Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: General Awareness Quiz

Feb 21, 2018 18:01 IST
    Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: GA Quiz
    Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: GA Quiz

    General Awareness section plays a vital role to increase your score in bank recruitment exams.  Here is a GA quiz for Canara Bank PO (PGDBF) exam 2018.

     1.       The government of India recently announced that they will change the base year for the calculation of GDP and IIP numbers, while for retail inflation the year will be revised to 2018. What is proposed the new base year for GDP and IIP?

    a)      2013-14

    b)      2015-16

    c)       2016-17

    d)      2017-18

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    2. Which of the following banks has listed $600 million bond issued under its maiden $1 billion MTN programme, on Global Securities Market (GSM) of India INX?

    a)      State Bank of India

    b)      Bank of Baroda

    c)       Canara Bank

    d)      ICICI Bank

    e)      Yes Bank

    Ans: Option (e)

    3.   In view of the wide divergence between bad loans and provisions declared by banks and those assessed by the Reserve Bank of India as well as the rising incidence of frauds in the banking system, the banking regulator has decided to constitute an Expert Committee to look into the reasons for this divergence and the steps needed to prevent frauds. The five-member Committee will be headed by-

    a)      YH Malegam

    b)      Bharat Doshi

    c)       Nandkumar Saravade

    d)      AK Mishra

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    4.    The Union Cabinet recently gave its nod for the introduction in Parliament of a comprehensive Bill to deal with illicit deposit schemes. Which of the following statements is NOT true about thebill?

    a)      The new Bill — The Banning of Unregulated Deposit Schemes Bill 2018 — provides for complete prohibition of unregulated deposit taking activity.

    b)      It also provides for deterrent punishment for promoting or operating an unregulated deposit-taking scheme.

    c)       There will also be stringent punishment for fraudulent default in repayment to depositors.

    d)      The Bill will provide for designation of a competent authority by the State government to ensure repayment of deposits in the event of default by a deposit-taking establishment.

    e)      All are true

    Ans: Option (e)

    5.   Who among the following has been appointed as Managing Director and CEO of SBI Card, the country's second largest credit card issuer?

    a)      Vijay Jasuja

    b)      Hardayal Prasad

    c)       Ashok Mohanty

    d)      Ashutosh Rao

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    6.   Who among the following has been recently appointed as non-executive chairman of National Payments Corporation of India (NPCI)?

    a)      Biswamohan Mahapatra

    b)      B Sambamurthy

    c)       Dilip Asbe

    d)      Mrutyunjay Mahapatra

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    7.   In an effort to better assess health outcomes across India, the NITI Aayog recently launched the ‘Healthy States Progressive Report’. As per the report, among larger states which of followings states ranked on top in terms of overall performance?

    a)      Kerala, Punjab and Andhra Pradesh

    b)      Kerala, Punjab and Uttar Pradesh

    c)       Kerala, Punjab and Karnataka

    d)      Kerala, Punjab and Maharashtra

    e)      Kerala, Punjab and Tamil Nadu

    Ans: Option (e)

    8.    Which of the following has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity itself with NCDEX?

    a)      ICICI Securities

    b)      HDFC Securities

    c)       Axis Securities

    d)      Kotak Securities

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    Bank PO vs Bank SO: Which one you should opt for?

    9.    The book titled Exit West is authored by –

    a)      Mohsin Hamid

    b)      Rabindranath Tagore

    c)       Ruskin Bond

    d)      Vikram Seth

    e)      Arundhati Roy

    Ans: Option (a)

    10.   Who among the following has been named by the Time magazine as the person of the year 2017?

    a)      The Silence Breakers

    b)      Emily Steel and Michael Schmidt

    c)       Jodi Kantor and Megan Twohey, Ronan Farrow

    d)      Irin Carmon and Amy Brittain

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Best newspapers for SBI PO Exam Preparation 2018

    Common Mistakes to avoid while preparing for SBI PO Exam 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF