Search

IAS Prelims 2016 CSAT English Comprehension Set 4

For the aspirants of Civil Services IAS Prelim Exam 2016, we have put here the practice sets of CSAT English Comprehensions:

Feb 5, 2016 15:27 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

In Civil Services IAS Prelim Exam, the CSAT paper is qualifying in nature; however, the IAS aspirants should not take this paper as so easy affair to crack. If an aspirant could not qualify the CSAT paper then his/her General Studies paper will not be evaluated irrespective of attempting the GS Paper extraordinarily. So this is important to make sure that your preparation for the CSAT Paper is up to the mark and you will qualify it comfortably.

Here are the second and third passages, first solve it your own and also try to develop some strategies to cope with such a long comprehensions.

Directions for Question 1 to 8: Read the following passages carefully and answer the questions that follow

Passage – 6

It was long felt that the Companies Act 1956 which formed the framework for governing companies in the country post-Independence needed change. However, India Inc pitched for amendments to the Companies Act 2013 too to reflect global changes and make doing business in India easier than before. With India having emerged as a global economic power, the need was a bit urgent. The government’s push to project India as an attractive investment destination only amplified the urgency. Thus, the Companies Law Committee, a government-appointed panel, has just come out with a whopping 100 amendments to the new Companies Act.

The broad changes include simpler laws for incorporating a company and for raising funds, as also on insider trading and dealings with top executives. The fact that the committee, chaired by the Corporate Affairs Secretary and with nominees from the RBI, SEBI, industry bodies, the Institute of Cost Accountants of India, Institute of Chartered Accountants of India and Institute of Company Secretaries of India, suggested nearly 100 amendments shows the lacunae in the present Act. The recommendations cover significant areas of the Act, including definitions, accounts and audit, corporate governance, managerial remuneration, companies incorporated outside India and offences/penalties.

1.    According to the passage, why there was a need for making changes in the Companies Act, 1956?

a) For setting strict norms for doing business in India.
b) For making doing business in India harder than before.
c) For making doing business in India easier than before.
d) For setting strict norms for foreign investments in India.

Answer: c)

Explanation: The first paragraph of the passage clearly states that India Inc pitched for amendments to the Companies Act 2013 too to reflect global changes and make doing business in India easier than before.

2.    What does term ‘India Inc.’ mean?

a) Informal Sector of India
b) Formal Sector of India
c) Private Sector of India
d) Public Sector of India

Answer: b)

Explanation: India Inc. is a common term used to refer the formal (comprising government and corporate) sector of the nation.

3.Which of the following change is suggested by the Companies Law Committee for making India an attractive investment destination?

a) Simplifying laws for investing outside India.
b) Simplifying laws for Export and Import in India.
c) Simplifying laws for tax evasion in India.
d) Simplifying laws for incorporating a company and for raising funds.

Answer: d)

Explanation: The second paragraph of the passage clearly states that the broad changes suggested by the Companies Law Committee include simpler laws for incorporating a company and for raising funds.

4.Which of the following area was not part of the recommendations made by the Companies Law Committee?

a) Corporate Governance
b) Accounts and Audit
c) Profit Maximization
d) Managerial remuneration

Answer: c)

Explanation: The second paragraph of the passage clearly states that the recommendations cover significant areas of the Act, including definitions, accounts and audit, corporate governance, managerial remuneration, companies incorporated outside India and offences/penalties. Hence, option c) is the correct answer.

Passage – 7

This was long overdue and scientists of the Indian Space Research Organisation delivered on the promise. The launch of the PSLV-C31 rocket carrying the fifth satellite of India Regional Navigation Satellite System (IRNSS)-1E, into the orbit has brought the country closer to having its own Global Positioning System (GPS). Two more satellites in this constellation slated for launch in the next couple of months would complete the system enabling the country 24/7 positional accuracy. This would be a regional version of the GPS of the US. As of now, GPS — a space-based satellite navigation system — is managed by the US providing location and time information in all weather conditions, anywhere on or near the Earth.

The system provides critical capabilities to military, civil and commercial users around the world. It is freely accessible to anyone with a GPS receiver. Though the country did feel the need for its own version of the GPS for long, the Kargil War was a game changer. When Pakistani troops took positions in Kargil in 1999, one of the first things the Indian military sought was GPS data for the region. The system maintained by the US government would have provided vital information, but the US denied it to India. Thus the need for an indigenous satellite navigation system became acute and made the nation realise its inevitability.

5.Which of the following is the fifth satellite of Indian Regional Navigation Satellite System?

a) PSLV-C31
b) IRNSS-1C
c) IRNSS-1D
d) IRNSS-1E

Answer: d)

Explanation: The first paragraph of the passage clearly states that the IRNSS-1E is the fifth of the seven satellites constituting the space segment of the Indian Regional Navigation Satellite System.

6.What is a Global Positioning System (GPS)?

a) A mobile data service.
b) A space-based satellite navigation system.
c) A rocket carrying a satellite.
d) A Space Research Organisation.

Answer: b)

Explanation: The last line of the first paragraph clearly defines GPS as a space-based satellite navigation system managed by the US providing location and time information in all weather conditions, anywhere on or near the Earth.

7.According to the passage, when did India feel the need of having its own version of the GPS?

a) During the launch of the first India Regional Navigation Satellite System.
b) During the launch of the fifth India Regional Navigation Satellite System.
c) During the launch of the seventh India Regional Navigation Satellite System.
d) During 1999 Kargil War.

Answer: d)

Explanation: The second paragraph clearly indicates that though the country did feel the need for its own version of the GPS for long, the Kargil War was a game changer. When Pakistani troops took positions in Kargil in 1999, one of the first things the Indian military sought was GPS data for the region.

8.    What does the word ‘inevitability’ mean in the passage?

a) Something which is not required.
b) Something which is avoidable.
c) Something which is impossible to avoid or prevent.
d) Something which is least important.

Answer: c)

Explanation: Inevitable means a situation certain to happen and unable to be avoided or prevented.

Related Stories