Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Board Exams|  

CBSE Class 11 Chemistry Solved Practice Paper 2017 – 2018: Set I

Oct 12, 2017 10:26 IST
CBSE Class 11 Chemistry Solved Paper
CBSE Class 11 Chemistry Solved Paper

CBSE Class 11 Chemistry Solved practice paper is available here for download in PDF format. This paper contains important question from first ten chapters of Class 11 Chemistry NCERT textbook. The format of this question paper is similar to the latest CBSE sample paper. Questions in this paper are picked based on concepts given in first 7 chapters of Class 11 Chemistry NCERT textbook. This paper is important for CBSE Class 11 Chemistry half yearly exam.

Format of CBSE Class 11 Chemistry Paper:

(i) All questions are compulsory.

(ii) There are 26 questions in total. Questions 1 to 5 carry one mark each; questions 6 to 10 carry two marks each, questions 11 to 22 carry three marks each, question 23 carry four marks and questions 24 to 26 carry 5 marks each.

(iii) There is no overall choice.

(iv) Use of calculator is not permitted.

(v) You may use the following physical constants wherever necessary.

Some sample questions from the solved paper are given below

Question1: What does equilibrium constant (K) < 1 indicates?

Solution:

It indicates that reaction does not proceed much in forward direction.

CBSE Class 11 Chemistry Syllabus 2017 – 2018

Question2: What is a standard solution?

Solution:

A solution whose molarity or normality is known.

Question3: Why NaCl gives a white precipitate with AgNO3 solution but CCl4 does not?

Solution:

CCl4 is a covalent compound and does not give Cl ions on the other hand NaCl is an ionic compound and hence gives Cl ions in the solution which combine with Ag+ ions given by AgNO3 to form a white precipitate of AgCl.

Question4: Explain why molar enthalpy of vaporisation of acetone is less than that of water.

Solution:

Due to strong hydrogen bonding in H2O molecules, enthalpy of vaporisation of water is more than that of acetone because there is strong hydrogen bonding in H2O molecules.

Question5: Define 'triple point' of a substance?

Solution:

Triple point of a substance represents the conditions at which all the three phases of the substance, i.e., solid, liquid and gas exist together, e.g., triple point of water is 0.01°C at 4.58 mm pressure where ice, liquid water and water vapour coexist.

Question6: What if the difference between electromagnetic waves and matter waves?

Solution:

Difference between electromagnetic waves and matter waves

EM Waves

Matter Waves

1. EM Waves are associated with electric and magnetic fields, perpendicular to each other and to the direction of propagation.

2. They can pass through vacuum.

3. They travel with the same speed as that of light.

1. Matter waves are not associated with electric and magnetic fields.

2. They cannot pass through vacuum.

3. They travel with lower speeds. Moreover, it is not constant for all matter waves.

 

Question7:

Write major difference between metals and non-metals?

Solution:

Metal

Non-Metals

The elements which have strong tendency to lose electrons to form cations are called metals.

The elements which have a strong tendency to accept electrons to form anions.

Metals are strong reducing agents.

Non-metals are strong oxidising agents.

Metals have low ionization enthalpies.

Non-metals have high ionization enthalpies.

Metals form basic oxides and ionic compounds.

Non-metals form acidic oxides and covalent compounds.

Question8: Explain why ideal gas expands into vacuum; there is neither absorption nor evolution of heat?

Solution:

No intermolecular force of attraction is present in an ideal gas. Therefore there is no energy required to overcome these forces. Moreover, when a gas expands against vacuum, work done is zero (because, Pext = 0). Hence, internal energy of the system does not change, i.e., there is no absorption or evolution of heat.

Question9: Explain the effect of increasing the temperature of a liquid, on intermolecular forces operating between its particles.

Solution:

On increasing the temperature of a liquid, the kinetic energy of the molecules increases so that it can overcome the intermolecular forces of attraction and hence the liquid can flow more easily.

Question10: Reaction between H2 and Cl2 is slow but reaction between NaCI and AgNO3 is very fast. Explain

Solution:

The reaction between H2 and Cl2 involves breaking of covalent bonds which requires energy.

On the other hand, NaC1 & AgNO3 are ionic compounds. In the solution, NaCI gives Na+ and Clions and AgNO3 gives Ag+ and NO3 ions. The oppositely charged Ag+ and Cl ions combine immediately.

Download CBSE Class 11 Chemistry Solved Practice Paper 2017 – 2018

Post Comment

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF