1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Questions for Prelims: 21 to 27 October 2017

Oct 27, 2017 15:42 IST
    IAS Questions for Prelims 21 to 27 October 2017
    IAS Questions for Prelims 21 to 27 October 2017

    The daily current affairs have become an essential part of IAS preparation and the IAS aspirants should not ignore such IAS questions before the IAS Prelims Exam 2018. There is a greater possibility of asking such IAS questions in the upcoming IAS Exam as well as in other PCS Exams.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Recently, the National Aeronautics and Space Administration (NASA) on 19 October 2017 announced that it would be extending the Dawn mission at Ceres until its hydrazine fuel runs out. Consider the following statements regarding the aim and objective of this extension:
    1. The main priority of the second extension of the Dawn mission is to collect data using the spacecraft’s gamma ray and neutron spectrometer, which measures the number and energy of gamma rays and neutrons.
    2. The spacecraft also will take visible-light images of Ceres' surface geology with its camera, as well as measurements of Ceres' mineralogy with its visible and infrared mapping spectrometer.
    3. The extension will also allow Dawn to be in orbit while the dwarf planet goes through perihelion, its closest approach to the Sun, which will occur in April 2018.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The National Aeronautics and Space Administration (NASA) on 19 October 2017 announced that it would be extending the Dawn mission at Ceres until its hydrazine fuel runs out, after which it will continue to remain in a stable orbit around the dwarf planet. Ceres, a dwarf planet, is the largest object in the asteroid belt between Mars and Jupiter. During the extension, the spacecraft will descend to lower altitudes than ever before at the dwarf planet, which it has been orbiting since March 2015.

    The spacecraft will continue its investigation at Ceres for the remainder of its probe by remaining in a stable orbit, where it will stay even after it can no longer communicate with Earth. Mission planners estimate the spacecraft can continue operating until the second half of 2018.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: September 2017

    2. According to one of the studies, the Soil Health Card Scheme is progressing well despite challenges like the inadequate staff, lack of power supply and internet connectivity among others. Consider the following statements regarding the Soil Health Card Scheme:
    1. Under the scheme launched in February 2015, soil health cards have been distributed to nearly ten crore farmers so far, against the target of 12 crore, as per the official data.
    2. The card, which will be issued every three years, provides information to farmers on nutrient status of soil along with a recommendation on appropriate dosage of soil nutrients to be applied to improving soil health and its fertility.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Soil Health Card Scheme is progressing well despite challenges like the inadequate staff, lack of power supply and internet connectivity among others, a government-commissioned study said.

    Under the scheme launched in February 2015, soil health cards have been distributed to nearly ten crore farmers so far, against the target of 12 crore, as per the official data. The card, which will be issued every three years, provides information to farmers on nutrient status of soil along with a recommendation on appropriate dosage of soil nutrients to be applied to improving soil health and its fertility.

    3. Recently, the researchers from the University of Porto in Portugal and Ecole Polytechnique in Paris have found the nearly ideal conditions for efficiently creating oxygen from atmospheric carbon dioxide in the future using plasma technology on which of the following planets of the solar system?
    a. Mars
    b. Jupiter
    c. Mercury
    d. Saturn

    Answer: a

    Explanation:

    Mars has nearly ideal conditions for efficiently creating oxygen from atmospheric carbon dioxide in the future using plasma technology, a study has found.

    According to researchers from the University of Porto in Portugal and Ecole Polytechnique in Paris, Mars has 96 per cent carbon dioxide (CO2) in its atmosphere. The research, published in the journal Plasma Sources Science and Technology, shows that the pressure and temperature ranges in the Martian atmosphere mean non-thermal plasma can be used to produce oxygen efficiently.

    4. Which of the following mosquito species spreads more than one type of fever?
    a. Anopheles stephensi
    b. Aedes aegypti
    c. Aedes albopictus
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    The primary mosquito that the spreads Zika virus — Aedes aegypti — might also simultaneously transmit chikungunya and dengue viruses with a single bite, says a study that sheds new light on co-infection.

    “A mosquito, in theory, could give you multiple viruses at once,” said Claudia Ruckert, post-doctoral researcher at Colorado State University in the U.S. In the study, published in the journal Nature Communications, the team infected mosquitoes in the lab with multiple kinds of viruses to learn more about the transmission of more than one infection from a single mosquito bite.

    5. As of today, 24,193 such objects orbiting the earth have been recorded and monitored. Which of the following countries has the most satellite debris?
    a. USA
    b. Russia
    c. India
    d. China

    Answer: b

    Explanation:

    Satellite debris, rocket bodies and a collection of other man-made objects which orbit the earth may harm satellites, space stations which are now in operation. As of today, 24,193 such objects orbiting the earth have been recorded and monitored. Here is a country or group-wise split to whom that debris belong.

    The countries like Russia, USA, China, France, India, and Japan respectively have the most satellite debris orbiting the earth.

    6. Under the name of the global journey, 'Navika Sagar Parikrama', INSV Tarini entered Fremantle (Australia) port recently during its maiden voyage to circumnavigate the globe. Consider the following statements regarding the 'Navika Sagar Parikrama':
    1. The project is considered essential towards promoting Ocean Sailing activities in the Indian Navy along with showcasing the Government's support for empowering women.
    2. It also aims to showcase ‘Nari Shakti’ on the world platform and help revolutionise societal attitudes and mindset towards women in India by raising the visibility of their participation in challenging environs.
    3. The expedition is being covered in five legs, with stop-overs at 4 ports: Fremantle (Australia), Lyttleton (New Zealand), Port Stanley (Falklands), and Cape Town (South Africa) till April 2018.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    INSV Tarini entered Fremantle (Australia) port today during its maiden voyage to circumnavigate the globe. This is the first-ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew. The vessel is skippered by Lieutenant Commander Vartika Joshi, and the crew comprises Lieutenant Commanders Pratibha Jamwal, P Swathi, and Lieutenants S Vijaya Devi, B Aishwarya and Payal Gupta.

    The vessel has covered 4800 Nautical miles from Goa, crossing the Equator on 25 Sep 17 and the Tropic of Capricorn on 06 Oct 17. The indigenously-built INSV Tarini is a 56-foot sailing vessel, which was inducted in the Indian Navy earlier this year, and showcases the ‘Make in India’ initiative on the International forum.

    The expedition titled ‘Navika Sagar Parikrama’, is in consonance with the National policy to empower women to attain their full potential. It also aims to showcase ‘Nari Shakti’ on the world platform and help revolutionise societal attitudes and mindset towards women in India by raising the visibility of their participation in challenging environs.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    7. Which of the following countries has allowed second gene therapy for blood cancer recently?
    a. USA
    b. Japan
    c. Germany
    d. France

    Answer: a

    Explanation:

    U.S. regulators on Wednesday approved a second gene therapy for a blood cancer, a one-time, custom-made treatment for aggressive lymphoma in adults. The Food and Drug Administration allowed sales of the treatment from Kite Pharma. It uses the same technology, called CAR-T, as the first gene therapy approved in the U.S. in August, a treatment for childhood leukaemia from Novartis Pharmaceuticals.

    “In just several decades, gene therapy has gone from being a promising concept to a practical solution to deadly and largely untreatable forms of cancer,” FDA Commissioner Dr. Scott Gottlieb said in a statement.

    8. In order to counter the China's influence in South Asia and Southeast Asia through its One Belt One Road initiative, India lines up projects to strengthen links with South, Southeast Asia. Consider the following statements regarding this:
    1. The proposals under consideration include mega cross-border air and land connectivity projects, along with power and energy initiatives.
    2. India adheres to the included proposals for Dhaka-Chennai-Colombo air connectivity, Chittagong-Kolkata-Colombo shipping connectivity, Bangladesh-North Bengal rail link, Bangladesh-Bhutan internet cables through India, a trade route connecting Nakugaon Land Port in Bangladesh to Gayleyphung in Bhutan via India.
    3. India will construct a 135-km-long pipeline from Assam to supply oil to Bangladesh following an agreement signed on Sunday after the Swaraj-Ali joint consultative committee meeting.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    India is considering a series of projects aimed at strengthening links with South Asia and between the region and Southeast Asia. This comes at a time when the South Asian Association for Regional Cooperation is losing steam amid Pakistan's intransigence over connectivity pacts and China is seeking to increase its influence in the region.

    The proposals under consideration include mega cross-border air and land connectivity projects, along with power and energy initiatives. Some of these projects were part of the agenda when external affairs minister Sushma Swaraj met her Bangladeshi counterpart Mahmud Ali in Dhaka on Sunday, officials told ET.

    These included proposals for Dhaka-Chennai-Colombo air connectivity, Chittagong-Kolkata-Colombo shipping connectivity, Bangladesh-North Bengal rail link, Bangladesh-Bhutan internet cables through India, a trade route connecting Nakugaon Land Port in Bangladesh to Gayleyphung in Bhutan via India.

    9. New species of large gecko discovered from which of the following places in India?
    a. Western Ghats
    b. Eastern Ghats
    c. Anaimalai Hills
    d. Palghat Gap

    Answer: b

    Explanation:

    Geckos or house lizards usually evoke in our varying degrees of disdain. But a team of scientists’ fascination for these reptiles led them to discover a new species from the Eastern Ghats. The Kanger valley rock gecko Hemidactylus kangerensis is the newest addition to India’s lizard species.

    According to a paper published in the taxonomic journal Comptes Rendus Biologies on Wednesday, researchers, led by Zeeshan Mirza of the National Centre for Biological Sciences, discovered the gecko from Chhattisgarh’s Kanger Ghati National Park. Though named after this park, the species is also found in Jagdalpur and Sukma in Chhattisgarh and in Khamman in the adjoining State of Telangana, which is a part of the Eastern Ghats.

    10. Recently, the Union Cabinet has approved Rs. 3.5-lakh crore Bharatmala Phase-1 project to develop 40,000 km roads. Consider the following statements regarding the Bharatmala Project:
    1. It is an ambitious road and highways project of Modi Government which is estimated at Rs10 trillion—the largest ever outlay for a government road construction scheme.
    2. The project will start from Gujarat and Rajasthan, move to Punjab and then cover the entire string of Himalayan states - Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand - and then portions of borders of Uttar Pradesh and Bihar alongside Terai, and move to West Bengal , Sikkim, Assam, Arunachal Pradesh, and right up to the Indo-Myanmar border in Manipur and Mizoram.
    3. As per the Government official's report, the government is likely to approve mega highway plan to develop about 83,000 km of roads at an investment of Rs 6.9 lakh crore, which includes the Phase 1 of Bharatmala project.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    In its efforts to give spending push to infra sector and create more jobs, the Union Cabinet today approved mega highway plan to develop about 83,000 km of roads at an investment of Rs 6.9 lakh crore in next 5 years.

    The approval also includes the Phase 1 of Bharatmala project to develop and expand approximately 40,000 km of roads at an investment of Rs 3.5 lakh crore by 2022. According to reports, Finance Minister Arun Jaitley is likely to make an announcement regarding the same recently.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    11. In pursuance with India’s ‘Act East Policy’, Indian Naval Ship Sukanya arrived at Belawan Indonesia on 24 October 2017to participate in the 30th edition of CORPAT (Coordinated Patrol) and 3rd Bilateral exercise between the Indian Navy and the Indonesian Navy. Consider the following statements regarding this:
    1. The exercise is aimed to foster closer maritime ties with countries located on the rim of the Indian Ocean.
    2. The upcoming bi-lateral exercise CORPAT scheduled from 24 Oct – 05 Nov 17 is a demonstration of India’s commitment to its ties with Indonesia and to the maritime security in the Indian Ocean Region.
    3. The aim of the CORPAT is to enhance mutual understanding and inter-operability between the navies, prosecute vessels involved in unlawful activities, conduct SAR and take measures against Sea Pollution.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    In pursuance with India’s ‘Act East Policy’, Indian Naval Ship Sukanya under the command of Commander SA Deodhar, NM arrived at Belawan Indonesia this morning to participate in the 30th edition of CORPAT (Coordinated Patrol) and 3rd Bilateral exercise between the Indian Navy and the Indonesian Navy. The exercise is aimed to foster closer maritime ties with countries located on the rim of the Indian Ocean.

    The upcoming bi-lateral exercise CORPAT scheduled from 24 Oct – 05 Nov 17 is a demonstration of India’s commitment to its ties with Indonesia and to the maritime security in the Indian Ocean Region. The two navies have been carrying out Coordinated Patrols (CORPAT) on respective sides of the International Maritime Boundary Line (IMBL) twice a year since 2002. The aim of the CORPAT is to enhance mutual understanding and inter-operability between the navies, prosecute vessels involved in unlawful activities, conduct SAR and take measures against Sea Pollution.

    12. Which of the following Indian Government body to develop Integrity Index of 25 Organizations in India?
    a. Election Commission
    b. NITI Aayog
    c. Central Vigilance Commission
    d. Comptroller and Auditor General

    Answer: c

    Explanation:

    In line with the broader strategy and emphasis on preventive vigilance, the Central Vigilance Commission (CVC) believes that the next level of systemic change can be through the tool of Integrity Index. The CVC has therefore decided to go in for development of the Integrity Index-based on bench-marking of internal processes and controls within an organisation as well as management of relationships and expectations of outside stakeholders.

    The Integrity Index will bring out annual scores/rankings of Public Sector Undertakings/Public Sector Banks and Financial Institutions/Departments/Ministries of Government of India by linking the essential drivers of vigilance with long-term efficiency, profitability and sustainability of public organizations and create an internal and external ecosystem that promotes working with Integrity in public organizations.

    CVC has adopted a research-based approach for creating an integrity index that various organizations can use to measure themselves and which will evolve with changing needs and with this view IIM-Ahmadabad has been engaged to develop the Integrity Index. Being a new initiative, initially, 25 organizations have been selected for development of the Integrity Index (as per list attached). Subsequently, it is proposed to extend the Integrity Index concept to all other CPSUs and organizations of Government of India. The management of all 25 organizations has been involved in the development of Integrity Index.

    13.  Recently, the Union Cabinet has approved Rs. 3.5-lakh crore Bharatmala Phase-1 project to develop 40,000 km roads. Consider the following statements regarding the Bharatmala Project:
    1. The Bharatmala Pariyojana to be implemented with an outlay of Rs.5,35,000 crores will generate 14.2 crores man-days of jobs.
    2. Bharatmala works have been proposed for completion in 5 years by 2021-22 through NHAI, NHIDCL, MoRTH and State PWDs.
    3. The categories of roads like Economic Corridors, Inter Corridor and Feeder Route, Border Roads and International Connectivity, Green field Expressways have been proposed under this project.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Taking forward its commitment to providing more efficient transportation; Government has debottlenecked the Roads sector and significantly stepped up the Highway development and road building program. In order to further optimise the efficiency of movement of goods and people across the country, Government is launching a new Umbrella program. This Road Building Program, for 83,677 km of roads involving capex of Rs.6.92 lakhs crores over next 5 years.

    Out of this, Bharatmala Pariyojana to be implemented with an outlay of Rs.5,35,000 crores will generate 14.2 crores man-days of jobs.

    The following categories of roads (34,800 km) have been proposed under BMP

    • Economic Corridors (9000 km)
    • Inter Corridor and Feeder Route (6000 km)
    • National Corridors Efficiency Improvement (5000 km)
    • Border Roads and International Connectivity (2000 km)
    • Coastal Roads and Port Connectivity (2000 km)
    • Green field Expressways (800 km)
    • Balance NHDP works (10,000 km)

    Bharatmala works have been proposed for completion in 5 years by 2021-22 through NHAI, NHIDCL, MoRTH and State PWDs. A substantial delegation of powers has been provided to NHAI, NHIDCL and Ministry of Road Transport & Highways to enable speedy implementation.

    14. Recently, the Government of India has signed a $300 million loan to continue a series of fiscal reforms in the State of West Bengal to improve the quality of public service delivery with which of the following international organisations?
    a. Asian Development Bank
    b. World Bank
    c. New Development Bank
    d. IMF

    Answer: a

    Explanation:

    The Asian Development Bank and the Government of India signed a $300 million loan today to continue a series of fiscal reforms in the State of West Bengal to improve the quality of public service delivery.

    The Second West Bengal Development Finance Program targets a further increase in public investment through the reduction of unproductive expenditure and savings from efficiencies in revenue collections. The Program will build on earlier intervention under Phase I of the project through the $400 million Program that targeted a comprehensive fiscal consolidation program in the state.

    15. Recently, an initiative SAATHI has been started by the Government of India related with which of the following?
    a. Commerce industry
    b. Textile industry
    c. Leather industry
    d. Agriculture

    Answer: b

    Explanation:

    Ministries of Power and Textiles have joined hands under a new initiative SAATHI (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries). Under this initiative, Energy Efficiency Services Limited (EESL), a public sector entity under the administrative control of Ministry of Power, would procure energy efficient Powerlooms, motors and Rapier kits in bulk and provide them to the small and medium Powerloom units at no upfront cost.

    The SAATHI initiative of the Government will be jointly implemented by EESL and the office of the Textile Commissioner on a pan-India basis. To kick-start the implementation, cluster-wise demonstration projects and workshops will be organized in key clusters such as Erode, Surat, Ichalkaranji, etc.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    16. Recently, seven shortlisted companies gave ‘Letters of Intent’ for 14 monuments under ‘Adopt a Heritage Scheme’ of Ministry of Tourism. Consider the following statements regarding this:
    1. The ‘Adopt a Heritage Scheme’ of Ministry of Tourism was launched on World Tourism Day i.e. 27th September 2017 by the President of India.
    2. This scheme is a unique endeavour of Ministry of Tourism in close collaboration with Ministry of Culture and Archaeological Survey of India (ASI) which envisages developing monuments, heritage and tourist sites across India and making them tourist friendly to enhance their tourism potential and cultural importance, in a planned and phased manner.
    3. The project primarily focuses on development and maintenance of world-class tourist infrastructure and amenities which includes basic civic amenities and advanced amenities.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The ‘Adopt a Heritage Scheme’ of Ministry of Tourism was launched on World Tourism Day i.e. 27th September 2017 by the President of India.  Thereafter, Ministry of Tourism invited Private Sector Companies, Public Sector Companies and Corporate individuals to adopt the sites and to take up the responsibility for making our heritage and tourism more sustainable through conservation and development. This scheme is a unique endeavour of Ministry of Tourism in close collaboration with Ministry of Culture and Archaeological Survey of India (ASI) which envisages developing monuments, heritage and tourist sites across India and making them tourist friendly to enhance their tourism potential and cultural importance, in a planned and phased manner.

    India is renowned across the World for its rich and diverse cultural and natural heritage. Adopt a Heritage /Apni Dharohar Apni Pehchan Project is a unique endeavour of Ministry of Tourism in close collaboration with Ministry of Culture and Archaeological Survey of India (ASI) which envisages developing monuments, heritage and tourist sites across India and making them tourist friendly to enhance their tourism potential and cultural importance, in a planned and phased manner.

    The project primarily focuses on development and maintenance of world-class tourist infrastructure and amenities which includes basic civic amenities and advanced amenities like Cleanliness, Public Conveniences, Ease of access, secure environment, illumination and night viewing facilities for an overall inclusive tourist experience that will result in more footfall from both domestic and foreign tourists.

    17. According to one of the studies, the Soil Health Card Scheme is progressing well despite challenges like the inadequate staff, lack of power supply and internet connectivity among others. Consider the following statements regarding the Soil Health Card Scheme:
    1. Under the scheme launched in February 2015, soil health cards have been distributed to nearly ten crore farmers so far, against the target of 12 crores, as per the official data.
    2. The card, which will be issued every three years, provides information to farmers on nutrient status of soil along with a recommendation on appropriate dosage of soil nutrients to be applied to improving soil health and its fertility.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Soil Health Card Scheme is progressing well despite challenges like the inadequate staff, lack of power supply and internet connectivity among others, a government-commissioned study said.

    Under the scheme launched in February 2015, soil health cards have been distributed to nearly ten crore farmers so far, against the target of 12 crore, as per the official data. The card, which will be issued every three years, provides information to farmers on nutrient status of soil along with a recommendation on appropriate dosage of soil nutrients to be applied to improving soil health and its fertility.

    18. The first-ever road map to combat animal tuberculosis (bovine TB) and its transmission to humans, referred to as zoonotic TB, was launched at the 48th Union World Conference on Lung Health in Guadalajara, Mexico this week. Consider the following statements regarding Zoonotic TB:
    1. Zoonotic TB spreads through consumption of contaminated untreated meat or dairy products from diseased animals.
    2. New data released by the WHO estimates that over 140,000 people fall ill and more than 12,000 people lose their lives each year to zoonotic TB — mostly in Africa and Southeast Asia.
    3. In India, consumption of raw milk and living in close proximity to cattle has been attributed to high incidence rates of bovine TB in the central Indian populations.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The first-ever road map to combat animal tuberculosis (bovine TB) and its transmission to humans, referred to as zoonotic TB, was launched at the 48th Union World Conference on Lung Health in Guadalajara, Mexico this week.

    Four partners in health, the World Health Organization (WHO), the World Organisation for Animal Health (OIE), the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations (UN) and the International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (The Union) have joined forces to develop the road map and, address the major health and economic impact of this disease.

    Zoonotic TB spreads through consumption of contaminated untreated meat or dairy products from diseased animals. New data released by the WHO estimates that over 140,000 people fall ill and more than 12,000 people lose their lives each year to zoonotic TB — mostly in Africa and Southeast Asia. In India, consumption of raw milk and living in close proximity to cattle has been attributed to high incidence rates of bovine TB in the central Indian populations. According to a paper published in Journal of Epidemiology and Global Health last month, farmers, dairy workers, and zoo keepers were at greater risk.

    19. India’s first Roll On-Roll Off (Ro-Ro) ferry service was launched in which of the following districts of Gujarat?
    a. Bhavnagar
    b. Kheda
    c. Kutch
    d. Valsad

    Answer: a

    Explanation:

    Prime Minister Narendra Modi flagged off the “roll on, roll-off” (ro-ro) ferry service in Gujarat on Sunday during his third visit to the poll-bound state this month. Roll-on, roll-off ferry service allows vehicles like trucks, buses, cars etc to roll drive onto the ferry doing away with the need to crane-lift vehicles on the ferry. Along with this, the shorter travel distance cuts down travel time and also improves ease of travel.

    The Ghogha-Dahej link cut down the over 310 km distance between the two areas connected by land to just over 30 km connected by ports. The ro-ro ferry’s first phase was flagged off by PM Modi on 22 October 2017 at an event in Ghogha.

    20. Which of the following primary mosquito that spreads the Zika virus?
    a. Anopheles stephensi
    b. Aedes aegypti
    c. Aedes albopictus
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    The primary mosquito that the spreads Zika virus — Aedes aegypti — might also simultaneously transmit chikungunya and dengue viruses with a single bite, says a study that sheds new light on co-infection.

    “A mosquito, in theory, could give you multiple viruses at once,” said Claudia Ruckert, post-doctoral researcher at Colorado State University in the U.S. In the study, published in the journal Nature Communications, the team infected mosquitoes in the lab with multiple kinds of viruses to learn more about the transmission of more than one infection from a single mosquito bite.

    21. Recently, the fossil of Fish-Lizard which lived likely between 165 and 90 million years ago found in which of the states of India?
    a. Jammu and Kashmir
    b. Gujarat
    c. Haryana
    d. Rajasthan

    Answer: b

    Explanation:

    A near-complete Jurassic-era fossil of an intriguing animal that looks like a mashup of a dolphin and lizard has been unearthed in Kutch, Gujarat.

    Ichthyosaurs or ‘fish- lizards’ in Greek were large reptiles that lived at the same time as dinosaurs. While many ichthyosaur fossils have been found in North America and Europe, the fossil record in the Southern Hemisphere has mostly been limited to South America and Australia. The 5.5 metre-long skeleton is thought to belong to the Ophthalmosauridae family, which lived likely between 165 and 90 million years ago when the arid Kutch was a sea. The remains were found among fossils of ammonites and squid-like belemnites, and the way the creature’s teeth were worn out suggest it ate animals with thick, bony coverings, the team of scientists report in the October 25 edition of PLOS ONE.

    22. An organic filter that allows only near-infrared (NIR) light to pass through has been developed by scientists of which of the following prestigious Institutions of India?
    a. IISC Banglore
    b. IIT Delhi
    c. NIIST Thiruvananthapuram
    d. ISRO

    Answer: c

    Explanation:

    An organic filter that allows only near-infrared (NIR) light to pass through has been developed by scientists at the CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (CSIR-NIIST) based in Thiruvananthapuram. The new NIR filter can be used for night vision glasses, night photography, and will have applications in security and forensics such as identifying blood stains on a dark fabric.

    Currently available inorganic filters are expensive and brittle whereas organic filters are easy to process and flexible too. The filter was prepared by mixing a black dye (diketopyrrolopyrrole or DPP) having an amide group that helps the molecules to be in close contact with each other and interact, leading to changes in their optical properties.

    23. Harvard scientists have developed a next-generation hybrid version of RoboBee that can fly, dive into water, swim, propel itself back out of the water, and land safely. Consider the following statements regarding this:
    1. The RoboBee is 1,000 times lighter than any previous aerial-to-aquatic robot and could be used for numerous applications.
    2. This is the first micro-robot capable of repeatedly moving in and through complex environments.
    3. It can be used for search-and-rescue operations, environmental monitoring and biological studies.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Harvard scientists have developed a next-generation hybrid version of RoboBee that can fly, dive into water, swim, propel itself back out of the water, and land safely.
    The RoboBee is 1,000 times lighter than any previous aerial-to-aquatic robot, and could be used for numerous applications, from search-and-rescue operations to environmental monitoring and biological studies, researchers said. “This is the first micro-robot capable of repeatedly moving in and through complex environments,” said Yufeng Chen, a former graduate student at the Harvard John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences.

    24. Recently, which of the following countries become the first to withdraw from the International Criminal Court?
    a. Burundi
    b. Iran
    c. Kenya
    d. Pakistan

    Answer: a

    Explanation:

    Burundi will become the first country to withdraw from the International Criminal Court. An ICC spokesman confirmed that the pullout takes effect on Friday, a year after the East African nation notified the United Nations Secretary-General of its intention to leave the court that prosecutes the world’s worst atrocities.

    Burundi is the only one of three African nations to go ahead with its withdrawal after making moves last year to leave amid accusations that the court focuses too much on the continent. South Africa’s withdrawal was revoked in March. Gambia’s new government reversed its withdrawal in February. The ICC says Burundi’s withdrawal doesn’t affect the preliminary examination of the country’s situation already underway by the court’s prosecutor. Burundi has faced deadly political turmoil since 2015 when the President sought another term.

    25. Recently, India has signed a MoU with Sri Lanka to build 1200 houses in Hambantota. Consider the following statements regarding this:
    1. The 1200 houses will be constructed through 50 model villages using Indian grant assistance of Rs 600 million.
    2. In May 2017, Prime Minister Narendra Modi committed another 10000 houses for beneficiaries in the plantation sector.
    3. The coastal city of Hambantota gained strategic significance after former President Mahinda Rajapaksa built a massive port and an airport with huge Chinese loans.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The coastal city of Hambantota gained strategic significance after former President Mahinda Rajapaksa built a massive port and an airport with huge Chinese loans. In July 2017, Rajpaksa government sold majority stakes of the port to China to manage outstanding USD 8 billion debt it owes China. Local residents, including supporters of Rajapaksa, earlier protested the selling of national assets to foreign entities.  Earlier in October 2017, protesters clashed with the police outside the Indian consulate in Hambantota after media reported government’s move to lease out a nearby airport to India.

    India on 26 October 2017 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Sri Lanka to build 1200 houses in Hambantota, a southern port city of Sri Lanka.
    The MoU was signed today by Indian High Commissioner to Sri Lanka Taranjit Singh Sandhu and Sri Lanka's Secretary to the Ministry of Housing and Construction W.K.K. Athukorala. The coastal city of Hambantota gained strategic significance after former President Mahinda Rajapaksa built a massive port and an airport with huge Chinese loans. In July 2017, Rajpaksa government sold majority stakes of the port to China to manage outstanding USD 8 billion debt it owes China. Local residents, including supporters of Rajapaksa, earlier protested the selling of national assets to foreign entities.

    Earlier in October 2017, protesters clashed with the police outside the Indian consulate in Hambantota after media reported government’s move to lease out a nearby airport to India. India on 26 October 2017 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Sri Lanka to build 1200 houses in Hambantota, a southern port city of Sri Lanka. The MoU was signed today by Indian High Commissioner to Sri Lanka Taranjit Singh Sandhu and Sri Lanka's Secretary to the Ministry of Housing and Construction W.K.K. Athukorala.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF