Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

GS Geography Quiz for IAS Prelims – Biosphere

Sep 22, 2016 12:48 IST

    Geography is scientific in its orientation and hence only the candidates having comprehensive understanding of the subject can answer all the questions of geography for the IAS Prelims Exam. Geography is so vast in its syllabus that it covers most section of the General Studies for the IAS Prelims Exam. The candidates cannot escapes or overlook the geography portion because there are various aspects of geography which enormously helps in the overall General Studies Preparations. So, its advisable to prepare geography from standard sources for IAS Exam.

    1.    The sequence of energy transfer from the lower level to the higher tropic level is called
    a.    Food web     
    b.    Food Chain
    c.    Respiration     
    d.    None

    Answer. b

    Explanation:


    In an eco-system, continuous interaction goes on between components and sub-components which involve the flow of energy. Food chain is one such example in which transfer of energy takes place in a sequential manner in one trophic level to those in another trophic level. In a food chain the members at the successive higher levels become smaller in number. When the numbers at successive levels are plotted, they assume the shape of a pyramid; hence it is called food pyramid.

    2.    When  the feeding relationship in a natural ecosystem becomes complicated, this situation is called
    a.    Ecological Pyramid    
    b.    Ecological Relationship   
    c.    Food Web    
    d.    None

    Answer. c

    Explanation
    :

    The above said food chains are very simple food chain but food chains are not always so simple and isolated sequences. Several inter-connected and overlapping food chains present a complicated pattern. Such patterns are called food web.

    GS Geography Quiz for IAS Prelims – Latitudes, Longitudes and Time Zones

    3.    Which of the following deals with the relationship between the number of primary producers and consumers?
    a.    Ecological Pyramid    
    b.    Food Chain    
    c.    Food Web
    d.    habitat

    Answer. a

    Explanation:


    Ecological pyramid is the way of representation of different organisms having different trophic level and transfer of energy from one tropic level to another. It should also be noted that energy flow along the pyramid always remains unilateral and approx 10% is transfer from each tropic level.
    The ecological pyramid deals with the relationship with the number of primary producers and consumers (herbivores and carnivores) of different orders.

    4.    Who among the following is considered as the father of evolutionary theory?
    a.    Beagle              
    b.    Russel Wallace   
    c.    Charles Darwin   
    d.    None

    Answer. c

    Explanation:


    It is assumed that no one has influenced the knowledge of life on Earth as much as the English naturalist Sir Charles Darwin (1809-1882). His theory of evolution by natural selection, now the unifying theory of the life sciences, explained where all of the astonishingly diverse kinds of living things came from and how they became exquisitely adapted to their particular environments. The theory evolution reconciled a host of diverse kinds of evidence such as the progressive fossil record, geographical distribution of species, recapitulative appearances in embryology, homologous structures, vestigial organs and nesting taxonomic relationships. No other explanation before or since has made sense of these facts.

    5.    Which among the following are the main agents of transportation of seeds?

    I.    Wind
    II.   Birds and animals
    III.  Running water and ocean current
    IV.  Human beings
    a.    I and II         
    b.    II and III
    c.    I, II and III   
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The main agents of transportation of seeds are wind, birds, animals, running water, ocean currents and human beings. They transport seeds of various kinds in varying amounts in different parts of the world.

    6.    Which of the following is considered the richest native wildlife in the world?
    a.    Tropical Rain forest       
    b.    Tropical Grasslands
    c.    Boreal Forest
    d.    Temperate Grasslands

    Answer:  b

    Explanation:


    7.    Match the following correctly
    A.    Bateleur Bird   i. Indian Subcontinent
    B.    Bison              ii. Amazon Basin
    C.    Piranhas         iii. Africa
    D.    Bustard          iv. North America

    Codes:
          A      B      C     D
    a.     i      ii     iii      iv
    b.    ii       i      iv     iii
    c.    iii      iv     ii       i
    d.    iv      iii    ii       i

    Answer: c

    Explanation:


    The bateleur is a medium-sized eagle in the family Accipitridae. Its closest relatives are the snake eagles. It is the only member of the genus Terathopius and may be the origin of the "Zimbabwe Bird", national emblem of Zimbabwe. It is endemic to Africa and small parts of Arabia. "Bateleur" is French for "Street Performer".


    8.    A large terrestrial or aquatic ecosystem characterized by specific plant communities and formations is called
    a.    Biosphere      
    b.    Biome   
    c.    Ecosystem    
    d.    None

    Answer: b

    Explanation:


    A large terrestrial or aquatic ecosystem characterized by specific plant communities and formations is called Biome. Usually named after the dominate vegetation in a region. It includes all plants, animals and soils where all the biota has minimum common characteristics.

    9.    Match the following correctly
    (a)    Grasshopper    (i) Tertiary Consumer
    (b)    Frog                (ii) Primary Consumer
    (c)    Vulture            (iii) Secondary Consumer

    Codes:
          A      B       C
    a.    i      ii     iii
    b.    ii     iii     i
    c.    iii    iv     ii
    d.    iv     iii    ii

    Answer: b

    Explanation:


    Primary Consumer are those which feed on green plants ( autographs) e.g- grasshopper, insects etc Secondary Consumers are those which feed a primary consumer e.g. frog, lizard etc. Tertiary consumers are those that feed on secondary consumers e.g. vulture.

    Click here for the complete Geography Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF