Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Modern History Questions Set 7 for UPSC IAS Prelims Exam

Oct 30, 2015 16:47 IST

    1. Which of the following statements are correct regarding Ryotwari settlement?

    (1) The Zamindar was responsible to pay land revenue to the state.
    (2) A patta was maintained to keep the records of land revenue.
    (3) Land revenue was based on the quality of the soil and nature of crop grown

    Codes

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 only
    (d) All of these

    Answer. b

    2. Which of the following statements are correct about Bombay Plan?

    (1) It was published by leading industrialist of India.
    (2) It focused only on industrialization in India.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. a

    3. Which of the following were the salient features of Charter Act, 1833?

    (1) It marked the beginning of legislature in India.
    (2) It completely abolished the trade monopoly of East India Company in India

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. c

    4. Which of the following statements regarding The Government of India Act, 1919 is/are correct?

    (1) The term of Legislative Assembly was to be three years
    (2) The distribution of seats among different provinces was based on the population
    (3) Principle of separate electorate was extended to Sikhs.  

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. b

    5. Which of the following statements are correct?

    (1) Codification of laws was done by Lord Cornwallis
    (2) Financial decentralization for the first time was done by Lord Ripon

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. a

    6. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

    (1)    He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.
    (2)    He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
    (3)    He organized Bhils of Panchamahal region against the British
       
     Codes:

    (a) 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. c

    7. What was the main reason for the rise of Faraizi movement?

    (a) Attack of Christian missionaries on Islamic religion.
    (b) Oppression of Muslim tenants by the East India Company
    (c) Oppression of Muslim tenants by Hindu Zamindars
    (d) Ambition to make India an Islamic country

    Answer. b

    8. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Ramosi rising                    Chittur Singh
    (2) Santhal rising                    Birsa Munda
    (3) Satara revolt                     Dhar Rao

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. b

    9. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) India League                                         Dadabhai Nauroji
    (2) Poona Sarvajanik Sabha                      MG Ranade
    (3) Bombay Presidency Association       Badruddin Tyabji

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. c

    10. The Bombay Presidency Association was formed in 1885 in opposition to

    (1) Salt tax
    (2) Lytton’s reactionary policies
    (3) Ilbert’s bill controversy
    (4) British land revenue policy

    Codes:

    (a) 1, 2 and 4 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Answer. c

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF