Static GK and Current Events Questions and Answers: 25th March 2021

Mar 25, 2021, 11:12 IST

Take the Quiz based on Static GK and Current Events below. Go through each explanation to gain an insight on the topic. The questions would prove to be greatly helpful for various aspirants

GK Quiz 2021
GK Quiz 2021

Here is a Quiz brought to you by Jagran Josh which would help you in the preparation of various competitive examinations. The quiz has been based on static and current events both and is specially useful for the candidates of Government Job exams.

1. Who originated the term Soft Power

  1. Joseph S Nye Jr
  2. Hayward Alker
  3. Thomas Amrosio
  4. Salman Rushdie

Ans. a

Explanation: The term soft power was introduced by Joseph S Nye Jr. in the 1980s.

2. Which country has the maximum soft power in 2021 as per Brand Finance

  1. Japan
  2. USA
  3. Germany
  4. UK

Ans. c

Explanation: Germany has claimed the top spot in Brand Finance’s Global Soft Power Index 2021.

Read| Know all about Soft Power Index 2021 here

3. What is India's position in the Soft Power Index 2021 by Brand Finance?

  1. 26th
  2. 36th
  3. 27th
  4. 12th

Ans. b

Explanation: India has been ranked 36th and was ranked 27th last year. The major reason for this is suggested to be the ongoing protests for the year. 

4. Which of the following statements is true about the Stone Soup Folklore?

i) It is a European folklore that teaches people the value of sharing

ii) China has deployed this approach to alleviate poverty in the country

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: China has deployed the stone soup approach to alleviate poverty in the country.It is a European folklore that teaches people the value of sharing.

Read| Explained: China's Stone Soup approach for poverty reduction

5. What is the name of the species with anticancerous properties recently found in Assam?

  1. Ophiorrhiza recurvipetala
  2. Cremanthodium indicum
  3. Both a and b
  4. None of the above

Ans. a

Explanation: A new species of plants has been found in Assam, India which can prove to be anticancerous. Its name is Ophiorrhiza recurvipetala. Read| All about new plant species with potential anti-cancer properties found in Assam

6. In which part of India was Cremanthodium indicum discovered?

  1. Andhra Pradesh
  2. Himachal Pradesh
  3. Kerala 
  4. Arunachal Pradesh

Ans. d

Explanation: Cremanthodium indicum is a new species of alpine plant that has been discovered in Arunachal Pradesh. 

7. Which of the following statements is true of the Buddhas of Bamiyan?

i) The Buddhas of Bamiyan is a 6th century statute of Gautam Buddha that is carved in the side of a cliff in the Bamiyan valley

ii) The larger Buddha was called the Western Buddha and the smaller Buddha statue is called Eastern Buddha

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above

Ans. b

Explanation: The Buddhas of Bamiyan were two 6th century statutes of Gautam Buddha that were carved in the side of a cliff in the Bamiyan valley.

READ| Buddhas of Bamiyan in Afghanistan: All about the significance and their destruction

8. Which three countries used Bamiyan as a passage in ancient times?

  1. China, India, Rome 
  2. Rome, Greece, Turkey
  3. India, Afghanistan, Turkey
  4. Indonesia, Greece, Rome

Ans. a

Explanation: It is also significant as China, India and Rome sought passage through Bamiyan. Even the Kushans were able to develop a syncretic culture in this area.

9. Which film in the 67th National Award has been awarded the Best Non-Feature Film?

  1. An Engineered Dream 
  2. Khisa
  3. The Shower
  4. Holy Rights

Ans. a

Explanation: An Engineered Dream has been awarded the Best Non-Feature Film in the 67th National Awards

10. Choose the correct statement about the Chief Justice of India

i) The Chief Justice of India is appointed by the Prime Minister 

ii) Three Judges case propagated the idea of consultation of Plurality in appointment of CJI

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None 

Ans. b

Explanation: The CJI is appointed by the President as well once the consultation with the judges of SC and HC is done as the President deems necessary. It was decided in the three judges case that a consultation of the plurality of judges is required for appointment of the CJI in India. READ| How is the Chief Justice of India appointed? Know all about Collegium System here

Read| Play everyday GK quiz on static and current events here

Tulika Tandon is an Education Reporter & Writer with an experience of 5+ years. An MBA graduate and a long-time UPSC aspirant, she has devoted her life to helping the students find the right path to success. In her free time, Tulika likes to read, travel or bake. Read her stories in GK, UPSC and School sections at Jagranjosh.com. She can be reached at tulika.tandon@jagrannewmedia.com.
... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News