1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Cloze Test Quiz for IBPS PO & IPPB Exam 2016: Spell out cyber hygiene measures

Oct 25, 2016 19:03 IST

    In any banking examination these days, you will have questions in the English section based on passages from leading English dailies such as The Telegraph, The Times of India, The Hindu, The Indian Express, The Business Line, The Business Standard etc. In order to help you in this, we are bringing to you passages from various newspapers and questions from those passages. You will get a passage from ‘The Indian Express’ (dated October 22nd, 2016) and questions on cloze test from that passage. You must attempt it in order to boost your preparation in the banking examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are written below the passage and five words have been suggested against each of the numbers, only one of which fits the blank perfectly. Find that word in each case and answer the questions

    As India’s biggest cyber security breach ..1.., with as many as 32 lakh debit cards issued by 19 banks reportedly compromised, the RBI has instructed lenders to ..2.. the role of the CISO (chief information security officer) within each institution from an “operational level” to a “strategic level”. The CISO, a senior-level executive ..3.. an organization responsible for establishing and ensuring that information assets and technologies are ..4.. protected, is now being seen as a bank’s frontline defence and a ..5.. support to the bank boards on formulating strategies on fraud prevention and ..6.. the protection mechanisms against threats such as the current cyber security breach. Banks have also been specifically ..7.. by the RBI to put into action a security policy enlisting their strategy on ..8.. such threats and spelling out tangible “cyber hygiene” measures, duly approved by their respective boards, said banking sector officials ..9.. in the exercise. The financial sector’s internal operations are currently under intense scrutiny after at least 19 commercial banks were forced to block or ..10.. an estimated 32 lakh debit cards of customers as a “precautionary” measure, after being informed of potential risks to those cards.

    1. Find out the right word

    1. Enters
    2. Assists
    3. Tears
    4. Unravels
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, the biggest security breach in the Indian banking system has come to the fore recently with a huge number of debit cards having been compromised by the fraudsters in 2016. This has unraveled in the recent months and that makes option (4) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Attune
    2. Atone
    3. Tepid
    4. Upgrade
    5. Insist

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, the RBI has asked the banks to upgrade the roles of Chief Information Security Officers in the banks so that they can work closely with the bank management regarding the data security. This makes option (4) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    1. Off
    2. About
    3. At
    4. Within
    5. Wondering

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, the Chief Information Security Officers are asked to ensure that the overall data are protected in the servers of the banks. They work within the ambit of the organization and that makes option (4) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. Severely
    2. Savagely
    3. Gullibly
    4. Astutely
    5. Adequately

    Solution: Option (5)

    Explanation: According to the given context, the RBI has directed the banks to make arrangements to protect the data of the customers of the banks. This makes option (5) the right choice among the given options since the data should be adequately protected for the safety of the customers.

    5. Find out the right word

    1. Key
    2. Assumption
    3. Gumption
    4. Gale
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the given context, the RBI has asked the banks to make data security a key measure in the process of banking operations in the country. This is a key area of concern for the central bank since it undermines the overall credibility of the banking system of the country. It makes option (1) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. Strengthening
    2. Assisting
    3. Systematic
    4. Dogmatic
    5. Fuming

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the given context, the RBI has asked the banks to strengthen the cyber security measures in order to ensure that the banking system of the country remains safe and secure for the customers. This makes option (1) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    1. Detected
    2. Directed
    3. Assessed
    4. Satisfied
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the central bank of the country has asked the banks to strengthen the security system of the organization in order to ensure that the sensitive data of the customers remains safe. This makes option (2) the right choice among the given options.

    8. Find out the right word

    1. Categorizing
    2. Combating
    3. Assisting
    4. Harassing
    5. Feigning

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the banks should start preparing for strict measures regarding the security systems of their organizations so that the overall data of the customers remains safe in the organization. This makes option (2) the right choice among the given options since these banks have been asked by RBI to fight the cyber attacks.

    9. Find out the right word

    1. Dissuade
    2. Persuade
    3. Involved
    4. Destitute
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the given context, the persons involved in the data security improvement system in the banking system are very much in support of strengthening the overall security system of the country. This makes option (3) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. Retribution
    2. Rebuttal
    3. Rescued
    4. Recalled
    5. Called

    Solution: Option (4)

    Explanation: As the passage suggests, the news regarding the security breach of cards in the banking system in the country is about the incident of banks recalling the debit cards issued by the banks to their customers. This makes option (4) the right choice among the given options since the banks have decided to recall these cards from their customers.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF