Search

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants

Check NCERT Solutions for CBSE Class VII Science, Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants. You can also download this chapter in of NCERT Class 7 Science textbook (latest edition) from here.

Jul 18, 2019 18:25 IST
NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants

NCERT Solutions for Class 7 Science, Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants is available here. With this article, you can also download Chapter 11 (Transportation in Animals and Plants) of Class 7 Science NCERT textbook (latest edition). Link to download the chapter is given at the end of this article

NCERT Solutions for Class 7 Science: Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants

Question1. Match structures given in Column I with functions given in Column II. Column I Column II

(i) Stomata (a) Absorption of water

(ii) Xylem (b) Transpiration

(iii) Root hairs (c) Transport of food

(iv) Phloem (d) Transport of water

(e) Synthesis of carbohydrates

Solution1:

Column I Column II

(i) Stomata    (b) Transpiration

(ii) Xylem       (d) Transport of water

(iii) Root hairs (a) Absorption of water

(iv) Phloem     (c) Transport of food

Question2. Fill in the blanks.

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the ________.

Answer:

arteries.

(ii) Haemoglobin is present in cells ________.

Answer:

red blood.

(iii) Arteries and veins are joined by a network of ________.

Answer:

capillaries.

(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called ________.

Answer:

heart beat.

(v) The main excretory product in human beings is ________.

Answer:

urea.

(vi) Sweat contains water and ________.

Answer:

salts.

(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called________.

Answer:

urine.

(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by ________.

Answer:

transpiration.

Question3. Choose the correct option:

(a) In plants, water is transported through

(i) xylem

(ii) phloem

(iii) stomata

(iv) root hair

Solution3 (a):

Option (i) is correct. 

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

(i) in the shade

(ii) in dim light

(iii) under the fan

(iv) covered with a polythene bag

Solution3 (b):

Option (iii) is correct.

Question4. Why is transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.

Solution4:

Every cell in the body of plants and animals need a regular supply of oxygen and nutrients for various activities. Also, the removal of waste products such as CO2 is also important, which can be only possible through the transport of materials.

Question5. What will happen if there are no platelets in the blood?

Solution5:

The blood clots due to the presence of platelets. If there are no platelets in the blood, then after a minute injury or cut, the blood will not clot and continue to flow outside the body and the person might die.

Question6. What are stomata? Give two functions of stomata.

Solution6:

Stomata are tiny pores or opening on the surface of a leaf.

Functions of stomata:

(i) Evaporation of water in plants in the form of vapour takes place through stomata during transpiration.

(ii) Exchange of gases (oxygen and carbon dioxide) also takes place through stomata.

Question7. Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.

Solution7:

The evaporation of water from leaves generates a suction pull which can pull water to great heights in the tall trees.

Question8. What are the components of blood?

Solution8:

The main components of blood are plasma, red blood cells, white blood cells, and platelets.

Question9. Why is blood needed by all the parts of a body?

Solution9:

The blood that circulates in the body distributes food and oxygen to different cells of the body. It also carries waste products from different parts of the body for excretion.

Question10. What makes the blood look red?

Solution10:

The presence of haemoglobin makes blood appear red.

Question11. Describe the function of the heart.

Solution11:

The rhythmic beating of the various chambers of the heart maintains the circulation of blood and transport of substances to the different parts of the body, providing oxygen & nutrients to the cells or tissues and removing carbon dioxide and other wastes.

Question12. Why is it necessary to excrete waste products?

Solution12:

Waste products produced in our body via various metabolic activities are harmful to our body.

Question13. Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.

Solution13: