Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 02

Nov 8, 2017 17:06 IST
    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 02
    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 02

    For the benefit of UPSC CDS (II) 2017 Exam aspirants, we are providing practice questions on Geography. This practice set consists of 10 Questions along with answers and detailed explanations.

    1. Which is known as the Earth’s twin planet?

    a) Mercury
    b) Venus
    c) Mars
    d) Jupiter

    Answer. (b) Venus

    The Earth and Venus are called planetary twins because they both are rocky planets with almost same density and same physical size. Both the planets have significant atmospheres surrounding their surfaces.

    2. In which one of the following States is Loktak Lake situated?

    a) Sikkim
    b) Himachal Pradesh
    c) Manipur
    d) Meghalaya

    Answer. (c) Manipur

    Loktak lake is the largest freshwater lake in the North -East India, also called the only Floating lake in the world due to the floating phumdis (heterogeneous mass of vegetation, soil, and organic matters at various stages of decomposition) on it. It is located near Moirang in Manipur state, India.
    This ancient lake plays an important role in the economy of Manipur. It serves as a source of water for hydropower generation, irrigation and drinking water supply. The lake is also a source of livelihood for the rural fisherman who live in the surrounding areas and on phumdis, also known as “phumshongs”.

    3. Which one of the following is the correct sequence of occurrences of rivers from Chennai to Kolkata when travelled by road (shortest distance)?

    a) Krishna,  Kaveri,  Godavari,  Mahanadi,  Subarnarekha
    b) Krishna,  Periyar,  Godavari,  Mahanadi,  Subarnarekha
    c) Penneru, Krishna,  Godavari,  Mahanadi,  Subarnarekha
    d) Penneru,  Mahanadi,  Subarnarekha,  Godavari,  Krishna

    Answer. (c) Penneru, Krishna,  Godavari,  Mahanadi,  Subarnarekha

    The Penneru rises on the hill of Nandi Hills in Chikballapur District of Karnataka state, and runs north and east through the state of Andhra Pradesh to empty into the Bay of Bengal. Krishna river rises in Maharashtra and flows through Karnataka, Telangana and Andhra Pradesh.
    The Godavari is India's second longest river after the Ganga. It has its source in Triambakeshwar, Maharashtra. It starts in Maharashtra and flows east for 1,465 kilometres emptying into Bay of Bengal draining the states of Maharashtra, Telangana, Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha,  Karnataka and Puducherry through its extensive network of tributaries. The river Mahanadi flows through the states of Chhattisgarh and Odisha. Subarnarekha river flows through Jharkhand, West Bengal and Odisha.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 03

    4. With regard to ‘Project Tiger’, which one of the following statements is not correct?

    a) It was launched in India in the year 1973.
    b) The objective of the Project is to preserve the habitats and tigers therein as natural heritage.
    c) The project emphasized to ensure viable population of tigers in India.
    d) There are no Tiger Reserves in north-eastern part of India.

    Answer. (d) There are no Tiger Reserves in north-eastern part of India.

    The tiger reserves in the North East India are – Nameri, Kaziranga and Manas (Assam), Pakke and Namdapha (Arunachal Pradesh) and Dampa (Mizoram).

    5. Tsunami waves are the undersea occurrence of earthquake exceeding 7.5 on Richter scale. Which one of the following statements regarding this is not correct?

    a) It often generates strong waves.
    b) The Pacific coasts are most vulnerable to Tsunami waves.
    c) Tsunami waves are also called high-energy tidal waves or seismic sea waves.
    d) Tsunami is a Latin word.

    Answer. (d) Tsunami is a Latin word.

    The term tsunami, meaning "harbour wave" in literal translation, has its origin in Japanese. It is composed of two words tsu meaning "harbour" and nami meaning "wave". A tsunami also known as a seismic sea wave, is a series of waves in a water body caused by the displacement of a large volume of water, generally in an ocean or a large lake. Earthquakes, volcanic eruptions and other underwater explosions (including detonations of underwater nuclear devices), landslides, glacier calvings, meteorite impacts and other disturbances above or below water all have the potential to generate a tsunami.

    6. Which one of the following with regard to Aridisol, one of the soil orders, is not correct?

    a) Lack of water for plants during most part of the year
    b) High organic matter
    c) Large accumulation of carbonates at depth
    d) Absence of deep wide cracks

    Answer. (b) High organic matter

    Aridisols are a soil order in USA soil taxonomy. Aridisols form in an arid or semi-arid climate. Aridisols dominate the deserts and xeric shrublands, which occupy about one third of the Earth's land surface. Aridisols have a very low concentration of organic matter, reflecting the paucity of vegetative production on these dry soils. Water deficiency is the major defining characteristic of aridisols.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Current Affairs – Set 02

    7. The fact that the planets move around the Sun, not in circles but in ellipses, was first demonstrated by

    a) Galileo
    b) Martin Luther
    c) Johannes Kepler
    d) Copernicus

    Answer. (c) Johannes Kepler

    For the first time, Kepler discovered that the planets move around the Sun, not in circles but in ellipses.

    8. Which of the following is not a tributary of the river Ganga?

    a) Yamuna
    b) Son
    c) Koshi
    d) Musi

    Answer. (d) Musi

    The major tributaries of the Ganga are - Karnali, Mahakhali, Gandak, Koshi (Kosi), Ghaghra, and Damodar, Yamuna, Son, Mahananda and Chambal. Musi is a tributary of River Krishna.

    9. Which one of the following fishing banks is located off the coast of the United Kingdom?

    a) Great Fisher Bank
    b) Grand Banks
    c) Dogger Bank
    d) Reed Bank

    Answer. (c) Dogger Bank

    Dogger Bank is a large sandbank in a shallow area of the North Sea about 100 kilometres off the east coast of England. It is one of the most productive regions for fishing in the world.

    10. Which one of the following is correct?

    a) Guindy National Park is known for tiger reserve.
    b) Namdapha National Park is meant for lion conservation.
    c) Jaldapara is a biosphere reserve.
    d) Rann of Kutch is a Wild Ass Sanctuary.

    Answer. (d) Rann of Kutch is a Wild Ass Sanctuary.

    Indian Wild Ass Sanctuary also known as the Wild Ass Wildlife Sanctuary is located in the Little Rann of Kutch in Gujarat. Spread over 4954 km⊃2;, it is the largest wildlife sanctuary in India.

    CDS (II) Exam 2017: 8 Effective Tips to reduce Negative Marking

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF