1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board |  

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Part X)

Sep 5, 2017 17:36 IST
    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics
    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics

    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths Chapter 4 - Determinant (Exercise 4.6) are available here. In this article, you will get solutions for exercise 4.6 from question number 7 to question number 16. These questions can be asked in CBSE Class 12 Maths board exam 2018 and other competitive exams.

    NCERT Solutions for CBSE Class 12th Maths, Chapter 4: Determinant (Exercise 4.5) are given below:

    Question 7:

    5x + 2y = 4

    7x + 3y = 5

    Solution 7:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 7)

    NCERT Exemplar CBSE Class 12 Mathematics - All Chapters

    Question 8:

    2x y = –2

    3x + 4y = 3

    Solution 8:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 8)

    Question 9:

    4x – 3y = 3

    3x – 5y = 7

    Solution 9:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 9)

    Question 10:

    5x + 2y = 3

    3x + 2y = 5

    Solution 10:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 10)

    Question 11:

    2x + y + z = 1

    x – 2y z = 3/2

    3y – 5z = 9

    Solution 11:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 11)

    Question 12:

    xy + z = 4

    2x + y – 3z = 0

    x + y + z = 2

    Solution 12:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 12)

    Question 13:

    2x + 3y +3 z = 5

    x – 2y + z = – 4

    3x y 2z = 3

    Solution 13:

     NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 13)

    Question 14:

    x y + 2z = 7

    3x + 4y – 5z = – 5

    2x y + 3z = 12

    Solution 14:

    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 14)

    Question 15:

    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Question 15)

    Solution 15:

    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 15)

    Question 16:

    The cost of 4 kg onion, 3 kg wheat and 2 kg rice is Rs 60. The cost of 2 kg onion, 4 kg wheat and 6 kg rice is Rs 90. The cost of 6 kg onion 2 kg wheat and 3 kg rice is Rs 70. Find cost of each item per kg by matrix method.

    Solution 16:

    NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 16)

    Download NCERT Solutions for Class 12 Maths - Chapter 4 (Determinant) in PDF format

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF