1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Current Affairs – Set 01

Oct 24, 2017 19:18 IST
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Current Affairs – Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Current Affairs – Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on Current Affairs. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    1. Which carnatic vocalist has won the Indira Gandhi Award for National Integration for 2015 -16?

    a)Aswathi Thirunal Rama Varma
    b)Nithyashree Mahadevan
    c)T M Krishna
    d)Shankar Mahadevan

    Ans. (c) T M Krishna
    Carnatic music vocalist, T M Krishna would be honoured with the Indira Gandhi Award for National Integration for 2015 -16 on 31 October 2017, on Indira Gandhi’s death anniversary.
    He would be conferred the award by Sonia Gandhi, President of Indian National Congress Party. He is being awarded for his services in promoting and preserving national integration in the country.

    2. The World Food day was observed on 16 October with what theme?

    a)Change the future of migration. Invest in food security and rural development
    b)Social Protection and Agriculture: Breaking the Cycle of Rural Poverty
    c)Climate Change: Climate is changing
    d)Feeding the world, caring for the earth

    Ans. (a) Change the future of migration. Invest in food security and rural development
    World Food Day was observed globally on 16 October 2017 with the theme ‘Change the future of migration. Invest in food security and rural development’. The day is celebrated annually on 16 October to commemorate the founding of the Food & Agriculture Organization (FAO) of the UN in 1945.

    3. This indigenously-built anti-submarine warfare is India's first major warship to have a superstructure of carbon fibre composite material.

    a)INS Kamorta
    b)INS Kiltan
    c)INS Kadmatt
    d)INS Shivalik

    Ans. (b) INS Kiltan
    Defence Minister Nirmala Sitharaman commissioned INS Kiltan, an indigenously-built anti-submarine warfare on 16 October 2017. INS Kiltan is a stealth corvette that portrays growing capability of the Indian Navy. The commissioning ceremony was attended by Chief of the Naval Staff Admiral Sunil Lanba and a host of other dignitaries. The warship is an extension of Prime Minister Narendra Modi’s ‘Make in India’ initiative.

    6 Tips for effective study in the festive season

    4. What has been India’s rank at the Global Hunger Index 2017?

    a)100
    b)97
    c)45
    d)110

    Ans. (a) 100
    The International Food Policy Research Institute (IFPRI) on 12 October 2017 released the '2017 Global Hunger Index: The Inequalities of Hunger'. This year, India ranks at low 100th position out of 119 countries on the Index, owing to the fact that one in every five children under age 5 has low weight for height. As per the Global hunger Index 2017, the global hunger levels have fallen more than a quarter since 2000.

    5. Who was appointed as the Director-General of UNESCO?

    a)Audrey Azoulay
    b)Irina Bokova
    c)Fleur Pellerin
    d)Pelly Kevin

    Ans. (a) Audrey Azoulay
    Audrey Azoulay was on 14 October 2017 elected as the Director General of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). UNESCO’s Executive Board voted 30 to 28 in favour of Azoulay against Qatar’s Hamad bin Abdulaziz al-Kawari. Her election will now be put forward for approval to UNESCO’s 195 members on 10 November 2017.

    6. The United States has withdrawn itself from which UN body?

    a) UNESCO
    b) UNSC
    c) UNCTAD
    d) UNDP

    Ans. (a) UNESCO
    The United States and its ally Israel announced on 12 October 2017 that they were pulling out of the UN's culture and education body, UNESCO, accusing it of anti-Israel bias.
    The decision comes as the UN Educational, Scientific and Cultural Organisation is voting to choose a new director, intense balloting overshadowed by the agency’s funding troubles and divisions over Palestinian membership.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    7. The STRIVE scheme was recently launched to boost which mission?

    a) Mission Indradhanush
    b) Swachch Bharat Mission
    c) Skill India Mission
    d) None of the above

    Ans. (c) Skill India Mission
    The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 11 October 2017 approved two World Bank supported schemes Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) and Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE) to boost Skill India Mission. SANKALP is Rs 4455 crore centrally sponsored scheme including Rs 3300 crore loan support from World Bank whereas STRIVE is a Rs 2200 crore central sector scheme with half of the scheme outlay as World bank loan assistance.

    8. When is the World Mental Health Day celebrated every year?

    a) 9 October
    b) 10 October
    c) 11 October
    d) 12 October

    Ans. (b) 10 October
    The World Mental Health Day was observed by the World Health Organisation (WHO) ON 10 October 2017 with the theme 'Mental health in the workplace'.
    The Day is observed with an aim of raising awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health. The Day provides an opportunity for all stakeholders working on mental health issues to talk about their work.

    9. Which State will be hosting the 36th National Games in November 2017?

    a) Goa
    b) Maharashtra
    c) Gujarat
    d) Telangana

    Ans. (a) Goa
    The Indian Olympic Association (IOA) on 13 September 2017 formally awarded the rights to host the 36th National Games to Goa. The announcement was made by the state sports minister Manohar Ajgaonkar. Ajgaonkar said that IOA Secretary General Rajeev Mehta, in a letter to Chief Minister Manohar Parrikar, had formally conferred the rights to the state to host the sporting event in November 2017.

    10. Who won the 2017 US Open Grand Slam tennis title?

    a) Rojer Federer
    b) Rafeal Nadal
    c) Novak Djokovic
    d) Kevin Anderson

    Ans. (b) Rafeal Nadal

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF