1. Home
  2. |  
  3. Sarkari Naukri |  

Army Public School AWES PGT History 2013 Previous Year Paper with Answers

Nov 6, 2018 12:25 IST
    AWES PGT History 2013 Previous Year Paper with Answers
    AWES PGT History 2013 Previous Year Paper with Answers

    To crack the Army Public School AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam, candidates must practice the previous year papers of the different subjects for which they are applying this year. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy. So, in this article we have shared the AWES PGT History 2013 Previous Year Paper alongwith their answers.

     

    AWES PGT 2013 History Previous Year Paper with Answers

    1. What is Stratigraphy?

    a. Study of artefacts

    b. Study of historical layers

    c. Study of coins

    d. None of the above

    Answer: b)

    2. ‘Chanhudaro’ was famous for

    a. Ship building

    b. Textile

    c. Craft

    d. All of the above

    Answer: c)

    3. The Indus Valley settlement where evidence of a ploughed field was found

    a. Kalibangan

    b. Mohenjodaro

    c. Harappa

    d. None of the above

    Answer: a)

    4. ‘Epigraphy’ is

    a. Study of inscriptions

    b. Study of legal texts

    c. Study of coins

    d. None of the above

    Answer: a)

    5. ‘Oligarchy’ is a form of government where power is exercised by

    a. A group of women

    b. The king

    c. A group of men

    d. The priests

    Answer: c)

    6. Which English man deciphered Kharosthi Script?

    a. Alexander Cunningham

    b. James Prinsep

    c. Arthur John

    d. R.E.M. Wheeler

    Answer: b)

    7. Megasthenes, a Greek ambassador visited the court of

    a. Ashoka

    b. Samudragupta

    c. Skandgupta

    d. Chandragupta Maurya

    Answer: d)

    8. The ‘Prayag Prashasti’ also known as the Allahabad Pillar Inscription was composed by whom in Sanskrit?

    a. Harishena

    b. Chanakya

    c. Panini

    d. Banabhatta

    Answer: a)

    9. What does the word ‘Ashoka’ literally mean in Sanskrit?

    a. Beloved of Gods

    b. One with a pleasing appearance

    c. Beautiful face

    d. Without sorrow

    Answer: d)

    10. Name the Chinese pilgrim who came to India in 5th century

    a. I-Tsing

    b. Hieun Tsang

    c. Fa Hien

    d. None of the above

    Answer: c)

    11. Who is a literary figure of Gupta Age?

    a. Bhairavi

    b. Kalidasa

    c. Vishakha Dutt

    d. All of these

    Answer: b)

    12. These rulers considered themselves godlike & adopted the title ‘devaputra’ or ‘son of god’

    a. Mauryas

    b. Guptas

    c. Kushana

    d. Shakas

    Answer: c)

    13. Endogamy refers to marriage

    a. Within a unit (like kin, group, caste)

    b. Outside the unit

    c. Where the man has several wives

    d. Where the woman has several husbands

    Answer: a)

    14. V. S. Sukthankar was a great scholar of

    a. English

    b. French

    c. Tamil

    d. Sanskrit

    Answer: d)

    15. Buddha’s teachings were compiled by his disciples and are known as

    a. Dipavamsa

    b. Tripitaka

    c. Mahavamsa

    d. All of the above

    Answer: b)

    16. In the social structure of ancient India who were called ‘Anirvasit’?

    a. Brahmin and Kshatriya

    b. Vaishyas and Shudras

    c. Only Shudras

    d. People outside Varna

    Answer: c)

    17. Who is the first Tirthankar?

    a. Rishabhdev

    b. Neminath

    c. Parsvanath

    d. Vardhaman

    Answer: a)

    18. Which statement is not correct?

    a. Buddhism and Jainism grew in sixth century B. C.

    b. Buddhism and Jainism were against Brahmanism

    c. Buddhism and Jainism followed the same concept of Ahimsa

    d. Buddha and Mahavira both were Kshatriyas by birth

    Answer: c)

    19. ‘Mrichchhakatika’ a famous play was written in Sanskrit by

    a. B.B. Lal

    b. Shudraka

    c. Prabhavati Gupta

    d. None of the above

    Answer: b)

    20. Ibn- Batuta came to India from

    a. Morocco

    b. Italy

    c. Samarkand

    d. Turkey

    Answer: a)

    Click here to know the Exam Pattern and Syllabus of Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    21. In Sufism, the term ‘wali’ signifies

    a. Friend of God

    b. Successor

    c. A chain

    d. Pilgrimage

    Answer: a)

    22. This Sikh Guru laid the foundation of the ‘Khalsa Panth’

    a. Guru Tegh Bahadur

    b. Guru Gobind Singh

    c. Guru Nanak

    d. Guru Arjan Dev

    Answer: b)

    23. The Vaishnav Bhakti saints in South India were called

    a. Alvars

    b. Nayanars

    c. Saguna

    d. Nirguna

    Answer: a)

    24. The followers of Basavanna who led a movement in Karnataka were called

    a. Lingayats

    b. Naths

    c. Brahmins

    d. Jogis

    Answer: a)

    25. Military commanders who were given territories to govern in Vijayanagara were called

    a. Rayas

    b. Amirs

    c. Amara- Nayakas

    d. None of the above

    Answer: c)

    26. The very huge main entrance gate of the temples in South India is known as

    a. Shikhar

    b. Garbhagrah

    c. Gopuram

    d. Mandapas

    Answer: c)

    27. Non- resident cultivators who belong to some other village but cultivated land elsewhere on contractual basis, during Mughal period were known as

    a. Khud- Kashta

    b. Pahi- kashta

    c. Majur

    d. Ryots

    Answer: b)

    28. The last Mughal ruler was

    a. Bahadur Shah I

    b. Bahadur Shah II

    c. Jahandar Shah

    d. Muhammad Shah

    Answer: b)

    29. Land which was never allowed to lie fallow was called

    a. Chachar

    b. Banjar

    c. Parauti

    d. Polaj

    Answer: d)

    30. What was ‘Zawabit’?

    a. Secular Law

    b. Islamic Law

    c. Persian Law

    d. All of the above

    Answer: a)

    31. Relation between Gulbadan Begum (author of a famous book) and Babur was of

    a. Daughter and father

    b. Sister and brother

    c. Mother and son

    d. None of them

    Answer: d)

    32. ‘Akbar Nama’ of Abul Fazal is divided into three books, of which, first two are chronicles. The third book is the

    a. Badshah Nama

    b. Ain-i-Akbari

    c. Char Chaman

    d. Alamgir Nama

    Answer: b)

    33. ‘Chahar Taslim’ is a mode of salutation which meant

    a. Complete prostration

    b. Kissing the ground

    c. Salutation done four times

    d. All of above

    Answer: c)

    34. In Bengal, during British Rule, Jotedars was a class of rich

    a. Peasants

    b. Big Zamindars

    c. Big and powerful labourers

    d. Company’s big officials

    Answer: a)

    35. Francis Buchanan who came to India between 1794-1815 was a

    a. Philosopher

    b. Viceroy

    c. Physician

    d. Queen Victoria’s relative

    Answer: c)

    36. The ruler who made Persian the leading language of the Mughal court was

    a. Babur

    b. Akbar

    c. Shah Alam II

    d. Humayun

    Answer: a)

    37. Sidhu Manjhi was the leader of the

    a. Bhil Rebellion

    b. Santhal Rebellion

    c. Kol Rebellion

    d. The Paharias Rebellion

    Answer: b)

    38. The revenue system introduced in the Bombay Deccan came to be known as

    a. Mahalwari Settlement

    b. Permanent Settlement

    c. Ryotwari Settlement

    d. None of the above

    Answer: c)

    39. What is Bell of Arms?

    a. It is a storeroom in which weapons are kept

    b. It is a darkroom where government secret reports are kept

    c. It is a big hall where special prayers are held with drums and bells

    d. None of the above

    Answer: a)

    40. Which town was not related with Revolt of 1857?

    a. Meerut

    b. Delhi

    c. Amritsar

    d. Lucknow

    Answer: c)

    Download Previous Year Papers of Army Public School AWES PGT/ TGT/ PRT Exam for free

    41. Who was Kunwar Singh?

    a. He was a local zamindar in Arrah in Bihar

    b. He was a rich zamindar in Aligarh in Uttar Pradesh

    c. He was a Talukdar in Awadh

    d. None of the above

    Answer: d)

    42. With reference to Awadh, who uttered the statement, ‘A cherry that will drop into our mouth one day’?

    a. Lord Dalhousie

    b. Lord William Bentinck

    c. Lord Hardinge

    d. Lord Wellesley

    Answer: a)

    43. Who has written the popular lines "khoob lari mardani who toh Jhansi wali rani thi"?

    a. Prithvi Raj Chauhan

    b. Mahadevi Verma

    c. Subhadra Kumari Chauhan

    d. Maithali Saran Gupta

    Answer: c)

    44. Ganj refers to a

    a. Very big but mobile market

    b. Small fixed market

    c. Temporary market of a metro

    d. Market of Banjaras and nomads

    Answer: b)

    45. Who set up their commercial base in 1605 in Masulipatnam?

    a. The French

    b. The Dutch

    c. The Portuguese

    d. The English

    Answer: b)

    46. The Gurkha War of 1815- 16 led to British interest in

    a. Kathmandu

    b. Mussoori

    c. Shimla

    d. Nainital

    Answer: a)

    47. Binodini Dasi (1863- 1941) was a pioneering figure in

    a. Hindi Theatre

    b. Bengali Theatre

    c. Marathi Theatre

    d. None of the above

    Answer: b)

    48. King George V and Queen Mary came to India in

    a. 1911

    b. 1905

    c. 1916

    d. 1928

    Answer: a)

    49. Ionic capital, Doric capital, Corinthian capital are the three organizational systems of

    a. Ancient Dutch Architecture

    b. Ancient British Architecture

    c. Ancient Greek Architecture

    d. Ancient French Architecture

    Answer: c)

    50. The Rowlatt Act

    a. Was termed the ‘Black Act’

    b. Provided for detention without trial

    c. Was opposed by Gandhiji

    d. All of the above

    Answer: d)

    51. Civil Disobedience Movement was started in 1930 with

    a. Rowlatt Satyagraha

    b. Champaran Movement

    c. Dandi March

    d. Khilafat Movement

    Answer: c)

    52. Purna Swaraj was accepted by Congress under the Chairmanship of

    a. Jawaharlal Nehru

    b. Mahatma Gandhi

    c. Motilal Nehru

    d. None of the above

    Answer: a)

    53. The Muslim League was initially floated in 1906 in

    a. Delhi

    b. Dhaka

    c. Bombay

    d. Calcutta

    Answer: b)

    54. The name ‘Pakistan’ or ‘Pak- stan’ was coined by

    a. Shafaqat Ali

    b. Choudhry Rehmat Ali

    c. Kifayat Ali

    d. M.A. Jinnah

    Answer: b)

    55. The Prime Minister of Britain at time of India’s freedom was

    a. Churchill

    b. Attlee

    c. Disraeli

    d. None of the above

    Answer: b)

    56. The Khilafat movement subsided following the

    a. Withdrawal of support by Congress

    b. Abandonment of the policy of discrimination against the Muslims by the British

    c. Reservation of seats for Muslims in Central and Provincial legislatures under the Act of 1919

    d. Assumption of power by Mustafa Kamal Pasha in Turkey and abolition of Caliphate

    Answer: d)

    57. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against

    a. British repression of the satyagrahis

    b. Violation of the Gandhi- Irwin Pact

    c. Communal Award of Ramsay Mac Donald

    d. Communal riots in Calcutta

    Answer: c)

    58. "To sound the order of retreat just when public enthusiasm was reaching the boiling point was nothing short of a national calamity." Who said it regarding the unilateral withdrawal of the Non-Cooperation movement by Gandhi in February, 1922?

    a. S.C. Bose

    b. J.L. Nehru

    c. Mohammad Ali

    d. C.R. Das

    Answer: a)

    59. Who declared, "The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead"?

    a. Gopalkrishna Gokhale

    b. Bal Gangadhar Tilak

    c. Mahatma Gandhi

    d. Swami Vivekananda

    Answer: d)

    60. What was the chief programme of the Swaraj party?

    a. Council entry

    b. Constitutional opposition

    c. Rural reconstruction programme

    d. None of the above

    Answer: a)

    Click here to know the Eligibility Criteria for Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    61. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?

    a. Aruna Asaf Ali

    b. Rajendra Prasad

    c. J.L. Nehru

    d. B.R. Ambedkar

    Answer: d)

    62. Who was the Congress President when India became free?

    a. Mahatma Gandhi

    b. Jawaharlal Nehru

    c. J.B. Kripalani

    d. Sardar Patel

    Answer: c)

    63. The ‘Quit India’ campaign was launched by the Congress after the failure of the

    a. Cripps Mission

    b. Shimla Conference

    c. Cabinet Mission

    d. None of the above

    Answer: a)

    64. The boundary between India and Pakistan was demarcated by

    a. Lord Mountbatten

    b. Sir Cyril Radcliffe

    c. Sir Strafford Cripps

    d. Sir Pethic Lawrence

    Answer: b)

    65. What were the Hindu counterparts to the movements of Tabligh and Tanzim?

    a. Satya Shodhak Movement

    b. Shuddhi and Sangathan

    c. Self Respect Movement

    d. Rashtriya Svayamsevak Sangh

    Answer: b)

    66. In March 1908, who was elected as the ‘Permanent’ President of the Muslim League?

    a. Nawab Salimullah

    b. Syed Ahmad Khan

    c. Aga Khan

    d. Syed Amir Ali

    Answer: c)

    67. The Governor General of India who initiated the introduction of English in India was

    a. Lord Curzon

    b. Lord Macaulay

    c. Lord Bentinck

    d. Lord Hastings

    Answer: c)

    68. The second Muslim President of the INC was

    a. Ajmal Khan

    b. M.A. Jinnah

    c. Abdul Kalam Azad

    d. Rahimullah Sayani

    Answer: d)

    69. Who was the Viceroy of India when the Quit India Movement started in 1942?

    a. Linlithgow

    b. Willingdon

    c. Wavell

    d. None of the above

    Answer: a)

    70. ‘Kesari’ was

    a. An organization for social reform started by Tilak

    b. An English language paper owned by S N Banerji

    c. A Marathi newspaper

    d. None of the above

    Answer: c)

    71. With Mahmud, came a scholar to India who wrote ‘Kitab-ul-Hind’. His name was

    a. Utbi

    b. Al-Barauni

    c. Al-Masudi

    d. All of the above

    Answer: b)

    72. What is Ethnography?

    a. The study of evolutionary aspects of human biology

    b. The study of contemporary ethnic groups

    c. The study of cultural groups

    d. All of the above

    Answer: c)

    73. Mesolithic Period was the period when

    a. Fire was discovered

    b. Wheel was invented

    c. Farming began

    d. Man began to use fine tools

    Answer: d)

    74. Sacred Temples ‘Ziggurats’ are also known as

    a. Hills of Heaven

    b. A city of Heaven

    c. A city of Gold

    d. None of the above

    Answer: a)

    75. Who was the famous king who got prepared the world’s first Code of Laws?

    a. Zimrilim

    b. Hammurabi

    c. Al- Zakt

    d. None of them

    Answer: b)

    76. The term ‘Patrician’ is used for

    a. Rich landlords and nobility

    b. The peasant class

    c. The class of tenants

    d. The class of artisans

    Answer: a)

    77. The term ‘Pax- Romana’ means

    a. Agricultural Movement

    b. Industrial Growth

    c. Peace and prosperity

    d. All of the above

    Answer: c)

    78. What is meant by Aramaic?

    a. Language related to Spain

    b. Language related to Hebrew

    c. Language of Egypt

    d. None of the above

    Answer: b)

    79. Arabic literary work ‘Rubaiyat’ was a work by

    a. Al- Firdausi

    b. Omar Khayyam

    c. Al- Razi

    d. Ibn- Sina

    Answer: b)

    80. What is meant by the term ‘Abbasid Revolution’?

    a. The revolution that broke out in the distant region of Khurasan (Eastern Iran)

    b. The revolution which portrayed the Umayyad regime as evil

    c. The revolution that led to a change of dynasty, political structure and culture of Islam

    d. All of the above

    Answer: c)

    Click here to know the Online Application Process for Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    81. What is ‘Shahnama’?

    a. An epic of 50,000 couplets which poetically depicts Iran’s creation

    b. An epic of ‘Moroccan Literature’

    c. A compilation of Arabic short stories

    d. All of the above

    Answer: a)

    82. Barbarian is a Greek term which meant

    a. Cruel and greedy

    b. Non- Greek

    c. Unable to speak and reason

    d. All of the above

    Answer: d)

    83. Whose house was called a ‘Manor’?

    a. One who owned vast tracts of land and pastures

    b. One who had his own dwellings and homes

    c. The one who owned the home and fields of his tenant- peasants

    d. All of the above

    Answer: d)

    84. Who were ‘Serfs’?

    a. The lowest category of peasants

    b. The highest category of peasants

    c. A category of tenants

    d. None of the above

    Answer: a)

    85. The first printing press was started by

    a. Erasmus

    b. Gutenberg

    c. Machiavelli

    d. Francesco Barbaro

    Answer: b)

    86. The famous painting of ‘Last Supper’ was the work of

    a. Michelangelo

    b. Raphael

    c. Leonardo-da-Vinci

    d. Thomas Moore

    Answer: c)

    87. What is meant by ‘Protestant Reformation’?

    a. Movement against corrupt practices of the church

    b. Movement against superstition

    c. Movement against immoral life of clergymen

    d. All of the above

    Answer: d)

    88. Who discovered that the earth rotates upon its axis and revolves round the sun?

    a. Galileo

    b. Copernicus

    c. Leonardo- da- Vinci

    d. None of the above

    Answer: b)

    89. Ghana was called ‘the Land of Gold’ because

    a. Ghana captured and controlled some areas of gold deposits

    b. Gold was the most important trading item

    c. Gold made Ghana very powerful and prosperous

    d. All of the above

    Answer: c)

    90. The Incas were based at

    a. Brazil

    b. Peru

    c. Mexico

    d. Columbia

    Answer: b)

    91. Christopher Columbus began his journey across Atlantic in the ship called

    a. Santa Maria

    b. Santa Barbara

    c. Imago Mundi

    d. Santa Monica

    Answer: a)

    92. The theory of ‘Laissez Faire’ was advocated by

    a. Adam Smith

    b. Arnold Toynbee

    c. John Kay

    d. Friedrich Engels

    Answer: a)

    93. Who was the President of the Chinese Revolutionary League?

    a. Dr. Sun Yat Sen

    b. Mao Zedong

    c. Tong Meng Hui

    d. Yuan Shikai

    Answer: a)

    94. What was the ‘Gold Rush’ in 1840’s?

    a. Europeans hurried to America in search of Gold

    b. Industrial Revolution

    c. Agricultural expansion

    d. None of the above

    Answer: a)

    95. Guomindang’s social base in China was in

    a. Urban Areas

    b. Rural Areas

    c. Both of them

    d. None of them

    Answer: a)

    96. What were ‘Shinkansen’ which were started in 1964 in Tokyo?

    a. Advanced industrial machines

    b. Bullet trains

    c. Agricultural tools

    d. None of the above

    Answer: b)

    97. Who amongst the following is considered as ‘Father of History’?

    a. Hammurabi

    b. Hippocrates

    c. Homer

    d. Herodotus

    Answer: d)

    98. The ‘Boston Tea Party’ is associated with

    a. Unification of Italy

    b. French Revolution

    c. Russian Revolution

    d. American War of Independence

    Answer: d)

    99. ‘Ping Pong’ Diplomacy was related to relationship between

    a. USA and Vietnam

    b. Vietnam and France

    c. USA and Korea

    d. USA and China

    Answer: d)

    100. Marshal Tito was elected in 1945 as the President of

    a. Czechoslovakia

    b. Poland

    c. Yugoslavia

    d. Bulgaria

    Answer: c)


    Practice makes the man perfect! The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting the History Paper of AWES PGT 2018 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF