Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam 2016: Current Affairs Quiz set 4

Mar 11, 2016 16:20 IST

    The whole process of IAS Exam 2016 will be starting with the IAS Notification in April 2016. IAS Exam 2016 will also follow the pattern of the previous The Knowledge of the Basic subjects and the current affair is the backbone of the IAS Preparation. IAS Prelims requires a threshold of knowledge networking of the Current Affairs and the real issues behind them. It requires a details analysis of the current events and their repercussions on the future happenings so that the candidates can related with the past and the future.

    Newspaper is sometimes called as “North South East West Past and Present Event Report”.  But in the current scenario and the latest trend of the IAS Prelims and IAS Main Exams, the candidates need to go beyond the Newspapers and get the grip of the topics to write the crux of the Topic in the 100-150 words due to the time limit in the IAS Main Exam.

    Q1. Consider the following statement regarding BIMSTEC:
    I.    BIMSTEC- Bay of Bengal Initiative on Multi Sectoral Technical and Economic Cooperation is the sub-regional group of seven countries in South Asia and South East Asia.
    II.    Recently Union Government has approved for signing and ratification of the Bay of Bengal Initiative on Multi Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) Convention on Mutual Legal Assistance in Criminal Matters.
    III.    The purpose of BIMSTEC Convention is to extend widest measures of assistance among 7 member countries through mutual cooperation.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: BIMSTEC was established on 6 June, 1997 and headquartered in Dhaka, Bangladesh. The member countries are Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Nepal, Thailand and Bhutan. BIMSTEC's aim is to pave the way for establishment of regional arrangements for mutual assistance in criminal matter for the member countries.

    Q2. Consider the following statements regarding the MoU signed India and UAE on Technical Cooperation:
    I.    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its ex-post facto approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India and UAE on Technical Cooperation in Cyber Space and Combating Cyber-Crime signed in February 2016.
    II.    Under this agreement both the countries shall cooperate in cyber space and combating cyber-crime in all forms, particularly through coordination and exchange of information in relation with cyber crime, cooperation and training in cyber-crime investigation, etc. between India and UAE.
    III.    The Ministry of External affairs will be the nodal agency on the Indian side responsible for the implementation of this agreement.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: B

    Explanation: The Ministry of Home affairs will be the nodal agency from the Indian side responsible for the implementation of this agreement. Similarly, the nodal agency of the UAE side will be the Directorate General of Criminal Security, Ministry of Interior and the State Security Department with regards to matters pertaining to State security, terrorism and crimes related to unconventional weapons.

    Q4. Considered the following statements regarding Global Energy Architecture Performance Index Report 2016:
    I.    The Global Energy Architecture Performance Index Report 2016 ranks 126 countries on their ability to deliver secure, affordable and sustainable energy.
    II.    In Global Energy Architecture Performance Index India ranked 90 while Switzerland ranked first followed by Norway, Sweden, and France.
    III.    The Energy Architecture Performance Index (EAPI), developed by the World Economic Forum in collaboration with Accenture.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: The Energy Architecture Performance Index (EAPI), developed by the World Economic Forum in collaboration with Accenture, aims to provide an additional set of data to help leaders benchmark the current performance of national energy systems, and inform decision-making in the context of the changes under way in the global energy landscape.

    Q5. Consider the following statements regarding Indian navigation satellite:
    I.    ISRO on 10 March 2016 successfully put into orbit India’s sixth dedicated navigation satellite, the IRNSS-1F form Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota.
    II.    The satellite, IRNSS-1F, is part of the Indian Regional Navigational Satellite System of seven satellites.
    III.    IRNSS aims to set up a regional navigation system using a constellation of seven satellites, three in Geostationary Earth Orbit and four in Geosynchronous orbit.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) on 10 March 2016 successfully put into orbit India’s sixth dedicated navigation satellite, the IRNSS-1F form Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The other five satellites, IRNSS-1A, 1B, 1C,ID and 1E , were successfully launched by PSLV on 2 July 2013, 4 April 2014, 16 October 2014, 28 March 2015 and 20 January, respectively.  The satellite, which has a lift-off mass of 1,425kg, was launched into a sub-geosynchronous transfer orbit.

    Q6. Consider the following statements regarding National Manufacturing Competitiveness Council:
    I.    On 2 March 2016, the Central Government has approved winding up of National Manufacturing Competitiveness Council (NMCC), because the Council has fulfilled the mandate for which it was constituted.
    II.    The NMCC was established in 2004 as a part of the Common Minimum Programme (CMP) of erstwhile government to provide a continuing forum for policy dialogue to energize and sustain the growth of manufacturing industry.
    III.    Since its inception in 2004, NMCC conducted various studies independently in consultation with several Government Ministries/Departments and also industry association, and shared these studies/reports with the Ministries/Departments concerned during the decade of its functioning.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: NMCC was set up as an autonomous organization with its Chairman in the rank of a Cabinet Minister and members from Government and Industry.

    Q7. Consider the following statement regarding Pradhan Mantri Ujjwala Yojna:
    I.    The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) has approved by the Union Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) for providing free of cost LPG (cooking gas) connections to women from BPL Households.
    II.    The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) has approved by the Union Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) for providing free of cost LPG (cooking gas) connections to all BPL Households.
    III.    Government has earmarked 8000 crore rupees for providing five crore LPG connections to BPL households.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: C

    Explanation: The PMUY scheme will be implemented by Union Ministry of Petroleum and Natural Gas and it will be for the first time ministry will be implementing a welfare scheme. The PMUY looking for empowering women and protecting their health by shifting them from traditional cooking based on unclean cooking fuels or on fossil fuels that have serious health hazards to clean cooking gas.

    Q8. Consider the following statements regarding the “Vampire Power”?
    I.    Standby Power also known as the vampire or phantom power associated with the electricity consumed by many appliances when they are in standby mode.
    II.    A study in France found that standby power accounted for 7% of total residential consumption, and other studies put the proportion of consumption due to standby power at 13%.
    III.    Standby power can be reduced by technological means, reducing power used without affecting functionality, and by changing users' operating procedures.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: C

    Explanation: It is a fact that typical standby power per appliance is low (typically from less than 1 to 25 W), but, when multiplied by the billions of appliances in houses and in commercial buildings, standby losses represent a significant fraction of total world electricity use. According to Alan Meier, a staff scientist at the Lawrence Berkeley National Laboratory, standby power before the One Watt Initiative proposals were implemented as regulations accounted for as much as 10% of household power consumption. A study in France found that standby power accounted for 7% of total residential consumption, and other studies put the proportion of consumption due to standby power at 13%. According to the IEA estimated in 2007 that standby produced 1% of the world's carbon dioxide (CO2) emissions.

    Q9. Consider the following statements regarding Maritime India Summit 2016:
    I.    The Maritime India Summit 2016 is going to held in Mumbai, Maharashtra and it will be organise by the Ministry of Shipping.
    II.    It will be first such global summit of its kind that will also comprise of an Investors’ Summit along with exhibition and demo session.
    III.    The main focus of summit is to give impetus to Make In India and blue economy. South Korea is the partner country for the summit.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: C

    Explanation: The total 57 countries are going to take part in the first Maritime India Summit 2016 scheduled to be held in April 2016 in Mumbai, Maharashtra. The main focus of summit is to give impetus to Make In India and blue economy. South Korea is the partner country for the summit.

    Q10. Which of following food items is reserved for exclusive manufacture in the Small Scale Sector?
    A.    Bread
    B.    Butter
    C.    Pickles
    D.    Pastry

    Answer: B

    Explanation: A small enterprise is an enterprise where the investment in plant and machinery is more than Rs. 25 lakh but does not exceed Rs. 5 crore.

    Click here for the complete LIST OF ITEMS RESERVED FOR EXCLUSIVE MANUFACTURE IN THE SMALL SCALE SECTOR

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF