Search

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances

Get latest NCERT Solutions for class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances. Read these solutions for better understanding of the concepts and strengthen your basics.

Aug 23, 2019 16:46 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10: Motion and Measurement of Distances are available here in detailed form. These NCERT solutions have been designed by subject experts to bring the most accurate and simple solutions for students so that they can easily understand the concepts used and become efficient to apply the same in other similar problems. All these solutions can also be downloaded in PDF format which you can use later during your course period.

NCERT Solution for Class 6 Science

Chapter 10 - Motion and Measurement of Distances

1. Give two examples each of modes of transport used on land, water, and air.

Answer.

Examples of modes of transport used on land: Bus, car, train, truck

Examples of modes of transport used on water:  Ship, boat

Examples of modes of transport used in air: Aeroplane, helicopter

2. Fill in the blanks:

(i) One metre is __________ cm.

(ii) Five kilometres is __________ m.

(iii) Motion of a child on a swing is ___________.

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is ___________.

(v) Motion of wheel of a bicycle is___________.

Answer.

(i) One metre is 100 cm.

(ii) Five kilometres is 5000 m.

Explanation:

We know that 1 km = 1000 m

∴ 5 km = 1000 × 5 = 5000 m

(iii) Motion of a child on a swing is periodic.

Explanation: Motion which repeats itself after certain intervals is called periodic motion. Since the motion of a swing also repeats after regular intervals so, the motion of child on a swing is periodic.

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is periodic.

Explanation:  The needle of a sewing machine while moving up and down, repeats its motion after regular intervals so it possesses periodic motion.

(v) Motion of the wheel of a bicycle is circular.

Explanation: When an object moves in such a way that its distance from a fixed point remains the same, it is said to have circular motion. Since, the wheel of a bicycle rotates about its central part which remains fixed as the bicycle moves hence, the wheel possesses circular motion.

3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?

Answer.

Because the size of pace or footstep of different people are different so the lengths measured by two different persons using their footsteps will not be the same. Due to this reason pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length

4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude:

1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre

Answer.

1 m = 100 cm

1 cm = 10 mm

∴ 1 m = 100 × 10 = 1000mm   

Now,  1 km = 1000 m

∴  1 km = (1000 × 100)cm = 100000 cm = (100000 × 10)mm = 1000000mm

So, arranging 1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre in increasing order we have:

1mm < 10mm < 1000mm < 1000000mm

Or 1 millimetre < 1 centimetre < 1 metre < 1 kilometre

5. The height of a person is 1.65 m. Express this in cm and mm.

Answer.

Height of the person = 1.65 m

We know that 1 m = 100 cm

∴ 1.65 m = 100 × 1.65 = 165 cm

Again, 1 m = 100 cm = 1000 mm

∴ 1.65 m = 1.65 × 1000 = 1650 mm

Thus height of person in cm = 165 cm

And height of person in mm = 1650 mm

6. The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express this distance in km.

Answer.

The distance between Radha’s home and her school is 3250 m.

We know that 1 km = 1000 m

Or  1000 m = 1 km

Or 1m = 1/1000 Km

Thus, 3250 m = (1/1000) X 3250 = 3.25 Km

Therefore, distance between Radha’s home and her school in km = 3.25 km

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?

Answer.

Length of the knitting needle is the difference between two readings.

Thus, length of knitting needle = 33.1− 3.0 = 30.1 cm

8. Write the similarities and the differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.

Answer.

Similarity between the motion of a bicycle and a ceiling fan is that both the wheels of bicycle and the fan are moving around a fixed point and possess circular motion.

Differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan is that a bicycle has linear motion as it moves forward, whereas ceiling fan does not possess the linear motion.

9. Why can you not use an elastic measuring tape to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with an elastic tape?

Answer.

Elastic tapes are stretchable. So, the length of an elastic measuring tape will change each time due to stretching. So, it will not give correct measurement of a distance. Therefore, we cannot use an elastic measuring tape to measure distance. While measuring the distance with an elastic tape, we will get different values of the same distance each time.

10. Give two examples of periodic motion.

Answer.

  • Examples of periodic motion are: (any two)
  • Motion of a pendulum
  • Motion of a swing
  • Motion of Earth round the Sun
  • Motion of a rocking chair

Students may download all the NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 10 in PDF format so that they are able to use these solutions whenever required in offline mode. Link to download the solutions is given below:

Download CBSE Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter 10

Check NCERT Books and Solutions from Class 4 to Class 12

We at Jagran Josh, provide the latest version of NCERT Books and NCERT solutions for the all major subjects in class 4 to class 12. All the solutions have been prepared by the subject experts and are provided with detailed and appropriate explanation. Students must check these Free NCERT solutions to know the perfect answers for all questions given in NCERT books.

Class 4

NCERT Book for Class 4 Maths

NCERT Solutions for Class 4 Maths

NCERT Book for Class 4 EVS

NCERT Solutions for Class 4 EVS

Class 5

NCERT Book for Class 5 Maths

NCERT Solutions for Class 5 Maths

NCERT Book for Class 5 EVS

NCERT Solutions for Class 5 EVS

Class 6

NCERT Book for class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Book for Class 6 Science

NCERT Solutions for Class 6 Science

Class 7

NCERT Book for Class 7 Science

NCERT Solutions for Class 7 Science

Class 8

NCERT Book for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Book for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science

Class 9

NCERT Book for class 9 Maths

NCERT Solutions for Class 9 Maths

NCERT Book for class 9 Science

NCERT Solutions for Class 9 Science

Class 10

NCERT Book for class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Book for class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Books and Solutions for Class 11

NCERT Books and Solutions for Class 12

Keep visiting Jagran Josh to get latest updates and reliable study material for preparations of all school and board examinations.

Related Stories