1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions Synonyms – Set 02

Oct 20, 2017 17:03 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions Synonyms – Set 02
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions Synonyms – Set 02

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on synonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions for the following ten items:

    Each item consists of a word in capital letters followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

    1. She is a woman of sterling qualities.

    (a) interesting
    (b) valuable
    (c) irritating
    (d) exciting

    Answer. B
    Synonyms for sterling are excellent, valuable and splendid.

    2. Although the boys in his class were naughty, he never resorted to corporal punishment.

    (a) harsh
    (b) physical
    (c) unjust
    (d) general

    Answer. B
    Corporal punishment means physical punishment, such as caning or flogging.

    3. He wanted to mitigate his burdens.

    (a) lessen
    (b) increase
    (c) postpone
    (d) leave

    Answer. A
    Mitigate means making something less severe, serious, or painful.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Defence 02

    4. She adjusted quite well with her husband's idiosyncrasies.

    (a) peculiar habits
    (b) bad habits
    (c) weaknesses
    (d) stupid manners

    Answer. A
    Idiosyncrasy means a mode of behaviour or way of thought peculiar to an individual.

    5. The Deputy Inspector General made a perfunctory inspection of the police station.

    (a) thorough and complete
    (b) usefulness
    (c) done as a routine but without interest
    (d) falsity

    Answer. C
    Perfunctory means which is carried out without real interest, feeling, or effort

    6. The decision to drop the atom bomb on Hiroshima was a grave one.

    (a) serious
    (b) momentous
    (c) instinctive
    (d) impulsive

    Answer. A
    Synonyms for grave means serious, important, all-important, profound, significant, momentous, weighty, etc.

    7. A scientist generally carries out his investigations empirically.

    (a) intuitively
    (b) verbally
    (c) through written communication
    (d) by observation and experiment

    Answer. D
    Empirical means something based on, concerned with, or verifiable by observation or experience rather than theory or pure logic.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    8. He is employed in an ordnance factory.

    (a) orthodox
    (b) arms and ammunition
    (c) electrical and electronic
    (d) ordinary and common

    Answer. B
    Synonyms for ordnance are - guns, cannon, artillery, weapons, arms, munitions and military supplies.

    9. He is a sycophant who tries to win over politicians.

    (a) a psychologist
    (b) an opportunist
    (c) an unscrupulous man
    (d) a flatterer

    Answer. D
    A sycophant is a person who acts obsequiously towards someone important in order to gain advantage.

    10. I cannot believe in the veracity of his statement.

    (a) truth
    (b) superficial
    (c) sincerity
    (d) intensive

    Answer. A
    Veracity means conformity to facts. It also denotes accuracy.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Polity Set 01

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF