1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MBA General Awareness for 20 May to 26 May

May 31, 2017 14:28 IST

    In MBA entrance exams, General Knowledge is an important section. Questions from this section are often seen in top management entrance exams such as IIFT, NMAT, MAT, SNAP, IBSAT, and CMAT etc. The current GK quiz for the week beginning from 20 May to 26 May will test your awareness on latest happenings that occurred on both national and international level.

    Read the questions on topics such as: international days, award, and accolades distributed to eminent personalities in the field of sports and other important areas. Take the quiz and prepare for your GK for the upcoming management entrance exams.

    1. Name the country with which India has signed a joint declaration for cooperation in the field of alternative medicine?

    a) Germany

    b) Russia

    c) France

    d) China

    Answer: Option A

    2. Name the country with which India has signed an MoU in the field of Organ Transplant Services?

    a) Malaysia

    b) Spain

    c) Japan

    d) Germany

    Answer: Option B

    3. Which Arab nation has blocked 21 media websites?

    a) Oman

    b) Egypt

    c) UAE

    d) Saudi Arabia

    Answer: Option B

    4. Who among the following has been elected as the President of Ecuador?

    mba general awareness

    a) Rafael Correa

    b) Lenin Moreno

    c) Guillermo Lasso

    d) None of these

    Answer: Option B

    5. Name the badminton player who was recently inducted in the Badminton World Federation (BWF) Athletes' Commission.

    a) Jwala Gutta

    b) Ashwini Ponnappa

    c) P V Sindhu

    d) Saina Nehwal

    Answer: Option D

    MBA Quiz: Guess the Logo of Automobile Brands

    6. In which Indian state Kashish Queer Film Festival has started recently?

    a) Chennai

    b) Mumbai

    c) Thrissur

    d) New Delhi

    Answer: Option B

    7. Name the place where incredibly rare Arisaema translucens, more commonly known as the cobra lily, rediscovered after a gap of 84 years?

    mba general awareness, mba quiz for may 2017

    Image Source: scroll.in

    a) Nilgiris

    b) Aravallis

    c) Himalayas

    d) Vindhyas

    Answer: Option A

    8. Name the Prime Minister of Nepal who resigned recently?

    a) Pushpa Kamal Dahal Prachanda

    b) Khadga Prasad Oli

    c) Sushil Koirala

    d) None of these

    Answer: Option A

    9. Which ministry has launched the Pt Deen Dayal Upadhyay Telecom Skill Excellence Awards?

    a) Ministry of Telecommunication

    b) Ministry of Information and Broadcasting

    c) Ministry of External Affairs

    d) Ministry of Urban Development

    Answer: Option A

    10. Which renowned news channel has been blocked by three Arab nations?

    a) Al Ekhbaria

    b) Jordan News TV

    c)  Al-Jazeera

    d) Al Sumaria

    Answer: Option C

    11. Which team is the winner of the 2017 Federation Cup?

    a) Bengaluru FC

    b) Mohun Bagan

    c) Dempo

    d) East Bengal

    Answer: Option A

    12. Name the French professional footballer who was recently named the Premier League Player of the Season?

    a) Thierry Henry

    b) N'Golo Kante

    c) Éric Abidal

    d) Antoine Griezmann

    Answer: Option B

    13. What is the theme of UN’s International Day for Biological Diversity?

    a) Mainstreaming Biodiversity; Sustaining People and their Livelihoods

    b) Convention on Biological Diversity

    c) Biodiversity and Sustainable Tourism

    d) Island Biodiversity

    Answer: Option C

    14. Name the Union Minister who has been handed over the additional charge of the environment ministry after the passing of Anil Madhav Dave?

    mba general awareness quiz

    a) M. Venkaiah Naidu

    b) Nitin Jairam Gadkari

    c) Harsh Vardhan

    d) Suresh Prabhu

    Answer: Option C

    15. Which state has decided to provide grant-in-aid for maintenance of religious institutions and holding of prayers?

    a) Uttar Pradesh

    b) Rajasthan

    c) Punjab

    d) Himachal Pradesh

    Answer: Option D

    MBA Quiz: Guess the Logo OF Beauty Brands

    16. Name the celestial object that was used by the astronomers to create the first large-scale map of the universe?

    a) Quasars

    b) Terry Lovejoy

    c) Lyrid meteor

    d) None of these

    Answer: Option A

    17. Name the school in Jamshedpur that has decided to set up an environment-friendly toilet made of plastic bottles and other materials?  

    a) Loyola School

    b) Manav Vikas School

    c) D.B.M.S. English School

    d) Sacred Heart Convent School

    Answer: Option B

    18. Who is the winner of the Italian Open Men’s Singles title?

    a) Andy Murray

    b) Novak Djokovic

    c) Alexander Zverev

    d) Roger Federer

    Answer: Option C

    19. Who among the following has been appointed as Deputy Chief of Integrated Defence Staff (Operations)?

    a) PN Pradhan

    b) Prashant Ranganathan

    c) Neema Bhagat

    d) Rohan Chakravarty

    Answer: Option A

    20. Name the Indian wildlife and environment cartoonist who won the 2017 WWF International President’s Award?

    a) R Vaishali

    b) Rohan Chakravarty

    c) Haulianlal Guite  

    d) Hassan Rouhani

    Answer: Option

    21. Which football club has won the La Liga title for the record 33rd time?

    a) Liverpool

    b) Manchester United

    c) Real Madrid

    d) Chelsea

    Answer: Option  

    22. Which Bollywood actress was awarded the UK International Humanitarian Award for her philanthropic work in India and worldwide?

    a) Priyanka Chopra

    b) Deepika Padukone

    c) Sonam Kapoor

    d) Jacqueline Fernandez

    Answer: Option D

    23. Against which muslin nation, United States has issued a travel advisory to caution its citizens?

    a) Pakistan

    b) Iraq

    c) Iran

    d) Afghanistan

    Answer: Option A

    24. Which state’s government has ordered an indefinite ban on sand mining in Narmada River?

    a) Kerala

    b) Madhya Pradesh

    c) Bihar

    d) Jammu and Kashmir

    Answer: Option B

    25. Name the country where two-day ‘Start up India Summit’ was convened recently?

    a) United Arab Emirates

    b) United States of America

    c) United Kingdom

    d) Portugal

    Answer: Option A

    26. Name the fist high-speed train that has been flagged off by Railway Minister Suresh Prabhu to run between Mumbai and Goa?

    a) Tejas Express

    b) Gatiman Express

    c) Humsafar Express

    d) Palace on Wheels

    Answer: Option A

    27. Who has been elected as Mayor of the East Delhi Municipal Corporation?  

    a) Renu Satti

    b) Sanjay Mitra

    c) Neema Bhagat

    d) Saurabh Agrawal

    Answer: Option C

    28. On which day World Turtle Day is observed globally?

    mba general awareness quiz

    a) 23 May

    b) 20 May

    c) 15 May

    d) 31 May

    Answer: Option A

    29. Which country has raised its terror threat level to critical indicating that a new attack is believed to be imminent and soldiers are being deployed to assist armed police?

    a) Britain

    b) Geneva

    c) France

    d) Italy

    Answer: Option A

    30. Which Indian cricketer has won the CEAT International Cricketer of the Year 2017 award?

    a) Rohit Sharma

    b) Ravichandran Ashwin

    c)  Yuvraj Singh

    d) Virat Kohli

    Answer: Option B

    You can also download our free PDF to read and practise all the important GK and current affair questions for MAY 2017. All you need to do is click on the link provided below and download the free eBook.

    MBA General Awareness Study Material: May 2017

    For more updates on the General Awareness keep visiting jagranjosh.com

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF