Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI Clerk Exam 2018: Cloze Test Quiz

Apr 11, 2018 14:35 IST
    SBI Clerk Exam 2018: Cloze Test Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: Cloze Test Quiz

    Privatisation of public sector banks is not the answer to address the current problems in the sector, according to some industry figures, who say PSBs need empowered Boards with freedom to operate efficiently in an environment free from political interference. Former Chief Financial Officer of Infosys Ltd, V Balakrishnan noted that the Global Trust Bank was a private bank when it failed, amid a debate on the functioning of PSBs and whether there is a case for privatising them. “Also, in a country where the unbanked population is still high, you need public sector banks to both increase the reach as well as meet social objectives,” he told PTI. Balakrishnan said India’s savings rate also is very high and PSBs provide the required safety net and comfort for savers.

    The Banks Bureau Board, he said, should be made really effective in selecting the CEO, their compensation, their performance evaluation and also appointment of independent board members. “The banks should be completely freed from political interference,” Balakrishnan stressed. “At the end of the day, it is the proper institutional mechanism along with strict regulatory mechanism and regulatory oversight that will determine the success of PSU banks.” But another former CFO of Infosys, T V Mohandas Pai, concurred with the view of former NITI Aayog vice chairman Arvind Panagariya, who has made a strong case for privatisation of PSBs with the exception of SBI.

    “Yes, I agree (with Panagariya).They (PSBs) need their freedom to operate. Right now the problem is the owner who does not let them work efficiently,” Pai said. Meanwhile, a retired Chairman and MD of a large PSB suggested empowering Boards of PSBs, allowing it to choose leadership and also recruit good human resource to significantly improve the functioning of the sector. He said in a fast-changing world, PSBs need to internalise a lot of technologies and they need to have an agile and nimble structure.

    “You have to really empower the Boards because they sit with banks with greater time frequency. They should be given the freedom to decide on the leadership and also the strategy,” said this former top Banker on condition of anonymity. Different banks are at different stages of risk management, and the Finance Ministry’s “cookie-cutter” approach that “every bank is like this” does not really address the issues, he said. What is needed is the empowerment of the boards and bringing in right practices, risk management processes, monitoring and right mitigation measures, he noted.

    “Board should decide leadership (Chairman, Executive Director)…how to recruit, who are the people who should be there. They need to decide, instead of the Ministry giving you directions all the time; again for the Ministry, it’s not humanly possible. They (Finance Ministry) will always try to have a cookie-cutter approach”, he added. “Today, the Finance Ministry conducts 45-minute interview in order to determine who should lead the bank for the next three years. Somebody will speak very well and that person may be only talk and no execution. You can never make out (in a short interview),” the former official said.

     1. Find out the right word.

    a)      from

    b)      out of

    c)       notwithstanding

    d)      amid

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Explanation:  Amid a debate on the functioning of public sector banks(PSBs) and whether there is a case for privatising them, V Balakrishnan, former Chief Financial Officer (CFO) of the software giant Infosys Ltd,  observed that the Global Trust Bank was a private bank when it failed. It makes option (d) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word.

    a)      subtract

    b)      increase

    c)       abate

    d)      shrink

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (b)

    Explanation:  V Balakrishnan, former Chief Financial Officer of Infosys said that India is a country where the unbanked population is still high. Hence to increase the reach and meet social objectives public sector banks are required. Moreover, India’s savings rate also is very high and public sector banks provide the required safety net and comfort for savers. It makes option (b) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word.

    a)      common

    b)      insignificant

    c)       little

    d)      effective

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (d)

    Explanation:  The passage saying that the Banks Bureau Board (BBB) should make selection process of Chief Executive Officer (CEO) more deliberate and strategic. The Board should be made really effective in selecting the CEO, their compensation, their performance evaluation. It makes option (d) the right choice among the given options.

    SBI Clerk Exam 2018: Important Cloze Test Quiz

    4.  Find out the right word.

    a)      Illegally

    b)      Unreasonably

    c)       empowering

    d)      fairly

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (c)

    Explanation:  In the context of the given passage, public sector banks (PSBs) need their freedom to operate. Empowering Boards of PSBs will allow them to choose leadership and also help them to work efficiently.  This makes option (c) the right choice among the given options.

    5. Find out the right word.

    a)      balmy

    b)      lowbrow

    c)        agile

    d)       thick-witted

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (c)

    Explanation:  In the context of the given passage, in today’s technological era public sector banks need to internalise a lot of technologies and they need a flexible and quick-witted mechanism. This makes option (c) the right choice among the given options.

     How to overcome bank exam anxiety?

    6. Find out the right word.

    a)      remedy

    b)      mar

    c)       anonymity

    d)       worsen

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (c)

    Explanation:  One of the top bankers said on condition of anonymity, empowering the boards of PSBs is really needed as they coordinate with banks on a regular basis. So, boards should be given the freedom to decide on the leadership and strategy. This makes option (c) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    a)      measure

    b)      approach

    c)       stack up

    d)      recede

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (b)

    Explanation:  The passage says that different banks are at different stages of risk management, and the Finance Ministry’s “cookie-cutter” approach that “every bank is like this” does not really address the issues, he said. This makes option (b) the right choice among the given options.

    How will SBI PO preparation help you in other exams?

    8. Find out the right word

    a)      combining

    b)      impair

    c)       sharpen

    d)      mitigation

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (d)

    Explanation:  The passage says that the empowerment of the boards of banks is needed as well as right practices, risk management processes, monitoring and right mitigation measures are also required for the success of PSU banks. This makes option (d) the right choice among the given options.

     9. Find out the right word

    a)      infeasible

    b)      possible

    c)       nonviable 

    d)      impracticable

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (b)

    Explanation: Board of the public sector banks should decide leadership. The important positions in banks like Chairman, Executive Director should be recruited by the board of the banks only, instead of the Finance Ministry giving directions all the time; again for the Ministry, it’s not humanly possible. This makes option (b) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    a)      rumination

    b)      suppression

    c)       abeyance

    d)      execution

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (d)

    Explanation:  One of the former bank official said somebody can peak very well and that person may be only talk and no execution. This makes option (d) the right choice among the given options.

    How to prepare SBI Clerk Exam 2018

    SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF