1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS Exam 2016: Mathematics Sample Paper

Feb 9, 2016 10:57 IST

    1. Convert 110010012 (binary) to decimal

    (A) 20

    (B) 2001

    (C) 210

    (D) 201

    2. What is the result when a decimal 5238 is converted to base 16?

    (A) 12166

    (B) 1476

    (C) 327.375

    (D) 1388

    3. The number of bits used to store a BCD digit is

    (A) 4

    (B) 8

    (C) 2

    (D) 1

    4. (112 x 54) = ?

    (A) 67000

    (B) 70000

    (C) 76500

    (D) 77200

    5. A 3-digit number 4a3 is added to another 3-digit number 984 to give a 4-digit number 13b7, which is divisible by 11. Then, (a + b) = ?

    (A) 10

    (B) 11

    (C) 12

    (D) 15

    6. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?

    (A) 4

    (B) 10

    (C) 15

    (D) 16

    7. Reduce  to its lowest terms.

    (A) 3/4

    (B) 5/13

    (C) 7/13

    (D) 9/13

    8. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point?

    (A) 26 minutes and 18 second

    (B) 42 minutes and 36 seconds

    (C) 45 minutes

    (D) 46 minutes and 12 seconds

    9. The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is:

    (A) 504

    (B) 536

    (C) 544

    (D) 548

    10. If the sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M. of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to:

    (A) 55/601

    (B) 601/55

    (C) 11/120

    (D) 12/11

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. A
    4. B
    5. A
    6. D
    7. C
    8. D
    9. D
    10. C

    Click here to get the complete paper

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF