Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- History

Mar 18, 2016 17:15 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (History)

    1.Which of the following Mughal King reign during the large scale famine in Gujarat and Deccan?
    A.Aurangzeb
    B.Jahangir
    C.Akbar
    D.Shahjahan
    Ans:D    

    2. Which of these is not correctly matched regarding the reign of Shahjahan?
    A.Chintamani - Hindi poet
    B.Jagannath Pandit - Poet laureate
    C.Asaf Khan - Wazir
    D.Sunder Das - Singer
    Ans.D

    3. Consider the following statement (s) related to the Zeb-un-nisa
    I.Zeb-un-nisa chose to live voluntarily with Shah Jahan and later was awarded great honour by Aurangzeb
    II.Zeb-un-nisa was the sister of Shah Jahan
    Codes:
    A.Both I and II are correct
    B.Both I and II are incorrect
    C.Only I is correct
    D.Only II is correct

    Ans: C  
    4. Which of the following are correct regarding Shahjahan?
    I.Ousted the Portuguese from Hugli
    II.Created the office of Amin for assessment of revenue
    III.Kahabat Khan was appointed governor of Lahore
    IV.Ali Mardan Khan surrendered Kandhar to Mughals
    Codes:
    A.I, II and III
    B.I, II and IV
    C.II, III and IV
    D.All the above
    Ans: B    

    5. Consider the following statement (s) related to the Dara Shikoh
    I. Dara Shikoh was the youngest son of Shahjahan
    II. Dara Shikoh was the devotee of Qadiri Silsila
    Codes:
    A.Both I and II are correct
    B.Both I and II are incorrect
    C.Only I is correct
    D.Only II is correct
    Ans: D    

    6. What is the full name of Aurangzeb?
    A.Muin-ud-din Mohammed Aurangzeb
    B.Nuruddin Mohammed Aurangzeb
    C.Jalal-ud-din Mohammed Aurangzeb
    D.Nasiruddin Mohammed Aurangzeb

    Ans: A  
    7. Aurangzeb came to power after winning the war of succession and by defeating his three brothers
    A.Dara
    B.Shuja
    C.Askari
    D.Murad
    Ans: C 

       
    8. Which Sikh guru was executed by Aurangzeb?
    A.Tegh Bahadur
    B.Arjun Dev
    C.Hargobind
    D.Gobind Singh
    Ans: A

    9. Which of these is not one of the titles adopted by Aurangzeb?
    A.Alamgir
    B.Padshah
    C.Sultan Sulaiman
    D.Ghazi
    Ans: C

    10. Which one of the following traders first came to India during the Mughal period?
    A.Portuguese
    B.Dutch
    C.Danish
    D.British
    Ans:  A

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- History

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF