Search

Dussehra 2019: 10 GK Questions and Answers

Dussehra festival is also known as Vijayadashami. In this festival, the huge effigies of Ravana and his brothers Meghananda and Kumbhakarna are burnt in large open grounds. Let us solve some interesting quiz on Dussehra.

Oct 7, 2019 18:14 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
GK Quiz on Dussehra
GK Quiz on Dussehra

Dussehra festival commemorate the battle between Lord Rama and demon king Ravana. In 2019, Dussehra festival falls on 8 October. Why this festival is celebrated, what is the story behind it. Let us find out in the form of GK quiz.

1. Vijayadashmi is the biggest festival of the year in ________ ?
 
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Myanmar
d) Malaysia
 
The correct answer is a) Nepal
 
2. When was Dushehra celebrated in India in the year 2012?
 
a) 21 September 2012
b) 14 April 2012
c) 24 October 2012
d) 15 August 2012
 
The correct answer is c) 24 October 2012
 
3. When was Dushehra celebrated in India in the year 2011?
 
a) 6 october 2011
b) 5 September 2011
c) 14 November 2011
d) 05 August 2011
 
The correct answer is a) 6 october 2011
 
4. When will Dushehra be celebrated in India in the year 2013?
 
a) 14 october 2013
b) 14 March 2013
c) 14 November 2013
d) 14 September 2013
 
The correct answer is a) 14 october 2013
 
 
6. Who killed Mahishasura?
 
a) Goddess Chamundeshwari
b) Ravana
c) Rama
d) Laxman
 
The correct answer is a) Goddess Chamundeshwari

1. Dussehra puja lasts how many days?
A. 4
B. 6
C. 9
D. 10
Ans. C
Explanation: Dussehra Puja is performed on the tenth day of the month of Ashvin, according to the Hindu calendar. And so, Dussehra puja is performed for 9 days.

2. Various names of Ravana are:
A. Dasamukha
B. Dashaanan
C. Lankeshwar
D. All the above
Ans. D
Explanation: Ravana is known with several names likes Dasis Ravana, Dashaanan, Ravula, Lankeshwar, Ravanasura, Eela Vendhar etc.

3.  Name of Ravana parents:
A. Visravasa
B. Kaikasi
C. Both A and B
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Ravana parents were Visvarasa and Kaiskasi.

4. What is the name of the book that Ravana written on astrology?
A. Ravana Sanhita
B. Tantra Shashtra
C. Shani Sanhita
D. None of the above
Ans. A
Explanation: The book that Ravana written on Tantra is Tantra Shashtra and on astrology is Ravana Sanhita.

5. In which state of India, Dussehra festival is celebrated with the parade of elephants?
A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
Ans. C
Explanation: In Mysore, Karnataka in the Dussehra festival celebrations people enjoy elephant’s parade.

6. According to Hindu mythology Ramayana, which Puja is performed by Lord Rama to win over Ravana?
A. Shiva Puja
B. Kali Puja
C. Vishnu Puja
D. Durga Puja
Ans. D
Explanation:  Durga Puja is is performed by Lord Rama to win over Ravana, according to Ramayana.

7.  Name the weapon used by Lord Rama to kill Ravana in the battle fought at Lanka?
A. Pashupastra
B. Brahmastra
C. Nagastra
D. Shastra
Ans. B
Explanation: Brahmastra is used by Lord Rama to kill Ravana in the battle fought at Lanka.

8. Which of the following are brothers and sisters of Ravana?
A. Lord Kubera
B. King Khara
C. Kumbhini
D. All the above
Ans. D
Explanation: Lord Kubera, Vibhishana, Kumbhakarna, King Khara, Dushana, King Ahiravan, Kumbhini and Surpanakha are brothers and sisters of Ravana.

9. When Ravana was dying, to whom he imparted his valuable teachings?
A. Kubera
B. Lakshmana
C. Kumbhakarna
D. None of the above
Ans. B
Explanation: Ravana was the most learned scholar. When he was dying, Lakshamana sit beside him and learnt important lessons of statecraft and diplomacy.

10. Ravana used to play which musical instrument with keen interest?
A. Veena player
B. Flute
C. Both A and B
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Ravana was an extraordinary Veena player as it is believed that he had a keen interest in music.
Hope so, you liked the quiz!
Happy Dussehra 2019!
 

 

 

Related Stories