Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Questions for Prelims 2018: 18 to 24 November 2017

Nov 27, 2017 11:30 IST
    IAS Questions for Prelims 18 to 24 November 2017
    IAS Questions for Prelims 18 to 24 November 2017

    Go through the IAS questions provided here are based on the current affairs of November 2017 which can be asked in the IAS Prelims Exam 2018. The IAS aspirants should not ignore to study such important questions before IAS Prelims Exam 2018.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Recently, an Interim Meeting of the South Asia Regional Training and Technical Assistance Centre (SARTTAC) was held to review the Fiscal Year 2018 Work Plan. Consider the following statements regarding the SARTTAC:

    1) SARTTAC is the first IMF Regional Capacity Development Centre to fully integrate training and technical assistance activities.
    2) SARTTAC works with Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, and Sri Lanka.
    3) Member countries finance two-thirds of the Centre’s Budget, with additional funding from the United Nations.

    Which of the above statements id true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, an Interim Meeting of the Steering Committee of the International Monetary Fund (IMF)’s South Asia Regional Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) was held to review the Fiscal Year 2018 Work Plan.

    The South Asia Regional Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) is the first IMF Regional Capacity Development Center to fully integrate training and technical assistance activities.

    SARTTAC is located in New Delhi and it works with Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, and Sri Lanka. Member countries finance two-thirds of the Center’s Budget, with additional funding from the European Union, Korea, the United Kingdom, and Australia.

    A global network of Regional Capacity Development Centers anchor IMF support for economic institution building and are complemented by global thematic funds for capacity development. They are financed jointly by the IMF, external development partn

    2. Which commodity’s industrial use was recently banned by the Environment Bench of the Supreme Court in the States of Uttar Pradesh, Haryana and Rajasthan in the bid to fight pollution in the Delhi-NCR region?

    a. Plastics
    b. Fire Cracker material
    c. Pet coke and furnace oil
    d. None of the above

    Answer: c

    Explanation:

    The Environment Bench of the Supreme Court had already ordered a ban on the industrial use of pet coke and furnace oil in the States of Uttar Pradesh, Haryana and Rajasthan. This ban specifically came after an Environment Pollution Control Authority Report recommended the ban on sale, distribution and use of furnace oil and pet coke in the National Capital Region (NCR).

    Pet coke is an extremely stable fuel which means there is little risk of combustion during transportation, but due to its high carbon content when it does combust it releases up to 10% more CO2 per unit of energy that normal coal. That’s higher than almost any other energy source in existence and makes pet coke a huge contributor to the creation of greenhouse gases.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: September 2017

    3. Consider the following statements regarding the ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat’ Yojana:

    1) The main objective is to celebrate the Unity in Diversity of our Nation and to maintain and strengthen the fabric of traditionally existing emotional bonds between the people of our Country.
    2) Under ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat’ Yojana, Madhya Pradesh has been made partner of Manipur and Nagaland.

    Which of the above statements is true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The broad objectives of the ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat’ Yojana initiative are as follows:-
    • To celebrate the Unity in Diversity of our Nation and to maintain and strengthen the fabric of traditionally existing emotional bonds between the people of our Country;
    • Promote the spirit of national integration through a deep and structured engagement between all Indian States and Union Territories through a year-long planned engagement between States;
    • To showcase the rich heritage and culture, customs and traditions of either State for enabling people to understand and appreciate the diversity that is India, thus fostering a sense of common identity;
    • To establish long-term engagements and to create an environment this promotes learning between States by sharing best practices and experiences.

    4. Recently, Russia hosted the 16th meeting of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) ministers responsible for foreign economic and foreign trade activities. Consider the following statements regarding the SCO:

    1) The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a permanent intergovernmental international organisation founded by Kazakhstan, China, the Kyrgyz Republic, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan.
    2) SCO was preceded by the Shanghai Five mechanism.
    3) India and Pakistan joined SCO as full members in 2017.

    Which of the above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a Eurasian political, economic, and security organisation created in 2001 in Shanghai by the leaders of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan. These countries, except for Uzbekistan, had been members of the Shanghai Five group, founded on 26 April 1996 in Shanghai. India and Pakistan joined SCO as full members on 9 June 2017 in Astana, Kazakhstan.

    It was preceded by the Shanghai Five mechanism. The Shanghai Cooperation Organisation Charter is the fundamental statutory document which outlines the organisation's goals and principles, as well as its structure and core activities.

    5.Recently, scientists have discovered a new species of parasitic flowering plant and named it as Gleadovia konyakianorum, in honour of which tribe?

    a.The Konyak tribe of Nagas
    b.The Gonds of Chattisgarh
    c.The Andaman tribes
    d.All of the above

    Answer: a

    Explanation:

    Scientists have discovered a new species of parasitic flowering plant that has no chlorophyll and survives by feeding on another species of plant. The species, named Gleadovia konyakianorum, in honour of the Konyak tribe of Nagas, was identified during a botanical exploration near Tobu town of Mon district in eastern Nagaland.

    It is a holoparasite [complete parasite] that derives its entire nutritional requirement from the host plant. The plant was found in the semi-evergreen forest at an altitude of 1,500-1,600 metres.

    Though it has no chlorophyll, the plant has a vascular system and extracts its nutrition from the host plant with the help of a haustorium. A haustorium is a specialised structure with which plant parasites attach themselves to the tissue of host plants and derive nutrition.

    6. Recently, the 8th edition of the Global Entrepreneurship Summit (GES) is being co-hosted by India and which of the following countries between 28 November and 30 November 2017?
    a. Russia
    b. USA
    c. Germany
    d. Japan

    Answer: b

    Explanation:

    The 8th edition of the Global Entrepreneurship Summit (GES) is being co-hosted by the India and United States in Hyderabad, November 28-30, 2017. For the participation in this Summit 1,500 individuals have been selected and it is the first time the Summit is being held in South Asia. Since 2010, the GES has travelled to Washington D.C., Istanbul, Dubai, Marrakech, Nairobi, Kuala Lumpur, and Silicon Valley.

    Key highlight of the GES:

    • Women will represent 52.5 percent of entrepreneurs, investors and ecosystem supporters at GES 2017.  This is the first time that women have been the majority of participants at a GES.
    • Women from 127 countries are participating. 10+ countries will be represented by an all-female delegation, including Afghanistan, Saudi Arabia, and Israel.
    • Overall, participants hail from 150 countries and territories across the world.
    • The American entrepreneurs, investors, and ecosystem supporters come from 38 U.S. states, the District of Columbia, and Puerto Rico.
    • Indian entrepreneurs from the length and breadth of the country will join GES and connect with entrepreneurs and investors from around the world.
    • 31.5 percent of entrepreneurs at GES are 30 years or younger.
    • The youngest entrepreneur is 13 and the oldest entrepreneur is 84.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    7. Recently, the Logistic Sector has been granted the status of which of the following sectors in India?
    a. Infrastructure
    b. Industry
    c. Agriculture
    d. Services

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the Logistics Sector has been granted the status of Infrastructure. The need for integrated Logistics sector development has been felt for quite some time in view of the fact that the logistics cost in India is very high compared to developed countries. High logistics cost reduces the competitiveness of Indian goods both in domestic as well as export market. Development of logistics would give a boost to both domestic and external demand thereby encouraging manufacturing and 'job creation'. This will, in turn, be instrumental in improving country's GDP.

    The inclusion of “Logistics Sector” in the Harmonized Master List of Infrastructure Sub-sectors was considered in the 14th Institutional Mechanism (IM) Meeting held on 10th November 2017. It was recommended by the Institutional Mechanism and subsequently approved by the Union Finance Minister, Arun Jaitley. “Logistics Infrastructure” is included by insertion of a new item in the renamed category of ‘Transport and Logistics’, with a footnote stating that "Logistics Infrastructure” means and includes Multi-modal Logistics Park comprising Inland Container Depot (ICD) with a minimum investment of Rs. 50 crore and a minimum area of 10 acres, Cold Chain Facility with a minimum investment of Rs.15 crore and a minimum area of 20,000 sq. ft, and/or Warehousing Facility with an investment of minimum Rs. 25 crore and a minimum area of 1 lakh sq ft.

    8. India Signs a Loan Agreement of USD 100 Million for “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” with which of the following organisation?
    a. World Economic Forum
    b. Asian Development Bank
    c. World Bank
    d. International Monetary Fund

    Answer: c

    Explanation:

    A Guarantee Agreement for IBRD/CTF loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” were signed with the World Bank on 20 November 2017.
    The project consists of two components viz. (i) Shared Infrastructure for Solar Parks (estimated total project cost of USD 100 million, including USD 75 million in IBRD loan and USD 23 million in CTF Loan) and (ii) Technical Assistance (USD 2 million in CTF Grant).

    9. Consider the following statements regarding the objective of “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” for this India has signed a Loan agreement of USD 100 Million with World Bank:
    1. One of the objectives of the project is to increase solar generation capacity through the establishment of large-scale parks in the country.
    2. The project will help establish large-scale solar parks and support the government’s plan to install 100 Gigawatts (GW) of solar power out of a total renewable-energy target of 175 GW by 2022.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Under the Guarantee Agreement for IBRD/CTF loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” have been signed with World Bank on 20 November 2017.

    The objective of the project is to increase solar generation capacity through the establishment of large-scale parks in the country. The project will help establish large-scale solar parks and support the government’s plan to install 100 Gigawatts (GW) of solar power out of a total renewable-energy target of 175 GW by 2022.

    10. Which of the following considered as the drought-resistant plants?
    a. Cacti
    b. Agaves
    c. Succulents
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Scientists at the University of Liverpool in the U.K. have come to know that the drought-resistant plants like cacti, agaves and succulents can make use of an enhanced form of photosynthesis process known as crassulacean acid metabolism (CAM).

    Unlike other plants, CAM plants are able to take up CO2 during the cooler night, which reduces water loss and store captured CO2 as malic acid inside the cell, allowing its use for photosynthesis without water loss during the next day.

    CAM photosynthesis is regulated by the plant’s internal circadian clock, which allows plants to differentiate and pre-empt day and night and adjust their metabolism accordingly.

    11. Recently, Justice Dalveer Bhandari from India was re-elected to the International Court of Justice (ICJ).Consider the following statements regarding the ICJ:

    1) The International Court of Justice is the primary judicial branch of the United Nations (UN).
    2) The United Nations Charter authorizes the UN Security Council to enforce Court rulings.
    3) The ICJ is composed of 5 judges elected to nine-year terms by the UN General Assembly and the UN Security Council from a list of people nominated by the national groups in the Permanent Court of Arbitration.

    Which of the above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    The International Court of Justice is the primary judicial branch of the United Nations (UN). The court is seated in the Peace Palace in The Hague, Netherlands and it mainly settles legal disputes submitted to it by states and provides advisory opinions on legal questions submitted to it by authorized international branches, agencies, and the UN General Assembly.

    Chapter XIV of the United Nations Charter authorizes the UN Security Council to enforce Court rulings. However, such enforcement is subject to the veto power of the five permanent members of the Council, which the United States used in the Nicaragua case.

    The ICJ is composed of fifteen judges elected to nine-year terms by the UN General Assembly and the UN Security Council from a list of people nominated by the national groups in the Permanent Court of Arbitration. Elections are staggered, with five judges elected every three years to ensure continuity within the court.

    12. Every year the “Sangai Festival” is celebrated in the North-East India in November. Which of the following statements is true regarding this festival?

    a. The festival is mainly celebrated in the Manipur state.
    b. The ‘Festival’ is named after the State animal, Sangai found only in Manipur.
    c. Manipur’s famous martial arts- Thang Ta forms a part of this festival.
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Every year the State of Manipur celebrates the “Manipur Sangai Festival” from 21st to 30th November. The ‘Festival’ is named after the State animal, Sangai, the brow-antlered deer found only in Manipur. The festival showcases the tourism potential of the Manipur state in the field of Arts & Culture, Handloom, Handicrafts, Indigenous Sports, Cuisine, Music and Adventure sports of the state etc.

    Manipur’s famous martial arts- Thang Ta (a combination Spear & Sword skills), Yubi-Lakpi (a game played with greased coconut like rugby), Mukna Kangjei (a game that combines hockey and wrestling), and Sagol Kangjei- Modern Polo (believed to have evolved in Manipur) will all form part of the festival. Adventure sports activities like trekking, white water rafting and parasailing etc. will also form a major part of the festival.

    13. Which of the following statements best describes the objective of the newly launched application M-STRiPES"?

    1) The objective of the app is to strengthen patrolling and surveillance of the endangered tigers and eliminating human errors in counting.
    2) The application has been designed by Zoology Institute of India.

    Which of the above statements is true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:

    The Indian Government launched M-STrIPES, a software-based monitoring system at tiger reserves across the country in 2010. The objective is to strengthen patrolling and surveillance of the endangered tigers. With the help of the new app field data collection for tiger enumeration in the country is set to go digital in order to reduce human error and provide more reliable estimates.

    An app named M-STRiPES (Monitoring System For Tigers-Intensive Protection and Ecological Status) developed by the Wildlife Institute of India, Dehradun will be used for the first time. It is a free app that will be made available to staff participating in the tiger census exercise, and they will feed in their observation during the carnivore sign survey and transect marking.

    The national tiger estimates are conducted once in four years, with the first conducted in 2006. The last nationwide assessment, held in 2014, pegged the tiger figures across the country at 2,226. Karnataka alone was home to 400 tigers, a bulk of them in Bandipur and Nagarahole.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    14. Which of the following sector has been granted the infrastructure status recently?

    a. Sports Sector
    b. Logistics Sector
    c. Health Sector
    d. None of the above

    Answer: b

    Explanation:

    The Logistics Sector has been granted Infrastructure status recently sighting the need for integrated Logistics sector development as the logistics cost in India is very high compared to developed countries. High logistics cost reduces the competitiveness of Indian goods both in domestic as well as export market. Development of logistics would give a boost to both domestic and external demand thereby encouraging manufacturing and 'job creation'. This will, in turn, be instrumental in improving country's GDP.

    It will enable the Logistics Sector to avail infrastructure lending at easier terms with enhanced limits, access to larger amounts of funds as External Commercial Borrowings (ECB), access to longer tenor funds from insurance companies and pension funds and be eligible to borrow from India Infrastructure Financing Company Limited (IIFCL).

    15. Which of the following statements is true regarding the Swachh Iconic Places (SIP)?

    a. Swachh Iconic Places (SIP) is an initiative of Ministry of Drinking Water and Sanitation.
    b. Gangotri, Yamunotri and Mahakaleshwar Temple are some of the new iconic sites under Swachh Iconic Places (SIP).
    c. Both (a) and (b)
    d. None of the above

    Answer: c

    Explanation:

    Swachh Iconic Places (SIP) is an initiative of Ministry of Drinking Water and Sanitation under Swachh Bharat Mission. It was initiated as a project to implement the vision to take iconic places and their surroundings to higher standards of Swachhata.

    10 New Iconic sites identified under Phase II of this project include:

    • Gangotri
    • Yamunotri
    • Mahakaleshwar Temple,
    • Charminar,
    • Church and Convent of St. Francis of Assissi,
    • Kalady,
    • Gomateshwar,
    • Baijnath Dham,
    • Gaya Tirth and
    • Somnath temple.

    16. Recently, the Prime Minister has reviewed the progress in the implementation of the Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY). Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY):
    1. The Central Government had announced the launch of the Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY) on 17 September 2015.
    2. The objective of PMKKKY to implement various developmental and welfare projects/programs in mining-affected areas that complement the existing ongoing schemes/projects of State and Central Government.
    3. The Central Government had issued a directive to the State Governments, under Section 20A of the MMDR Act, 1957, laying down the guidelines for implementation of PMKKKY.

    Which of the above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Prime Minister reviewed the progress in the implementation of the Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY). Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY) was launched by the Central Government on 17 September 2015.

    Various objectives of PMKKKY:

    • to implement various developmental and welfare projects/programs in mining-affected areas that complement the existing ongoing schemes/projects of State and Central Government;
    • to minimize/mitigate the adverse impacts, during and after mining, on the environment, health and socio-economics of people in mining districts; and
    • to ensure long-term sustainable livelihoods for the affected people in the mining areas.

    17. Recently, the Union Cabinet has approved an agreement between India and Philippines on co-operation and mutual assistance in customs matters. Consider the following statements regarding this:
    1. The Agreement will help in the availability of relevant information for the prevention and investigation of Customs offences.
    2. The Agreement is also expected to facilitate trade and ensure efficient clearance of goods traded between the countries.
    3. The Agreement would provide a legal framework for sharing of information and intelligence between the home ministries of the two countries.

    Which of the above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved the signing and ratifying of an Agreement between India and Philippines on co-operation and mutual assistance in customs matters.
    Key points of the signed agreement:

    • The Agreement will help in the availability of relevant information for the prevention and investigation of Customs offences.
    • The Agreement is also expected to facilitate trade and ensure efficient clearance of goods traded between the countries.
    • This Agreement shall enter into force after the necessary national legal requirements for entry into force of this Agreement have been fulfilled by both the countries.

    The signed Agreement would provide a legal framework for sharing of information and intelligence between the Customs authorities of the two countries. It would help in the proper application of Customs laws, prevention and investigation of Customs offences and the facilitation of legitimate trade. The draft text of the proposed Agreement has been finalized with the concurrence of the two Customs Administrations. The draft Agreement takes care of Indian Customs' concerns and requirements, particularly in the area of exchange of information on the correctness of the Customs value declared and authenticity of certificates of origin of the goods traded between the two countries.

    18. Recently, the Union Cabinet has approved India's membership for which of the following banks of the world?
    a. World Bank
    b. European Bank for Reconstruction & Development (EBRD)
    c. Asian Development Bank
    d. New Development Bank

    Answer: b

    Explanation:

    India's membership for European Bank for Reconstruction & Development has been approved by its Union Cabinet and the further necessary steps will be taken by the Department of Economic Affairs, Ministry of Finance to acquire the membership of the EBRD.

    Impact of this membership:

    • Membership of EBRD would enhance India's international profile and promote its economic interests. Access to EBRD's Countries of Operation and sector knowledge.
    • India's investment opportunities would get a boost.
    • It would increase the scope of cooperation between India and EBRD through co-financing opportunities in manufacturing, services, Information Technology, and Energy.
    • EBRD's core operations pertain to private sector development in their countries of operation. The membership would help India leverage the technical assistance and sectoral knowledge of the bank for the benefit of the development of private sector.
    • This would contribute to an improved investment climate in the country.
    • The membership of EBRD would enhance the competitive strength of the Indian firms, and provide an enhanced access to international markets in terms of business opportunities, procurement activities, consultancy assignments etc.
    • This would open up new vistas for Indian professionals on the one hand, and give a fillip to Indian exports on the other.
    • Increased economic activities would have the employment generating potential.
    • It would also enable Indian nationals to get the employment opportunity in the Bank.

    Financial Implications of this membership:

    The minimum initial investment towards the membership of EBRD will be approximately €1 (one) million. However, this assumption is based on India deciding to buy the minimum number of shares (100) required for obtaining the membership. If India were to buy a higher number of Bank shares, the financial implications could be higher. In-principle approval of the Cabinet at this stage is being obtained for joining the Bank.

    19. Recently, the Union Cabinet has approved setting up of the 15thFinance Commission. Consider the following statements regarding this:
    1. Setting up of the Finance Commission is a constitutional obligation under Article 280 (1) of Indian Constitution.
    2. In terms of Constitutional provisions, setting up the 15thFinance Commission, the recommendations of which will cover the five years commencing on April 1, 2020, has now become due.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the setting up of the 15thFinance Commission. Setting up of the Finance Commission is a constitutional obligation under Article 280 (1) of Indian Constitution. The Terms of Reference for the 15th Finance Commission will be notified in due course of time.

    Background:

    Article 280 (1) of the Constitution lays down that a Finance Commission (FC) should be constituted "... within two years from the commencement of this Constitution and thereafter at the expiration of every fifth year or at such earlier time as the President considers necessary...” In keeping with this requirement, the practice has generally been to set up next Finance Commission within five years of the date of setting up of the previous Finance Commission.
    Fourteen (14) Finance Commissions have been constituted in the past. The 14thFinance Commission was set up on 02.01.2013 to make recommendations covering the period of five years commencing on 1st April 2015. The Commission submitted its Report on 15th December 2014. The recommendations of the 14thFinance Commission are valid up to the financial year 2019-20. In terms of Constitutional provisions, setting up the 15thFinance Commission, the recommendations of which will cover the five years commencing on April 1, 2020, has now become due.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    20. Recently, the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has given its approval for expansion of the schemes of the Ministry of Women and Child Development under Umbrella Scheme "Mission for Protection and Empowerment for Women" for a period 2017-18 to 2019-20. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra (PMMSK):
    1. The new scheme ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra' will empower rural women through community participation to create an environment in which they realize their full potential.
    2. Expansion under Beti Bachao Beti Padhao has also been approved by CCEA based on the successful implementation in 161 districts.
    3. The new scheme, ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra' aims at improvement in declining Child Sex Ratio; ensuring survival & protection of the girl child; ensuring her education, and empowering her to fulfil her potential.

    Which of the above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has given its approval for expansion of the schemes of the Ministry of Women and Child Development under Umbrella Scheme "Mission for Protection and Empowerment for Women" for a period 2017-18 to 2019-20. CCEA has also given approval to the new scheme called ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra', which will empower rural women through community participation to create an environment in which they realize their full potential. Expansion under Beti Bachao Beti Padhao has also been approved based on the successful implementation in 161 districts.

    The financial outlay during 2017-18 to 2019-20 will be Rs.3,636.85 crore with a Central Share of approximately Rs.3,084.96 crore.

    The new scheme "Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra (PMMSK)" is envisaged to work at various levels. While, National level (domain based knowledge support) and State level (State Resource Centre for Women) structures will provide technical support to the respective government on issues related to women, the District and Block level Centres will provide support to PMMSK and also give a foothold to BBBP in 640 districts to be covered in a phased manner.

    21. Recently, the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has given approval to the new scheme called ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra'. consider the following statements regarding this scheme:

    1) The approved scheme is especially for care, protection and development of women.
    2) It will aim at improvement in declining Child Sex Ratio & protection of the girl child.

    Which of the above statements are true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval to the new scheme called ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra', which will empower rural women through community participation to create an environment in which they realize their full potential. The approved sub-schemes are social sector welfare schemes especially for care, protection and development of women.

    It will also aim at improvement in declining Child Sex Ratio; ensuring survival. & protection of the girl child; ensuring her education, and empowering her to fulfil her potential. It will provide an interface for rural women to approach the government for availing their entitlements and for empowering them through training and capacity building.

    Student volunteers will encourage the spirit of voluntary community service and gender equality. These students will serve "agents of change" and have a lasting impact on their communities and the nation.

    22. Which of the following statement best describe the objective of the PRAGATI platform?

    a. It is an ICT-based, multi-modal platform for pro-Active governance and timely implementation.
    b. It is an ICT-based, multi-modal platform for monitoring Child Sex Ratio(CSR).
    c. It is an ICT-based, multi-modal platform for monitoring all women related scheme.
    d. All of the above

    Answer: a

    Explanation:

    PRAGATI is a unique integrating and interactive platform that aimed at addressing common man’s grievances, and simultaneously monitoring and reviewing important programmes and projects of the Government of India as well as projects flagged by State Governments.

    Key features of the PRAGATI are:

    •Prime Minister will hold a monthly programme where he will interact with the Government of India Secretaries, and Chief Secretaries through Video-conferencing enabled by data and geo-informatics visuals.
    •Issues to be flagged before the PM are picked up from the available database regarding Public Grievances, on-going Programmes and Pending Projects.

    23. Recently, the Union cabinet has approved constitution of the Fifteenth Finance Commission that will decide the formula for sharing of taxes between the Centre and states. Consider the functions of Finance Commission:

    1) The commission determines the distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes which may be divided between them.
    2) The commission determines the distribution between the states and their respective panchayats of the net proceeds of taxes which may be divided between them.
    3) The commission determines the quantum of grants-in-aid to be given by the Centre to states.

    Which of the above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: c

    Explanation:

    According to our constitution, article 280 speaks about the functions of the Finance Commission. The Article states that it shall be the duty of the Commission to make the recommendations to the President as to:

    • The distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes, which are to be, or maybe, divided between them and the allocation among the states of the respective shares of such proceeds;
    • To determine the quantum of grants-in-aid to be given by the Centre to states [Article 275 (1)] and to evolve the principles to govern the eligibility of the state for such grant-in-aid;
    • Any other matter referred to the Commission by the President of India in the interest of sound finance. Several issues like debt relief, financing of calamity relief of states, additional excise duties, etc. have been referred to the Commission invoking this clause.

    24. India has sent a proposal to United Nations for declaring the year 2018 as ‘International Year of Millets’. Which of the following statements are true regarding Milets?

    a. Millets are highly resilient
    b. Millets have high nutritious containing Iron and Zinc
    c. Millets can survive in less water and grow faster
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    India has sent a proposal to United Nations for declaring the year 2018 as ‘International Year of Millets’. Millet is a common term to categorize small-seeded grasses that are often termed nutri-cereals or dryland-cereals, and includes sorghum, pearl millet, ragi, small millet, foxtail millet, proso millet, barnyard millet, kodo millet and other millets.
    • Millets are highly resilient which will become an even more critical solution to climate change.
    • Millets can survive with minimal water and no pesticides.
    • Millets are grown in the majority of countries
    • Millets are highly nutritious and targeting some of the biggest nutrition and health needs globally
    • Millets are can survive in hot dry climates

    25. The Union Cabinet has approved India's Membership for European Bank for Reconstruction & Development (EBRD). Which ministry has headed this project?

    a. Ministry of Finance
    b. Ministry of Economics affairs
    c. Reserve bank of India
    d. All of the above

    Answer: a

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved India's Membership for European Bank for Reconstruction & Development (EBRD). Necessary steps will be initiated by the Department of Economic Affairs, Ministry of Finance to acquire the membership of the EBRD.

    Membership of EBRD would enhance India's international profile and promote its economic interests. India's investment opportunities would get a boost. This would increase the scope of cooperation between India and EBRD through co-financing opportunities in manufacturing, services, Information Technology, and Energy.

    EBRD's core operations pertain to private sector development in their countries of operation. The membership would help India leverage the technical assistance and sectoral knowledge of the bank for the benefit of the development of private sector.

    provide support to PMMSK and also give a foothold to BBBP in 640 districts to be covered in a phased manner.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF