1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Current Affairs for IAS Prelims Exam: 27 May to 2 June 2017

Jun 2, 2017 16:21 IST

    Weekly Current AffairsCurrent affair is one of the extremely important sections of the IAS Exam syllabus. Study of current affairs requires a steady practice of the IAS questions based on the recent events of national and international importance. An aspirant should have the habit of reading a newspaper on a daily basis, one of the essential aspects of IAS study plan, but they also required to practice current affairs quizzes based on the important events happened on those respective days.

    For the last few years, the importance of current affairs is increasing year by year and it requires a proper study plan to cover the important current affairs topics of the whole year. Current affair is not only essential for IAS Prelims Exam but it is simultaneously important for IAS Mains Exam also. So, there is not a little chance to ignore current affairs during IAS preparation.

    Here, we have started to provide a cumulative weekly article of current affairs quiz consist of all the articles created during the respective weekdays. IAS aspirants can take the most benefit out of it and it will help them to save their precious time.

    Weekly Current Affairs for IAS Prelims Exam: 27th May to 2nd June 2017

    1. 813 crore person days of job generated in last 3 years in Rural Schemes. Consider the following statements regarding the MNREGA:
    I. Under MGNREGA during FY 2016-17, more than 1.23 crore assets have been geo-tagged and placed in public domain.
    II. During the last three years while 636.78 crore person days were generated under MGNEREGA, about 78 crore person days under PMGSY and 99 crore person days under PMAY.
    III. Under MGNREGA about 96% of wage payments were electronically credited into the accounts of the workers through DBT system.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    During last three years while 636.78 crore person days were generated under MGNEREGA, about 78 crore person days under PMGSY and 99 crore person days under PMAY. Apart from this, under Deen Dayal Upadhyay-Grameen Kaushal Yojana (DDY-GKY), 86,120 candidates were trained in the year 2014-15 and 54,196 got jobs. Similarly, in 2015-16, about one lakh thirty-five thousand candidates were placed after the skill training, while in 2016-17, the number of candidates getting placement is 84,900.

    Under MGNREGA during FY 2016-17, more than 1.23 crore assets have been geo-tagged and placed in public domain and about 96% of wage payments were electronically credited into the accounts of the workers through DBT system. So far, 8.73 crore Aadhar number of workers have been seeded in NREGASoft (MIS) and 4.73 have been enabled for Aadhar Based Payment with their consent. He added that Job Card verification/update was taken on a priority basis during FY 2016-17 and more than 1 crore Job Cards have been deleted after verification.

    2. Recently, Indo-Thailand Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) Table Top Exercise 2017 is in progress at Chiang Mai, Thailand from 22 May to 26 May 17. Consider the following statements regarding the HADR Table Top Exercise 2017:
    I. The aim of the bilateral exercise is to evolve SOPs for planning and executing relief missions during unforeseen natural calamities like Tsunami, earthquakes, cyclones, floods etc.
    II. The objective is to enhance interoperability between both the Air Forces while conducting combined air operations triggered by a crisis.
    III. This is the first such exercise to be conducted between the two Air Forces of both the countries.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    Indo-Thailand Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) Table Top Exercise 2017 is in progress at Chiang Mai, Thailand from 22 May to 26 May 17 between the Indian Air Force and Royal Thailand Air Force (RTAF). The eleven member IAF contingent is led by Group Captain Sucharu Rai VM. This is second such exercise to be conducted between the two Air Forces.

    The aim of the bilateral exercise is to evolve SOPs for planning and executing relief missions during unforeseen natural calamities like Tsunami, earthquakes, cyclones, floods etc. The objective is to enhance interoperability between both the Air Forces while conducting combined air operations triggered by a crisis. The exercise would assist in laying down procedures and establish decision support system at various stages of relief operations.

    3. Recently, India’s First Fleet of 200 Electric Vehicles Launched in which of the following cities?
    a. Bhopal
    b. Lucknow
    c. Nagpur
    d. Ahmadabad

    Answer: c

    Explanation:

    India’s first multi-modal electric vehicle project has been launched at the Nagpur airport complex today. This unique project brings together e-buses, e-cabs, e-rickshaws and e-autos on a single platform, the Ola App, which will enable commuters in Nagpur to book them. The fleet of 200 vehicles consists of 100 of Mahindra’s new e20 Plus vehicles, besides those from other manufacturers like Tata Motors, Kinetic and TVS.

    ECONOMIC SURVEY 2016-17 IMPORTANT QUESTIONS

    4. In pursuance of India’s ‘Act East Policy’, Indian Naval Ships Sahyadri, Shivalik, Jyoti and Kamorta are on an overseas deployment to the South East Asia and Southern Indian Ocean. Consider the following statements regarding the overseas deployment of Indian Naval Ships:
    I. The visit of the Indian Naval Ships seeks to underscore India’s peaceful presence and solidarity with friendly and harmonious countries towards ensuring good order in the maritime domain and to strengthen existing bonds between India and Indonesia.
    II. Indian Naval assets have been increasingly deployed in recent times to address the main maritime concerns of the region.
    III. In addition, as part of the Indian Government’s vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region), the Indian Navy has also been involved in assisting countries in the Indian Ocean Region with EEZ Surveillance, Search and Rescue, and other capacity-building and capability enhancement activities.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The visit of the Indian Naval Ships seeks to underscore India’s peaceful presence and solidarity with friendly and harmonious countries towards ensuring good order in the maritime domain and to strengthen existing bonds between India and Indonesia. The two countries share a rich history with deep civilisational links between the two countries. A number of bilateral agreements exist between the two countries in various spheres. The Indonesian President Joko Widodo had visited Indian in December 2016 and called on his counterpart, Pranab Mukherjee, Hon'ble Indian President and Narendra Modi, the Prime Minister of India. During the visit, the leaders had directed their respective ministers to convene the Defence Ministers’ Dialogue and the Joint Defence Cooperation Committee (JDCC) Meetings to review and upgrade the ‘Agreement on Cooperative Activities in the Fields of Defence’ to a substantive bilateral Defence Cooperation Agreement. The ‘Statement on Maritime Cooperation’ issued during the visit was one of the highlights.

    Indian Naval assets have been increasingly deployed in recent times to address the main maritime concerns of the region. In addition, as part of the Indian Government’s vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region), the Indian Navy has also been involved in assisting countries in the Indian Ocean Region with EEZ Surveillance, Search and Rescue, and other capacity-building and capability-enhancement activities. The current deployment will contribute towards the Indian Navy’s efforts to consolidate interoperability and forge strong bonds of friendship across the seas.

    5. India is a home to how many UNESCO's world heritage sites?
    a. 35
    b. 45
    c. 55
    d. 65

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, a session on Cultural Heritage at Global Platform for Disaster Risk Reduction (GPDRR) has been held in Cancun, Mexico on 26 May 2017. During the session, the Minister of State for Home Affairs, Kiren Rijiju said that India is home to 35 UNESCO world heritage and 900 museums and has taken significant steps to protect these sites from disaster. This includes the development of National Disaster Management Guidelines for Museums.

    The Sendai Framework makes a strong call on States to protect cultural sites and heritage. It also highlights the role played by the indigenous peoples and local communities, who through their experience and traditional knowledge, can contribute to the development and implementation of disaster risk reduction plans and mechanisms.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2017- April 2017

    6. Recently, India and Fiji has signed a MoU on Defence Cooperation. Consider the following statements regarding this:
    I. A MoU on defence cooperation envisaging several areas of cooperation including in defence industry, military training and humanitarian assistance & disaster management was signed.
    II. Both the countries have discussed expanded defence partnership in maritime security between both the countries and naval cooperation was identified as an area of promise.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    The Minister of Defence and National Security of Fiji, Honourable Ratu Inoke Kubuabola accompanied by his delegation met the Minister of Defence, Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley in New Delhi today.

    The Ministers discussed expanded defence partnership in maritime security between both the countries, and naval cooperation was identified as an area of promise.
    An MoU on defence cooperation envisaging several areas of cooperation including in defence industry, military training and humanitarian assistance & disaster management was signed.

    7. Recently, an Aeronautical Test Range (ATR) of the Defence Research & Development Organisation (DRDO) has been inaugurated at Chitradurga in Karnataka. Consider the following statements regarding the Aeronautical Test Range (ATR):
    I. The ATR will help in creating conditions for research, which will, in turn, develop the type of human resource in the country required in the field of aeronautical testing.
    II. The ATR is the first of its kind range in the country exclusively meant to conduct flight tests of indigenous unmanned and manned aircraft, developed by the DRDO.
    III. The ATR spread across 4,029 acres, the 28-kilometre perimeter strategic test range envisages a two-kilometre runway beside other tracking and control equipment where a rail link to the facility has also been planned.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The ATR is the first of its kind range in the country exclusively meant to conduct flight tests of indigenous unmanned and manned aircraft, developed by the DRDO including the naval and trainer versions of the Light Combat Aircraft, the unmanned air vehicles- Rustom-I and Rustom-II (Tapas); the Airborne Early Warning & Control Systems (AEW&C), Air-to-Ground weapons, parachutes and aerostats, etc. This outdoor testing and the evaluating facility has been set up by the Aeronautical Development Establishment (ADE), one of the premier laboratories of the DRDO.

    Spread across 4,029 acres, the 28-kilometre perimeter strategic test range envisages a two-kilometre runway beside other tracking and control equipment where a rail link to the facility has also been planned. The State-of-the-Art Range Control Centre (RCC) houses the Air Traffic Display System with remote control of Radar operations, ATC RF Voice communication system, Ground Telemetry system, Mission Video Distribution and Display System and Range Operational Communication System. The Radar centre houses Primary Radar and Secondary Surveillance Radar (MSSR). About 200 acres of land outside the technical area is earmarked for a township with a shopping complex, school, hospital and transit facility.

    8. Recently, the 5th India Morocco Joint Commission Meeting (JCM) was held in Rabat on 25 and 26 May 2017. Consider the following statements regarding the India Morocco Joint Commission Meeting (JCM):
    I. On 26 May 2017, the 5th India Morocco JCM was convened in Rabat during which a Memorandum of Understanding was signed for Cooperation on Broadcasting between Prasar Bharati, India and Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision (SNRT), Morocco.
    II. The MoU was signed by Dr Kheya Bhattacharya, Ambassador of India on behalf of Prasar Bharati and Mr Fayçal Laraichi, Chief Executive Officer of SNRT.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    The 5th India Morocco Joint Commission Meeting (JCM) was held in Rabat on 25 and 26 May 2017. On 25 May 2017, the Minister was the keynote speaker at the Industry Day of Morocco in Casablanca, organised by the Ministry of Industry, Investment, Trade and Digital Economy of the Government of the Kingdom of Morocco.

    On 26 May 2017, the 5th India Morocco JCM was convened in Rabat during which a Memorandum of Understanding was signed for Cooperation on Broadcasting between Prasar Bharati, India and Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision (SNRT), Morocco. The MoU was signed by Dr Kheya Bhattacharya, Ambassador of India on behalf of Prasar Bharati and Mr Fayçal Laraichi, Chief Executive Officer of SNRT.

    9. For the promotion of toilet usage across the country’s villages, the Ministry of Drinking Water and Sanitation has come out with an aggressive new campaign called Darwaza Band has been supported by which of the following international organisations:
    a. World Bank
    b. International Monetary Fund
    c. New Development Bank
    d. Asian Development Bank

    Answer: a

    Explanation:

    For the promotion of toilet usage across the country’s villages, the Ministry of Drinking Water and Sanitation has come out with an aggressive new campaign called Darwaza Band starting tomorrow, May 30th, 2017. The campaign has been supported by the World Bank and is being rolled out countrywide immediately after the launch. It is designed to encourage behaviour change in men who have toilets but are not using them. The campaign also features actor, Ms Anushka Sharma, who will be seen encouraging women to stand up for this issue in their villages and assume a leadership role.

    Amitabh Bachchan has been a major supporter and ambassador for the Swachh Bharat Mission and is already associated with its ongoing campaigns. Behaviour change has been the focus of Swachh Bharat Mission, which is being pursued through a countrywide comprehensive IEC (Information-Education-Communication) programme. Communication campaigns have been taken up both, at the Central and State levels, for promoting sustained use of toilets and for sustaining the Open Defecation Free status achieved.

    10. Which of the following cyclonic storm hit the region of Bay of Bengal recently?
    a. Helen
    b. Mora
    c. Phailin
    d. Nilofar

    Answer: b

    Explanation:

    The cyclonic storm ‘MORA’ over east central Bay of Bengal moved northward during past 06 hours with a speed of 11 kmph and lay centred at 0830 hrs IST of today, 29th May, 2017 over east central Bay of Bengal near Latitude 17.3ºN and Longitude 91.3ºE, about 660 km south-southeast of Kolkata and 550 km south-southwest of Chittagong. The system is likely to intensify further into a severe cyclonic storm during next 12 hours. It is very likely to move north-northeastwards and cross Bangladesh coast between longitude 91.0ºE and 92.0ºE near Chittagong around 30th May 2017 forenoon.

    The Hindu/EPW/Yojana Crux

    11. Ministry of Earth Sciences, Government of India is all set to launch ‘Deep Ocean Mission’ by January 2018. Consider the following statements regarding India's efforts in the field of ocean research:
    I. India was the first country in the world to have been given the Pioneer Area for exploration of deep-sea mineral viz. Polymetallic nodules in the Central Indian Ocean Basin in 1987.
    II. Based on the resource evaluation, India has now retained an area of 75,000 sq km with an estimated resource of about 100 million tonnes of strategic metals such Copper, Nickel, Cobalt besides Manganese and Iron.
    III. Deep Ocean Mission will improve India’s position in ocean research field.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Ministry of Earth Sciences, Government of India is all set to launch ‘Deep Ocean Mission’ by January 2018. This will improve India’s position in ocean research field.

    The program on Polymetallic nodules was initiated at CSIR-NIO with the collection of the first nodule sample from the Arabian Sea on board the first Research Vessel Gaveshani on 26 January 1981. India was the first country in the world to have been given the Pioneer Area for exploration of deep-sea mineral viz. Polymetallic nodules in the Central Indian Ocean Basin in 1987. This was based on the extensive surveys carried out by the scientists of CSIR-NIO, on several research ships leading to the allocation of an area of 150,000 sq km to the country with exclusive rights under the UN Law of the Sea.

    12. Recently, the Ministry of Agriculture has highlighted India’s achievements over the years, regarding this which of the following statements is incorrect?
    a. In the case of goats, India is at the second position in the world and it is approximately 25 % of the livestock.
    b. India is fifth largest poultry market in the world and it includes the production of 63 billion eggs and 649 million poultry meat.
    c. India's marine and fish industry are growing at around 7 percent compound annual growth rate.
    d. India is number one in milk production in the world which has been growing at a rate of 6.28 per cent during the year 2015-16.

    Answer: b

    Explanation:

    Recently the Agriculture Minister has said that India is world’s highest livestock owner at about 512.05 million out of which 199.1 million are bovines, 105.3 million buffaloes, 71.6 million sheep and 140.5 million goats. In the case of goats, India is at the second position in the world and it is approximately 25 % of the livestock. India is second largest poultry market in the world and it includes the production of 63 billion eggs and 649 million poultry meat. India's marine and fish industry are growing at around 7 percent compound annual growth rate. Overall, India’s livestock sector is growing fast and emerging as a major contributor in the global market.

    The Government is committed to double farmers' income by 2022 and veterinaries play a significant role in fulfilling the Government’s resolution to double the farmers’ income. A healthy animal will result in greater production which will automatically enhance the farmer’s income and the country will proceed on the path of economic prosperity.

    13. Recently, India's 9.15 km longest, Dhola-Sadiya Bridge over which of the following rivers has been inaugurated?
    a. Brahmaputra
    b. Teesta
    c. Barak
    d. Rihand

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the Prime Minister of India, Narendra Modi has inaugurated India's longest bridge - the 9.15 km long Dhola-Sadiya Bridge over the River Brahmaputra, in Assam today. The bridge will ensure 24X7 connectivity between upper Assam and Eastern part of Arunachal Pradesh, marking a major transformation from the ferry-based, day-only connectivity that collapsed during floods. It will also reduce the distance and travel time between the two states. The distance between Rupai on NH- 37 in Assam to Meka/Roing on NH-52 in Arunachal Pradesh will be cut down by 165 KM. The travel time between the two places will come down from the current six hours to just one hour – a total five-hour reduction.

    14. The Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-Mark III (GSLV-Mk III), the heaviest rocket ever made by India and capable of carrying large payloads, is set for launch from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota on June 5, 2017. Consider the following statements regarding the GSLV-Mk III:
    I. GSKV-Mk III is capable of launching four-tonne satellites in the Geosynchronous Transfer Orbit (GTO).
    II. GSLV-Mk III’s first developmental flight, D1, will carry on June 5 the GSAT-19 satellite- developed to help improve telecommunication and broadcasting areas.
    III. This is India’s first fully functional rocket to be tested with a cryogenic engine that uses liquid propellants — liquid oxygen and liquid hydrogen.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-Mark III (GSLV-Mk III), the heaviest rocket ever made by India and capable of carrying large payloads, is set for launch from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota on June 5, 2017.

    Here are a few facts you need to know about the rocket.
    1. GSKV-Mk III is capable of launching four-tonne satellites in the Geosynchronous Transfer Orbit (GTO).
    2. The rocket is also capable of placing up to eight tonnes in a Low Earth Orbit (LEO), enough to carry a manned module.
    3. GSLV-Mk III’s first developmental flight, D1, will carry on June 5  the GSAT-19 satellite — developed to help improve telecommunication and broadcasting areas.
    4. This is India’s first fully functional rocket to be tested with a cryogenic engine that uses liquid propellants — liquid oxygen and liquid hydrogen.
    5. It took about 25 years, 11 flights and over 200 tests on different components of the rocket for it to be fully realised.
    6. The 640-tonne rocket, equal to the weight of 200 fully-grown Asian elephants, is the country’s heaviest but shortest rocket with a height of 43 meters.
    7. GSLV-Mk III is a three-stage vehicle with two solid motor strap-ons (S200), a liquid propellant core stage (L110) and a cryogenic stage (C-25).
    8. ISRO successfully conducted the static test of its largest solid booster S200 at the Satish Dhawan Space Centre (SDSC), Sriharikota on January 24, 2010. The successful test of S200, which forms the strap-on stage for the GSLV, makes it the third largest solid booster in the world. The static test of liquid core stage (L110) of GSLV-Mk III launch vehicle was done at ISRO's Liquid Propulsion Systems Centre test facility as early as March 2010.
    9. C-25, the large cryogenic upper stage of the GSLV, is the most difficult component of the launch vehicle to be developed. ISRO has successfully ground-tested the indigenously developed C-25 on February 18, 2017.
    10. If successful, the GSLV-Mk III — earlier named as Launch Vehicle Mark-3 or LVM-3 — could be India’s vehicle of choice to launch people into space.

    15. Recently, the Dr Ambedkar National Awards has been given to S K Thorat for which of the following purposes?
    a. for outstanding contribution to the promotion of social understanding and for the upliftment of weaker sections of the society
    b. for outstanding contribution towards digital literacy.
    c. for outstanding contribution to the promotion of green fields in urban areas and protecting animal rights.
    d. for outstanding contribution to the promotion of government's social welfare schemes in rural areas.

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the President of India, Pranab Mukherjee presented the Dr Ambedkar National Awards for outstanding contribution to the promotion of social understanding and for the upliftment of weaker sections of the society for the years 2011, 2012 and 2014 on May 26, 2017. The award is given to Professor S K Thorat, a well-known scholar, ‘Samta Sainik Dal’ a non-political organisation founded by Dr Ambedkar, ‘Amar Sewa Sangam’ an institution working in the field of empowering differently-abled persons and Babu Lal Nirmal, a social activist from Rajasthan. All of them have done tremendous work in furthering the vision of Bharat Ratna, Dr B. R. Ambedkar, which was to create a society in which everybody is treated equally irrespective of his or her caste, community, status or belief.

    Current Affairs for IAS Prelims 2017: March 2017

    16. Recently, the first Mega Food Park in the state of Odisha has been inaugurated on 1st June 2017. Consider the following statements regarding the Mega Food Park Scheme:
    I. To give a major boost to the food processing sector by adding value and reducing food wastage at each stage of the supply chain with a particular focus on perishables, the Mega Food Park Scheme has been launched.
    II. Mega Food Parks create modern infrastructure facilities for food processing along the value chain from farm to market with strong forward and backward linkages through a cluster-based approach.
    III. Under the Scheme, Government of India provides financial assistance up to Rs. 50.00 Crore per Mega Food Park project.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The first Mega Food Park in the state of Odisha at Rayagada has been inaugurated today the 1st June 2017. This is the 7th Mega Food Park operationalise in the last 3 years by the present government.

    To give a major boost to the food processing sector by adding value and reducing food wastage at each stage of the supply chain with a particular focus on perishables, Ministry of Food Processing Industries is implementing Mega Food Park Scheme in the country. Mega Food Parks create modern infrastructure facilities for food processing along the value chain from farm to market with strong forward and backward linkages through a cluster-based approach. Common facilities and enabling infrastructure is created at the Central Processing Centre and facilities for primary processing and storage is created near the farm in the form of Primary Processing Centres (PPCs) and Collection Centres (CCs).Under the Scheme, Government of India provides financial assistance up to Rs. 50.00 Crore per Mega Food Park project.

    17. Recently, India has signed a Loan Agreement with which of the following international organisations for “Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Program”?
    a. IMF
    b. World Bank
    c. Asian Development Bank
    d. World Economic Forum

    Answer: b

    Explanation:

    An agreement for IBRD Credit of USD 36 Million from World Bank for “Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Program” was signed on 1st June 2017 in New Delhi by Raj Kumar, Joint Secretary (MI), Department of Economic Affairs on behalf of the Government of India and Junaid Kamal Ahmad, Country Director, World Bank (India) on behalf of the World Bank. The Implementing Entity Agreement was signed by the Additional Director, Treasuries, Accounts and Lotteries, on behalf of the Government of Himachal Pradesh (GoHP), and the Country Director (India) on behalf of the World Bank.

    18. Recently, India has signed a Loan Agreement of USD 36 Million with World Bank for “Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Program”. Consider the following statements regarding the Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Program:
    I. The objective of the project is to improve the efficiency of Public Expenditure Management and Tax Administration in Himachal Pradesh.
    II. The Program focuses on the priority areas identified by the GoHP, which were articulated in various stakeholder workshops during Program preparation.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    An agreement for IBRD Credit of USD 36 Million from World Bank for “Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Program” was signed on 1st June 2017 in New Delhi.

    The objective of the project is to improve the efficiency of Public Expenditure Management and Tax Administration in Himachal Pradesh. The Program is expected to contribute to enhancing the efficiency of key departments, improving budget credibility, strengthening systems and procedures to improve fiscal discipline, improving revenue administration to increase fiscal space, and targeted organisational reforms including human resource reforms. The Program focuses on the priority areas identified by the GoHP, which were articulated in various stakeholder workshops during Program preparation.

    The programme size is USD 45 million, of which USD 36 million will be financed by the Bank, and the remaining amount will be funded out of the State Budget. The programme duration is 5 years.

    19. Recently, the Asian Development Bank (ADB) and which of the following commercial bank of India has signed $100 million loan to finance Solar Rooftop projects throughout India?
    a. Punjab National Bank
    b. State Bank of India
    c. Cental Bank of India
    d. Reserve Bank of India

    Answer: a

    Explanation:

    The Asian Development Bank (ADB) and the Punjab National Bank (PNB) yesterday signed a $100 million loan — to be guaranteed by the Government of India — that will finance large solar rooftop systems on industrial and commercial buildings throughout India. The PNB will use the ADB funds to make further loans to various developers and end users to install rooftop solar systems.

    This is the first tranche loan of the $500 million multi-tranche finance facility, Solar Rooftop Investment Program (SRIP) approved by ADB in 2016. The financing includes $330 million from ADB’s ordinary capital resources and $170 million from the multi-donor Clean Technology Fund (CTF) administered by ADB.  The first tranche loan of $100 million would be financed entirely from the CTF.

    20. Recently, Asian Development Bank (ADB) and Punjab National Bank (PNB) have signed $100 million loan to finance Solar Rooftop projects. Consider the following regarding the Solar Rooftop Projects:
    I. The entire Solar Rooftop Investment Program will cost $1 billion, inclusive of ADB $500 million funding, and the projects financed under the program will install solar rooftop system of around 1 GW capacity.
    II. This will contribute to the climate change goal of reducing greenhouse gas emissions by about 11 million tonnes of carbon dioxide equivalent over the typical 25-year lifetime of rooftop solar systems.
    III. The project is aligned with the goal set by Government of India to increase the country’s solar rooftop capacity of 40 GW by 2022.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Asian Development Bank (ADB) and the Punjab National Bank (PNB) yesterday signed a $100 million loan — to be guaranteed by the Government of India — that will finance large solar rooftop systems on industrial and commercial buildings throughout India. The PNB will use the ADB funds to make further loans to various developers and end users to install rooftop solar systems.

    The project is aligned with the goal set by Government of India to increase the country’s solar rooftop capacity of 40 GW by 2022, and would also contribute to the Government's efforts to promote solar energy solutions as affordable and sustainable energy sources.

    The entire Solar Rooftop Investment Program will cost $1 billion, inclusive of ADB $500 million funding, and the projects financed under the program will install solar rooftop system of around 1 GW capacity. This will contribute to the climate change goal of reducing greenhouse gas emissions by about 11 million tonnes of carbon dioxide equivalent over the typical 25-year lifetime of rooftop solar systems.

    21. Recently, which of the following space agency has announced the red-hot mission to be launched in summer 2018?
    a. ISRO
    b. NASA
    c. ESA
    d. JAXA

    Answer: b

    Explanation:

    A NASA spacecraft will aim straight for the sun next year. The space agency announced the red-hot mission on May 31, 2017, at the University of Chicago. Scheduled to launch in summer 2018, the Solar Probe Plus will fly within 6.4 million km of the sun’s surface right into the solar atmosphere. It will be subjected to brutal heat and radiation like no other man-made structure before.

    The purpose is to study the sun’s outer atmosphere and better understand how stars like ours work.

    22. Recently, the US has withdrawn from the Paris climate accord. Consider the following statements regarding the Paris Agreement:
    I. The objective of the Paris Agreement is to prevent an increase in the global average temperature and keep it well below 3°C.
    II. The Agreement, considered a landmark move forward, was adopted on December 12, 2015, by 195 Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), replacing its predecessor Kyoto Protocol.
    III. The Agreement was finally ratified on November 4, 2016.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    President Donald Trump proclaimed Thursday he was withdrawing the US from the Paris climate accord, a sweeping step that fulfils a campaign promise while acutely dampening global efforts to curb global warming. Speaking from the White House, Trump said he was open to renegotiating aspects of the agreement, which was inked under his predecessor and which all nations except two have signed onto.

    The objective of the Paris Agreement is to prevent an increase in the global average temperature, and keep it well below 2°C. The Agreement, considered a landmark move forward, was adopted on December 12, 2015 by 195 Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), replacing its predecessor Kyoto Protocol. The Agreement was finally ratified on November 4, 2016.

    This is not the first time that U.S. is opting out of an international climate agreement. It pulled out of the Kyoto Protocol saying that emerging economies do not have quantified emission targets.

    23. Which of the following countries has the highest per capita emission of CO2?
    a. USA
    b. China
    c. Russia
    d. India

    Answer: a

    Explanation:

    The U.S. is responsible for 21% of the current carbon stock in the atmosphere. It is currently the second largest polluter in the world and has the highest per capita emissions.
    Under its climate action plan, the U.S. had pledged to reduce its emissions by 26-28% below 2005 levels by 2025. On the 1990 baseline, the U.S. will cut emissions by 13-15% by 2025 and 23-27% by 2030. In comparison, the EU-28 will reduce 40% below 1990 levels by 2030.

    In its federal budget, the U.S. has announced that there will be no further funding to IPCC and UNFCCC. It has also vowed not to fulfil its support commitment of $2 billion to the Green Climate Fund (GCF).

    24. Recently, Indian has successfully test-fired its indigenously developed nuclear-capable Prithvi-II missile from a test range in Odisha as part of a user trial by the Army. Consider the following statements regarding the Prithvi-II missile:
    I. The Prithvi-II missile is capable of carrying 500 kg to 1,000 kg of warheads and is trusted by liquid propulsion twin engines.
    II. It uses advanced inertial guidance system with manoeuvring trajectory to hit its target with precision and accuracy.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    India on 2nd June 2017 has successfully test-fired its indigenously developed nuclear-capable Prithvi-II missile from a test range in Odisha as part of a user trial by the Army.
    The trial of the surface-to-surface missile, which has a strike range of 350 km, was carried out from a mobile launcher from launch complex-3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur near here at around 9.50 am.

    The Prithvi-II missile is capable of carrying 500 kg to 1,000 kg of warheads and is trusted by liquid propulsion twin engines. It uses advanced inertial guidance system with manoeuvring trajectory to hit its target with precision and accuracy.

    25. NITI Ayog, The National Institution for Transforming India, was formed via a resolution of the Union Cabinet on January 1, 2015. Consider the following statements regarding the highlights of initiatives under NITI Aayog:
    I. NITI Aayog has developed the first ever ‘Agriculture Marketing and Farmer Friendly Reforms Index’ to sensitise states about the need to undertake reforms in the three key areas of Agriculture Market Reforms, Land Lease Reforms and Forestry on Private Land (Felling and Transit of Trees).
    II. As per NITI Aayog’s index, Maharashtra ranks highest in the implementation of various agricultural reforms.
    III. A committee chaired by Vice Chairman, NITI Aayog recommended scrapping of the Medical Council of Indi and suggested a new body for regulating medical education.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    NITI Ayog, The National Institution for Transforming India, was formed via a resolution of the Union Cabinet on January 1, 2015. NITI Ayog has emerged as the premier policy ‘Think Tank’ of the Government of India fostering the spirit of cooperative federalism. Ever since its inception, the institution has taken a series of initiatives aimed at giving a push to the economy and transforming the lives of millions across the country.

    NITI Aayog has developed the first ever ‘Agriculture Marketing and Farmer Friendly Reforms Index’ to sensitise states about the need to undertake reforms in the three key areas of Agriculture Market Reforms, Land Lease Reforms and Forestry on Private Land (Felling and Transit of Trees). The index carries a score with a minimum value “0” implying no reforms and maximum value “100” implying complete reforms in the selected areas.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2017

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF