CTET February 2016: Quiz Set -7

Feb 12, 2016 14:36 IST

    CTET Exam (21st Feb 2016)

    Mock Test (Environmental Studies)

    Q1.Once an EVS teacher took the students to the zoo. Which of the following activities she did not allowed the students to undertake?
    1.Try to understand the type of food taken by the zoo animals
    2.Take along huge amount of eatables for the animals residing in zoo
    3.Collect photos of the animals they would like to see at the zoo
    4.Take their sketch books with them to draw what they observe in the zoo
    Answer: 2

    Q2. What is the best method of teaching the concept of 'seed germination' to the students?
    1.By asking them to perform an activity to sow seeds, observe various stages and draw those in the note book
    2.By showing the photographs of seed germination phases
    3.By showing the germinated seeds
    4.By drawing the phases of seed germination on white board
    Answer: 1

    Q3. Soni and Moni are young girls. Soni likes to eat cutlets and bread, whereas Moni takes an iron-deficient diet. Name the disorders that Soni and Moni are likely to suffer from, respectively.
    1.Obesity and thalassemia
    2.Obesity and anemia
    3.Obesity and rickets
    4.Obesity and hypertension
    Answer: 2

    Q4. To make children understand and know various types of fuel, a teacher can
    1.Display some samples of fuels in the class
    2.Discuss with them about possible types of fuel that can be used for cooking, accompanying with a short film show
    3.Show some photographs taken from internet
    4.Give some assignment on fuels
    Answer: 2

    Q5. Which of the following is included in the skills needed to read a map?
    1.Capability to understand relative position of places, distances and directions
    2.Good communication skills to draw the various places
    3.Good drawing and coloring skills
    4.Capability to calculate the distance of places
    Answer: 1

    CTET 2016: Social Studies notes

    Q6. In an environmental studies class, why the teacher gives importance to individual experiences of children?  
    1.To save her energy by keeping the children talking
    2.To know the experiences of the students
    3.To correlate the subject to the students' experiential world and encourage learning
    4.To improve the verbal communication of the students
    Answer: 3

    Q7. The process of digestion is faster inside the stomach than outside as      
    1.The digestive juices become inactive outside the stomach
    2.The digestive juices inside the stomach become acidic, and outside the stomach become alkaline
    3.The quantity of digestive juices produced in the stomach is more
    4.The food is processed in the stomach which increases the surface area for faster enzyme action
    Answer: 4

    Q8. This is not an objective of teaching EVS at the primary level.
    1.To make them understand the values of concern for life and environment
    2.To burden the students with terms and definitions for assessment
    3.To make them become curious about the natural and social environment
    4.To involve them in exploratory and hands-on activities leading to their development of cognitive and psychomotor skills
    Answer: 2

    Q9. Why an egret bird is usually seen on a buffalo's back?  
    1.Because the egret bird feeds on parasites present on the buffalo's back
    2.Because the egret bird feeds on some insects present in the green grass
    3.Because the egret bird loves sunshine
    4.Because the egret bird cannot fly
    Answer: 1

    Q10. When a teacher shows a railway ticket in the environmental science class, the motive behind this it to:-
    1.Upgrade the skills of students to make decisions
    2.Provide an idea of the cost of rail fare to the students
    3.Provide them an opportunity to interact with actual information and develop the skill of observation
    4.Give them an understanding of some abbreviations in the rail ticket
    Answer: 3

    CTET February 2016: Quiz Set -2

    CTET 2016: social Science study material and sample paper

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF