Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 6- History

Mar 31, 2016 14:57 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (History)

    1.Which among the following names is not associated with the theosophical society?
    A.Col. Occolt.
    B.Madame Blavatsky.
    C.Annie Besant.
    D.Bal Gangadhar Tilak.
    Ans: D

    2.The theosophical society was marked by the close understanding of the cosmos and the mundane life. Which among the listed options is not a part of their curriculum?
    A.Divinity.
    B.Salvation.
    C.Means of enlightenment.
    D.Mystic superstition.
    Ans: D

    3. Social reforms were a major task of the theosophical society. With respect to Indian traditions and culture, which one does not find its occurrence in the societal activities?
    I.Resistance to child marriage.
    II.Resistance to widow remarriage.
    III.Spread of education.
    IV.Abolition of caste and Untouchability.
    V.Accommodation of conversion in religious faith.
    Codes:
    A.I and III
    B.II and IV
    C.II, V
    D.only V
    Ans: C

    4. Consider the following statements:
    (i)The theosophical society preached the Aryan philosophy and religion
    (ii)It laid great emphasis on the Vedas and Upanishad.
    (iii)It considered Hinduism to be the best religion and the only means to attain salvation.
    (iv)It called for universal brotherhood.
    (v)The Upanishads revealed the essence of life.
    Which among the above stated is/ are not correct?
    A.I, III AND V
    B.II, II AND V
    C.Only III.
    D.I and III.
    Ans: C

    5. Which of the following cannot be said to be a cardinal principle of the theosophical society?
    A.It questioned the ancient philosophies that dominated the Indian thinking.
    B.Aimed Hindu spiritual wisdom through western enlightenment.
    C.It believed in the existence of unique connections between god and every being.
    D.It believed in the possibility of reincarnation and karma.
    Ans: A
    6. Henry Vivian Derozio started young Bengal movement with the inspiration of which revolutionary ideas?
    A.Industrial revolution
    B.French revolution
    C.American Revolution
    D.Marxian theory
    Ans: B

    7. Which of the following are the main reasons for failure of Young Bengal Movement?
    I.Suppression by British new law
    II.Did not involve peasant cause
    III.Radicalism was bookish in character and did not develop links with masses
    Codes:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both II and III
    D.All the above
    Ans: C

    8. Which of the following works taken up even after the decline of the movement?
    A.Fight for women’s rights and education
    B.Carry forward Raja Ram Mohan Roy’s tradition of public education on social, economic and political questions.
    C.Took up farmers issues and fought for their better treatment and against oppressive zamindars
    D.All the above
    Ans: D

    9. Which of the following statement regarding Henry Vivian Derozio are correct?
    I.He is an Anglo-Indian
    II.Was called first nationalist poet of modern India
    III.He taught at Hindu college and was later removed because of his radicalism
    Codes:
    A.Only I
    B.Only I and II
    C.Only II and III
    D.All the above
    Ans: D

    10. Which of the following is/are the main aim/s of Young Bengal Movement?
    A.Inspire pupil to think freely and rationally
    B.Question all authority and oppose decadent customs and traditions
    C.Love liberty, equality and freedom
    D.All the above
    Ans: D

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- History

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF