

    III. Wind strength

    IV. Slope angle

    a) Only I, II & IV

    b) Only I, III, IV

    c) Only II,III & IV

    d) All of the above

    10. What is not true about Kyoto Protocol?

    a) This is a protocol to the 1992 UN Framework on Climate Change.

    b) It was adopted in 1997.

    c) It is signed by 142 countries.

    d) According to this protocol, developed countries are required to reduce greenhouse gas emission by an average of 5.2% below 1990 level by 2012.

     

    Question Answer
    1. b
    2. a
    3. a
    4. b
    5. c
    6. d
    7. d
    8. c
    9. d
    10. c

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK