1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Reading Comprehension Quiz for Bank Exam ‘IITs bust myth, now host more PG than UG students’

Jan 11, 2017 17:58 IST

    It is important for students to keep an update on what is happening around the world. Banking examinations these days are also emphasizing more on national and international affairs. Under the new initiative launched by the banking team of Jagranjosh.com, the undisputed leader in banking prep industry, we are presenting to you a passage from The ‘Times of India’ (dated December 26th 2016) for honing your reading comprehension skills.

    Article: ‘IITs bust myth, now host more PG than UG students’

    The IITs have graduated. From famously being undergraduate colleges for over half a century, they have now reached the exalted status of being largely graduate academies.

    More residents at these institutes today are pursuing their master's degree; they have trumped their juniors who used to make up the lion's share on the campus. Academic might multiplied by research power today shatters everything that the IITs were.

    The world view of the IITs was captured in a recent IIT review report by Anil Kakodkar. It points out, "The IITs have distinguished themselves for the quality of their BTech degrees. IIT's brand image is primarily due to the very distinguished performance of its BTech students." In the same vein, the report expressed concern over the fact that few top-class student were opting for postgraduate studies.

    But a clampdown on work visas in Western countries, slowing down of the global economy and a boost given to startups at home have seen the tide turning. In 2015, the seven old IIT campuses graduated a total of 6,002 undergraduate students, 6,168 master's students and 1,902 PhD candidates.

    Student population today is more diverse and hostel cuisine ecumenical. Riding to lectures on horseback, knowing everyone in college, unlimited food in the mess and a room for each are long- forgotten equations. IIT-Guwahati director Gautam Biswas says, "These changes have made the campus very vibrant and an ideal location to pursue a career."

    Derided as undergrad colleges that saw most pass-outs jumping on to a plane to do an MS and follow dollar dreams, most IITians are chalking newer routes. IIT-Delhi registrar Sandeep Chaterjee says, "The trend varies. Now many IIT students prefer to do PG or research from IIT-Delhi. Similarly, students from NIT/IISER and other higher educational/engineering institution prefer to do PG or a research degree programme from IIT-Delhi due to its high-ranking, academic facilities and availability of R&D labs/equipment, projects, etc."

    What this translates into is that hundreds of non-IIT engineers—the ones who did attend these tech Ivys after high school—are walking past the gates at the next, higher level—PG. "The ratio has shifted positively as more students from smaller towns come to IIT to study," said IIT-Bombay director Devang Khakhar.

    Roughly, data shows that about 20% PG students are from IITs, NITs, ISM and IIITs. The trend is likely to get more pronounced as the institutes work to ramp up research scholars on campus. So, the altering of UG-PG student ratio is not a one-year blip.

    IIT-Madras director Bhaskar Ramamurthi refers back to the Kakodkar Committee recommendations that direct the IITs to increase their PhD graduation rate steadily towards 1 per faculty member per year.

    "This means that intake must be approximately of this order. We were graduating only 150 or so in 2010-11, but are moving towards 400+ by 2018-19," he adds.
    Assuming that PhD students take 5-plus years to earn their degrees, it means that at least 3,000 PhD students must be on the rolls at any point in time on the Madras campus. "For high-end activities that involve new technology and development, one needs to have high- quality engineers and technologists at the postgraduate and PhD levels in large numbers," the committee notes.

    1. Why do you think that IITs have reached the exalted status of being largely graduate academics?

    1. IITs play a major role in transforming lives.
    2. IITians gets job offers in lacs during placement session.
    3. IITs are distinguished themselves for the quality of their B.Tech degree.
    4. All of the above.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, IITs are one of the popular and one of the few institutes offering finest technical education. Its cultural diversity and record high placements are well known in the country for transforming lives. Therefore, (4) is the right choice and make IITs one of the prestigious institutions.

    2. Why, according to the authorof the passage, most pass-out students are going abroad to pursue their MS?

    1. They want to pursue their dollar dreams.
    2. They are influenced by the better standard of living and quality of life.
    3. Better research facilities.
    4. Higher cutoff rate in the best Indian universities.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the passage, most of the students are opting to do their MS abroad in order to follow their dollar dreams. Though, the other factors or reasons mentioned above also hold true forthe reason of their abroad journey. But the author of the passage has strongly mentioned their reason for pursuing their dollar dreams. So, this makes (1) the right choice among the given options.

    3. How, according to the author, the brain-drain has seen a tide turning?

    1. Flexibility in labour laws which has definitely help startups and entrepreneurs.
    2. Slowing down of the global economy.
    3. Stringent work visa regulations in western countries.
    4. All of the above.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, the brain drain (refers to having highly skilled and educated people leaving their home country to work abroad) has seen a reverse action due to favorable policies of the government which has boosted the startup culture. Also with stringent visa regulations and slowing of the global economy, many youths are turning back to their home country to create opportunity. Thus, all the above-mentioned options are applicable in this case.

    4. What is the name of leading academic institute for being the first choice for students’preference to do PG or research (from the passage)?

    1. IIM Bangalore
    2. IIT Mumbai
    3. IIT Kharagpur
    4. IIT Delhi
    5. IIT Madras
    6. Other than those given in the options.

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, many IIT students prefer to do PG or research from IIT-Delhi. Similarly, students from NIT/IISER and other higher educational/engineering institution prefer to do PG or a research degree program from IIT-Delhi due to its high-ranking, academic facilities and availability of R&D labs/equipment, projects, etc. So, this makes option (4) an apt choice among the given options.

    5. How, according to the passage, most IITians are chalking newer routes?

    1. They are opening their own startups in India.
    2. They are opting for teaching, instead of working in their traditional jobs.
    3. Many IIT students prefer to do PG or research from IIT Delhi due to its high-ranking academic facilities and availability of R&D labs/equipment, projects, etc.
    4. They are aspiring to make a mark in India’s bureaucracy.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the passage,most IIT students prefer to do their PG or research from IIT Delhi due to their highly advanced academic facilities along with world-class faculties imparting technical know-how them. So, this makes option (3) an apt choice among the given options.

    6. What is one of the key recommendations of the Kakodkar Committee?

    1. Introduce more courses to match their global diversity needs.
    2. Emphasize on “education-research-technology-innovation-entrepreneurship eco-system” in the country.
    3. Provide better cost and benefits of the program.
    4. Intake of more students and faculties in their Ph.D graduation program.
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, the Kakodkar Committee has directed IITs to increase their Ph.D graduation rate. It means an intake of more students and faculties in large number which can bring high-quality engineer and technologists at the postgraduate and Ph.D levels. So, this makes option (4) the right choice among the given options.

    7. Which among the following is similar in meaning to the word ‘exalted’ as used in the passage?

    1. Criticized
    2. Impossible
    3. Illustrious
    4. Daunting
    5. Other than those given in above options

    Solution: Option (3)

    Explanation: Among the given options, ‘Illustrious’ is the right choice since the given word implies that IITs are recognized to be one of the best institutes for higher education.

    8. Which among the following is similar in meaning to the word ‘trumped’ as used in the passage?

    1. Outshine
    2. Abashed
    3. Irked
    4. Embarrassed
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (1)

    Explanation: Among the given options, ‘Outshine’ is the right choice since the given word implies that the seniors (already passed out) have outshined their juniors, who bagged exorbitant package from their campus placement.

    9. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘clampdown’ as used in the passage?

    1. Suppression
    2. Repression
    3. Freedom
    4. Surrender
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (1)

    Explanation: Among the given options, ‘Repression’ is the right choice.  Due to Brexit, there have been stricker laws with respect to visa regulations in western countries. Therefore, a lot of students are opting for studying in their home country, instead of moving abroad. Their brain-drain is suppressed by stricker immigration laws.

    10. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘ecumenical’ as used in the passage?

    1. Unlimited
    2. Rural
    3. Hygienic
    4. Incomprehensive
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (4)

    Explanation: Among the given options, ‘incomprehensive’ is the right choice. Since the student populations have gone more diverse, the hostel cafeteria has also adopted various cuisines to their menu, to suit everyone’s taste bud.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF