1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Economic Survey 2015-16 Questions: JAM and Agriculture in India

Mar 10, 2016 16:06 IST

    In the Civil Services IAS Exam, the questions of GS Indian Economy play a crucial role for the aspirants to crack the IAS Exam. In the past few years the relevance of questions based on Indian Economy has been increased in IAS Prelims Exam while there is always a greater possibility of asking many more questions. So, an aspirant should have to be prepared for such questions based on Indian Economy.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions based on the very first chapter of Economic Survey 2015-16: JAM and Agricultural challenges for Indian Economy.

    Q1. Over the past year JAM trinity has thickened, spread and deepened their coverage at an astonishing rate in Indian economy. Here, JAM stands for:
    A. Jan Awas Mission
    B. Jawahar  Awas Mission
    C. Jandhan, Aadhar and Moblie
    D. Jandhan, Atal Pension and Make in India

    Answer: C

    Explanation:
    Large-scale, technology-enabled, real-time Direct Benefit Transfers can improve the economic lives of India’s poor, and the JAM Trinity—Jan Dhan, Aadhaar, Mobile—can help government implement them. Over the past year JAM has thickened and spread: Jan Dhan and Aadhaar deepened their coverage at an astonishing rate—respectively creating 2 and 4 million accounts per week—and several mobile money operators were licensed.

    Q2. Consider the following statements regarding the PAHAL DBTL scheme:
    I.    The full form of PAHAL Yojana is Pratyaksh Hanstantarit Scheme and concerns the LPG customers.
    II.    This scheme will reduce or prevent the unauthorised sale of LPG cylinders at higher rates and the purchase of multiple gas connections will be prevented.
    III.    The PAHAL DBTL scheme considered as the world’s largest cash subsidy under the Direct Benefit Transfer Scheme.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation:
    The PAHAL DBTL ambitious scheme was earlier launched on June 1, 2013 by the previous Government with the objective of giving cash subsidy on cooking gas and it covered 291 districts. The present NDA government has comprehensively examined the PAHAL scheme and after reviewing the problems faced by the consumers, it modified the prior scheme and re-launched it in 54 districts on November 15, 2014 to cover 2.5 crore households. The second phase of this revised scheme started on January 1, 2015 to cover all the districts of the country.

    Q3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
     List-I                                   List-II
    A. Red Revolution               1. Potatoes
    B. Round Revolution            2. Tomatoes
    C. Pink Revolution               3. Meat
    D. Golden Revolution          4. Fruits

    Code:
         A       B        C       D
    (a) 1       2        3       5
    (b) 1       2        4       5
    (c) 2       1        3       4
    (d) 1       3        2       4

    Answer: C

    Explanation: The Rainbow Revolution means the various colour of indicate various farm practices such as Green Revolution (Foodgrains), White Revolution (Milk), Yellow Revolution (Oil seeds), Blue Revolution (Fisheries); Golden Revolution (Fruits); Silver Revolution (Eggs), Round Revolution (Potato), Pink Revolution (Meat), Grey Revolution (Fertilizers) and so on. Thus, the concept of Rainbow revolution is an integrated development of crop cultivation, horticulture, forestry, fishery, poultry, animal husbandry and food processing industry.

    Q4. Consider the following statements regarding the production of pulses in India:
    I.    India happens to be the major producer and consumer of pulses, which is one of the major sources of protein for the population.
    II.    India has low yields comparable to most countries such as on an average; countries like Brazil, Nigeria, and Myanmar have higher yields
    III.    It is said that if all states were to attain even Bihar’s level of productivity, pulses production would increase by an estimated 41 per cent on aggregate.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: India happens to be the major producer and consumer of pulses, which is one of the major sources of protein for the population. India has low yields comparable to most countries. On an average, countries like Brazil, Nigeria, and Myanmar have higher yields. Some states do much better than the all-India average, but even the key pulse producing state of Madhya Pradesh has yields (938 kg/ha) barely three-fifths that of China’s (1550 kg/ha).

    Q5. Which of the following schemes has been dedicated for irrigation purpose?
    A.    AIBP
    B.    IWMP
    C.    OFWM
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: The ongoing irrigation schemes are: the Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP), Integrated Watershed Management Programme (IWMP) and On Farm Water Management (OFWM) – into the Prime Minister’s Krishi Sinchayi Yojana (PMKSY) offers the possibility of convergence of investments in irrigation, from water source to distribution and end-use.

    Q6. Which of the following is not considered as the water intensive crop in India?
    A.    Cotton
    B.    Mustard
    C.    Soyabean
    D.    Sugar

    Answer: B

    Explanation: The water intensive crops are those which requires huge amount of water during irrigation and such water intensive crops India usually exports.

    Q7. Consider the following statements regarding drip irrigation system:
    I.    In drip irrigation for example, perforated pipes are placed either above or slightly below ground and drip water on the roots and stems of plants, directing water more precisely to crops that need it.
    II.    An efficient drip irrigation system reduces consumption of fertiliser (through fertigation) and water lost to evaporation, and higher yields than traditional flood irrigation.
    III.    Fertigation is the process of introducing fertiliser directly into the crop’s irrigation system.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: To increase productivity while conserving water (more for less), the farmers should adopt micro irrigation methods. In drip irrigation for example, perforated pipes are placed either above or slightly below ground and drip water on the roots and stems of plants, directing water more precisely to crops that need it. An efficient drip irrigation system reduces consumption of fertiliser (through fertigation) and water lost to evaporation, and higher yields than traditional flood irrigation.

    Q8. Consider the following statements regarding the Minimum Support Price policy:
    I.    The crop prices are guaranteed by the government through the MSP but while the government announces MSP for 23 crops, effective MSP-linked procurement occurs mainly for wheat, rice and cotton.
    II.    The policy of MSP exists for most farmers for most crops; its realistic impact is quite limited for most farmers in the country.
    III.    Public procurement at MSP has disproportionately focused on wheat, rice and sugarcane and perhaps even at the expense of other crops such as pulses and oilseeds.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: The policy of MSP exists for most farmers for most crops; its realistic impact is quite limited for most farmers in the country. This has resulted in buffer stocks of paddy and wheat to be above the required norms, but also caused frequent price spikes in pulses and edible oils, despite substantial imports of these commodities.

    Q9. Consider the following sentence regarding the system of “Price Deficiency Payment”:
    I.    Under this system if the price in an Agriculture Produce Market Committee (APMC) mandi fell below the MSP then the farmer would be entitled to a maximum of, say, 50 per cent of the difference between the MSP and the market price.
    II.    The subsidy could be paid to the farmer via Direct Benefits Transfer (DBT).
    III.    Such a system would keep the quantum of the subsidy bill in check and also be consistent with India’s obligations to the WTO.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.    Only I
    B.    I and II
    C.    I and III
    D.    All of the above

    Answer: D

    Explanation: Emphasising on need for remunerative prices for farmers, the NITI Aayog has suggested adopting the system of "price deficiency payment".  Under this system if the price in an Agriculture Produce Market Committee (APMC) mandi fell below the MSP then the farmer would be entitled to a maximum of, say, 50 per cent of the difference between the MSP and the market price.

    Q10. Which of the following is not among the institutions for agricultural research in India?
    A.    RIRI
    B.    NARS
    C.    ICAR
    D.    CAZRI

    Answer: A

    Explanation: Addressing India’s multiple challenges in agriculture will require significant upgradation of country’s national agriculture research and extension systems. India’s National Agricultural Research System (NARS) (comprising the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), other central research institutes, and national research centres set up by ICAR), together with agriculture research universities played a key role in the Green revolution. In more recent years, however, agriculture research has been plagued by severe under investment and neglect. RIRI is an index was created by the department of economic affairs for the purpose of exposition in the economic survey. The index postulates that international rating agencies don't assign ratings the way that a rational investor would.

    Click here for GS Economy Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF