1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 01

Oct 16, 2017 17:39 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions -  Synonyms Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on synonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions for the following ten items:

    Each item consists of a word in capital letters followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

    1. AMBIGUOUS

    (a) contrasting
    (b) connivance
    (c) vague
    (d) wilful

    Ans. (c) vague
    Ambiguous mans which is something open to more than one interpretation.

    2. ELUCIDATE

    (a) clarify
    (b) calculate
    (c) summarise
    (d) update

    Ans. (a) clarify
    Elucidate means explaining something in details.

    3. MONOTONOUS

    (a) dreary
    (b) dreadful
    (c) single-minded
    (d) monologue

    Ans. (a) dreary
    Monotonous means lacking in variety and interest.

    6 Tips for effective study in the festive season

    4. KINDLE

    (a) make fun of
    (b) excite
    (c) very kind
    (d) kind-hearted

    Ans. (b) excite
    Kindle means set (something) on fire. It also means arouse or inspire.

    5. PALATIAL

    (a) very clean
    (b) very special
    (c) sense of taste
    (d) magnificent

    Ans. (d) magnificent
    Palatial means resembling a palace in being spacious and splendid.

    6. TACTFUL

    (a) diplomatic
    (b) indifferent
    (c) intelligent
    (d) deceitful

    Ans. (a) diplomatic

    Tactful means having or showing skill and sensitivity in dealing with others or with difficult issues.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    7. VORACIOUS

    (a) very bad
    (b) insatiable
    (c) stingy
    (d) malicious

    Ans. (b) insatiable

    The meaning of voracious is wanting or devouring great quantities of food.

    8. STRICTURE

    (a) strictness
    (b) stinging
    (c) discipline
    (d) censure

    Ans. (d) censure
    The meaning of stricture is restriction on a person or activity.

    9. OBEISANCE

    (a) homage
    (b) pilgrimage
    (c) subjugation
    (d) obligation

    Ans. (a) homage
    The meaning of obeisance is a gesture expressing deferential respect, such as a bow or curtsy.

    10. conspicuous

    (a) noticeable
    (b) respectful
    (c) diplomatic
    (d) indifferent

    Ans. (a) noticeable
    The meaning of conspicuous is clearly visible.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF