1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

Common Management Admission Test (CMAT) 2012: Sample Questions On General Awareness

Aug 8, 2018 16:33 IST
    Common Management Admission Test CMAT 2012 Sample Questions On General Awareness
    Common Management Admission Test CMAT 2012 Sample Questions On General Awareness

    AICTE is conducting the first National level Common Management Admission Test (CMAT)-2012 for admission in all management programmes approved by AICTE. The test will be conducted online from 20 February 2012 to 28 February 2012 in 61 cities. Learn and judge yourself with jagranjosh.com Sample Questions for General Awareness to make your exam preparation strong and extensive.

     

    1. Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy.Why ?

    1. They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain substrates.
    2. They use a variety of inorganic materials as substrates.
    3. They can be installed in waste water treatment plants to cleanse water and produce electricity.

    Which of the Statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Ans: (c)

     

    2. Three of the following criteria have contributed to the recognition of western Ghats-Sri Lanka and Indo-Burma regions as hotspots of biodiversity:

    1. Species richness
    2. Vegetation density
    3. Endemism.
    4. Ethno-botanical importance
    5. Threat perception
    6. Adaptation of flora and fauna to warm arid humid conditions

    Which three of the above are correct criteria in this context?

    (a) 1,2 and 6
    (b) 2,4 and 6
    (c) 1,3 and 5
    (d) 3,4 and 6

    Ans: (c)

     

    3. India has experienced persistent,and high food inflation in the recent past,what could be the reasons?

    1. Due to a gradual switchover to the cultivation of commercial crops, the area under the cultivation of food grains has steadily decreased in the last five years by about 30%.
    2. As a consequnce of increasing incomes,the consumption patterns of the people have undergone a significant change.
    3. The food supply chain has structural constraints,

    Which of the statements given above are correct ?

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Ans: (b)

     

    4. Former Libyan leader Muammar Gaddafi's second and highest-profile son was captured along with several bodyguards by fighters near the town of Obari in Libya's southern desert and taken to Zintan. Name the deceased leader’s son who was captured?

    (a) Saif al-Islam Gaddafi
    (b) Mo'tassim Gaddafi
    (c) Saif al-Arab
    (d) Mohammed Gaddafi

    Ans: (a)

    5. When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base,it gradually dries up and dies because

    (a) Water from soil cannot rise to aerial parts
    (b) Roots are starved of energy
    (c) Tree is infected by soil microbes
    (d) Roots do not receive oxygen for respiration

    Ans: a

     

    6. Former India captain Ajit Wadekar was selected for the Col C.K. Nayudu Lifetime Achievement award. Which one of the following personalities have not received this award in the past?

    (a) Mohinder Amarnath
    (b) Mansoor Ali Khan Pataudi
    (c) Salim Durrani
    (d) Sachin Tendulkar

    Ans: (d)

     

    7. Union Cabinet on 16 November 2011 agreed to partially allow foreign direct investment (FDI) to enter the pension sector. What percentage FDI has been permitted in the pension sector?

    (a) 24%
    (b) 26%
    (c) 33%
    (d) 49%

    Ans: (d)

     

    8. At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes or DNA sequences on a chromosome.How does this knowledge benefit us?

    1. It is possible to know the pedigree of livestock.
    2. It is possible to understand the causes of all human diseases.
    3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds,

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 Only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Ans: (c)

     

    9. Which one of the following statements appropriately describes the "fiscal stimulus"?

    (a) It is a massive investment by the Government in manufacturing sector to ensure the supply of goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth.
    (b) It is an intense affirmati ve action of the Government to boost economic activity in the country
    (c) It is Government's intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation
    (d) It is an extreme affirmative action by the Government to pursue its policy of financial inclusion

    Ans: (b)

     

    10. The "New START" treaty was In the news. What is this treaty?

    (a) It is a bilateral strategic nuclear arms reduction treaty between the USA and' the Russian Federation
    (b) It is a multilateral energy security cooperation treaty among the members of the East Asia Summit
    (c) It is a treaty between the Russian Federation and the European Union for the energy security cooperation
    (d) It is a multilateral cooperation treaty among the BRICS countries Species richness

    Ans: (a)

    Also Read

    MBA Colleges in India

    MBA Colleges in Delhi

    MBA Colleges in Ghaziabad

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF