Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS RRB Mains Exam 2016: Reading Comprehension Quiz ‘ The Expansion of Sinosphere’

Dec 8, 2016 14:19 IST

    Reading comprehension questions in banking examinations are mainly based on passages from leading English dailies such as The Times of India, The Hindu, The Indian Express etc. That is why, we are bringing to you a passage from The Indian Express (dated October 24th, 2016) on which there are questions on the latest pattern of banking examinations. You should go through the passage and attempt the questions as it will help you immensely in your preparation.

    Article: The Raja Mandala, the Expansion of Sinosphere

    It is not often that nations undertake big foreign policy shifts. US President Richard Nixon’s outreach to China in 1971 after a quarter century of American effort to isolate the People’s Republic is one celebrated instance. In 1972, the then president of Egypt, Anwar Sadat, threw out Russian military advisers from his country and soon after became a leading partner for America in the Middle East.

    President Rodrigo Duterte of the Philippines has now done something similar. Last week he announced the “separation” of his country from the United States. Speaking during an official visit to China, Duterte pronounced that “it is time to say good bye to America”, Manila’s military ally for nearly seven decades. He said that America had “lost now”. “Both in military,  not maybe social, but economics also. America has lost,” he said.

    Duterte underlined his personal Chinese racial lineage, recalled historic ties between China and the Philippines and pleaded for a commercial alliance between the two nations. “I have realigned myself in your ideological flow,” he said. Duterte also promised to reach out to Russia. “There are three of us against the world — China, Philippines and Russia. It’s the only way,” Duterte added. That he chose to do it in front of very appreciative interlocutors in Beijing makes Duterte’s pivot to China that much more significant. It is surprising, coming as it does after a period of escalating maritime tensions with Beijing in the South China Sea. Duterte’s attempt to placate Beijing is also shocking since an international tribunal in July ruled entirely in favour of Manila.

    Why does Duterte kowtow to a China that is threatening the territorial integrity of the Philippines and abandon its alliance with its most likely protector, the United States? Thereby hangs a tale — of power shifts and their consequences. Many have pointed to the political populism of Duterte, an abusive personal style and a running argument with the United States over his ruthless war against drugs as the proximate cause for the outburst in Beijing. Others insist that Duterte can’t sustain his anti-Americanism given the deep interconnections between the Philippines and the United States. They point to Duterte’s attempt to “clarify” some of his statements in China after his return from Beijing. Some hope that during his visit to Japan this week, the president of the Philippines will make some much needed amends.

    All these factors, important as they are, do not mask the larger trend in Asia — the region’s adaptation to the structural changes in the Asian balance of power, the essence of which is the rise of China and the perceived decline of the United States. Strategic communities in Asia and America have long debated the nature of this power shift. But few have been prepared for its expression in such a definitive manner by the Philippines president. In the US, as well as in Asia, there has been persistent underestimation of China’s political will and material capacity to press for rejig of the regional order. Beijing, especially under President Xi Jinping, has made no secret of its claim to primacy in Asia and for what it sees as its rightful role in the management of the global order.

    Consider, for example, its successful pressure on most Asian countries to not criticize Beijing’s refusal to accept the international verdict in the South China Sea. It has successfully divided the Association of South East Asian Nations, ASEAN — the foremost regional organization in Asia. China’s boldest move, however, has been its active probing of the cleavages in America’s regional alliances. Growing economic integration with its Asian neighbors, including those quite close to the United States, has given considerable leverage to Beijing. Few in the region are willing to forgo the presumed economic benefits of a partnership with China and question its political assertiveness.
    Beijing has also stepped up its effort to revive that old resonating slogan of “Asia for Asians”. While few in Asian chancelleries might be willing to bite, China’s campaign does tap into the enduring anti-American resentments in Asia. The idea of “Asia for Asians” has also helped China to develop alternatives to the traditional US-led regional institutions in Asia. China also reminds its neighbors of an important geographic reality — that Uncle Sam is far away and can’t really protect them against Beijing. America might still be the biggest military power in the world, but China’s growing armed strength has begun to constrain the US’ forward presence in Asia.

    Even as China tempts America’s Asian allies with the benefits of neutralism, it is teasing the United States with the prospects for a G-2. Instead of trying to limit Chinese power in the region, Beijing is asking Washington to accept a Sino-centric order in Asia. Those who don’t wish to fold into the Sinosphere will need much strength and determination to survive Beijing’s extraordinary power play. Meanwhile, India could learn a trick or two from China on how to divide your opponents, pacify the periphery, do deals with rival powers, turn adversaries into neutrals, and neutrals into friends and friends into allies.

    1. Which among the following has / have been compared with the recent announcement by the President of Philippines?

    1. The USA Army invaded Iraq in 2003 in order to put an end to the Saddaq Hussain regime that was in power there.
    2. The Chinese demolition of Tibet in order to stamp its supremacy in the region.
    3. The withdrawal of Russian troops from Egypt and the country embracing the adversary of Russia, the USA.
    4. Both (1) and (2)
    5. All the above

    Solution: Option (3)

    Explantion: According to the given passage, the recent announcement by the President of Philippines is similar to the incident of US President Richard Nixon reaching out to China in 1971 after quarter of a century and the decision of Egypt to take the side of USA in 1972 after it drive the Russian troops out of the country indicates the significance of foreign policy changes by various countries in the past. These makes option (3) the right choice among the given options.

    2. Why is the new decision by the Philippines government significant according to the passage?

    1. Philippines is a long time ally of USA and the countries have worked for more than five decades together for common causes.
    2. Philippines does have any friends in the Indian Ocean Region and that is why, it was necessary for the country to have US as its ally.
    3. Philippines is one of the most underdeveloped countries and it needs the help of developed countries such as US to prosper.
    4. Philippines government has seen a regime change in the recent past and is still smarting from that shock.
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explantion: According to the passage, the new announcement by the President of Philippines is significant since it marks a departure from the long standing position of the country with respect to the US policy. The seven decade old friendship between the two countries has come to an end because of the new announcement. This makes option (1) the right choice among the given options.

    3. Which among the following underlines the new foreign policy shift announced by the Philippines President recently?

    1. The US should be deserted in the international community because of the involvement of the country in various war crimes in various countries.
    2. The US government should come together with China in order to address the issues facing the island country in the Indian Ocean Region.
    3. The Chinese government should be banned by the US authorities first and then only Philippines will cooperate with USA.
    4. The Philippines government will indulge in negotiations with Chinese government because of ancestral past of the leadership.
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explantion: According to the information given in the passage, Philippines President has announced the ancestral history he shares with Chinese people and that is why, it is better to engage with China in case of military and commercial ties. This makes option (4) the right choice among the given options regarding the new foreign policy announced by Duterte government.

    4. Why, according to the passage, has the Philippines government decided to abandon USA on the military cooperation front in the international arena?

    1. The USA has ditched the smaller ally because it was becoming a burden for USA to drag the wars in South Asia.
    2. USA was withdrawing from the South East Asian region because of the various issues pending in the region with China.
    3. USA is reconsidering its Asia policy and under the new policy, it is necessary that it engages with China and not the smaller Indian Ocean Region countries.
    4. USA has been a lost cause in the recent years regarding military ties and any friendship may cause fatal for other countries also as long as it is with USA.
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explantion: According to the passage, the new Philippines President is of the view that USA has lost credibility on the military front in the international arena and it is mandatory for his country to look for other options for future. This makes him go with China for the future. It makes option (4) the right choice among the given options.

    5. Which among the following is / are true regarding the South East Asian Region as of the present trends and happenings, according to the passage?

    1. The war of supremacy is getting uglier day by day in the region with China declaring war with any other country that comes in its way of expansion.
    2. China is getting more importance in the region because of its rise as a super power and the influence of USA is declining in the region.
    3. Philippines government has understood the changing paradigm of political situation in the region and reacted very clearly.
    4. Both (1) and (2)
    5. Both (2) and (3)

    Solution: Option (5)

    Explantion: According to the given passage, the new announcement by Manila has come as a surprise to many but the reasons are there in the South Asia Regional politics for a long time. China is getting traction in the region for a long time and USA is losing its influence in the region. These make option (2) and (3) the right choice among the given options since Philippines government is the first to articulate its clear stand on the issue.

    6. Which among the following explains the political move by China in the recent years in the South East Asia region?

    1. China has made it a point that it will destroy all the other countries in the region and then expand in other regions.
    2. China has made it clear that is does not want to do anything in the region unless other countries disturb it.
    3. China has made it clear that it is Beijing which is nearby and every country in the region needs it for one reason and the other more compared to USA.
    4. Both (1) and (3)
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explantion: According to the passage, China is playing very tactful politics in the South East Asia region because it knows how to make enemies into neutral parties and enemies into friends. It is making it clear that USA cannot protect them in case of need as it is far away and China is the only country that can protect it in case of any requirement by the smaller countries. This makes option (3) the right choice among the given options.

    7. Which among the following is similar in meaning to the word ‘lineage’ as used in the passage?

    1. Ancestry
    2. Family
    3. Enemies
    4. Allies
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explantion: In the given passage, the word has been used to indicate that the new Philippines President has tapped on the fact that he shares ancestry with China. This makes option (1) the right choice among the given options.

    8. Which among the following is similar in meaning to the word ‘resonating’ as used in the passage?

    1. Trending
    2. Associating
    3. Popular
    4. Effective
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explantion: According to the given context, the word has been used in the sense that the trending slogan of ‘Asia for Asians’ is being used by China again in order to gain clout in the South East Asia region. This makes option (1) the right choice among the given options.

    9. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘ruthless’ as used in the passage?

    1. Friendly
    2. Forgiving
    3. Compassionate
    4. Calm
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explantion: According to the given context, the word has been used in the sense that the new President of Philippines is not sparing anyone regarding the war against drugs in the country. This makes option (2) the right choice among the given options since it means the government is forgiving instead of becoming very harsh.

    10. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘escalating’ as used in the passage?

    1. Dethroning
    2. Declining
    3. Cleansing
    4. Clapping
    5. Chopping

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given passage, the given word has been used in the sense that Manila and China had tensions in the South China Sea not very long ago because of the expansion policy by China. So, option (2) is the right choice among the given options as the opposite of the given word.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF