Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS PO 2016, IBPS RRB & NABARD Asst. Exam: Cloze Test Quiz based on ‘The Business Standard’

Sep 28, 2016 14:28 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations focus solely on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Times of India, The Indian Express etc. Here the banking team of Jagranjosh is presenting to you a passage for Cloze Test taken from ‘The Business Standard’ (dated 25th September 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming banking examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    Sales of paperback books are up. Independent bookstores are ..1… again. The threat of a digital apocalypse has ...2... , as e-book sales have tumbled. So why did publishers have a wobbly first quarter of 2016? Revenue was …3… 2.7 per cent in the first three months of 2016, compared with the same period in 2015, according to a recent report from the Association of American Publishers, which …4… sales data from more than 1,200 publishers. Sales of adult books fell ..5.. 10.3 per cent in the first three months of 2016, and children's books dropped by 2.1 per cent. E-book sales decreased by 21.8 per cent, and hardcover sales were down 8.5 per cent. The ...6… categories were digital audio-books, which rose by 35.3 per cent, and paperback sales, which were up by 6.1 per cent. …7… the numbers look bad, they're not all that surprising. For many publishers, the first quarter is often the ..8… period of the year. Publishers ..9.. save their biggest books for the summer, ..10... for vacation reading, and the fall, for the holiday shopping period.

    1. Find out the right word

    1. Stressing
    2. Straining
    3. Thriving
    4. Teaching
    5. Retracing

    Solution: Option (3)

    Explanation: The passage is about the increase in sales volumes of paperback books as well as hard copies of books. This makes it evident that the bookstores are making good business again. ‘Thriving’ is the word that expresses this meaning and therefore, it is the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Consumed
    2. Subsided
    3. Strengthened
    4. Strained
    5. Called up

    Solution: Option (2)

    Explanation: With the paperback editions of books becoming fashion again, the business volume of bookshops is increasing and with that, the fear of losing out to the ecommerce companies has also taken a back seat. This makes option (2) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    1. Up
    2. Down
    3. Same
    4. Equal
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the passage, publishers have not experienced a very good result in the first quarter of the year and that makes it obvious that the sales decreased for them in the first quarter. This is implicated by ‘down’ among the given options and that is why, it is the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. Tracks
    2. Tallies
    3. Distributes
    4. Straightens
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the passage, the data have been compiled from the survey carried out by an organization that tracks the data of sales volume from various publishers so that a credible and reliable outcome may be obtained. This is implied by the word ‘tracks’ and this makes option 0 the right choice among the given options.

    5. Find out the right word

    1. Off
    2. Of
    3. By
    4. Under
    5. About

    Solution: Option (3)

    Explanation: The passage indicates that the overall sales of a particular type of books have seen a downward trend in the recently ended quarter. The sales fell by a certain percentage point during the time mentioned and that makes option (3) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. Farthest
    2. Strongest
    3. Mentioned
    4. Worthy
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: Though the overall sales have dipped for most of the categories, some categories of books have shown an upward trend and that is why, ‘strongest’ is the right word to be used in this given context. This makes option (2) the right choice among the given options since these categories have made profits in an otherwise forgettable quarter for the publishers.

    7. Find out the right word

    1. Despite
    2. Though
    3. Yet
    4. Still
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: The sentence implicates that the overall sales figures are dismal for the publishers but the figures are not very surprising at all. This makes option (2) the right choice among the given options as it captures the right essence of the sentence in the given context.

    8. Find out the right word

    1. Thinnest
    2. Weakest
    3. Nearest
    4. Darkest
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: The passage mentions that the first quarter is often not that good for the publishers since they do not show the best of their books during this quarter and that is why, this is often the weakest quarter for them. This makes option (2) the right choice among the given options.

    9. Find out the right word

    1. Casually
    2. Often
    3. Honestly
    4. Diligently
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: Publishers come out with the best of the books in their kitty during the later phases of the year when it becomes very much obvious that consumers will buy the books. This is implied by the word ‘often’ among the given options as it is about the practice among the publishers. This makes option (2) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. Framed
    2. Faced
    3. Timed
    4. Eligible
    5. Capable

    Solution: Option (3)

    Explanation: The context given is to imply that there are certain durations in a year when publishers come out with a number of good books since readers get the time to read them. The books are timed for release during those periods of time. It makes option (3) the right choice among the given options.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF