Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI Clerk Exam 2018: Important Cloze Test Quiz

Feb 9, 2018 17:39 IST
    SBI Clerk Exam 2018: Cloze Test Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: Cloze Test Quiz

    The Union Budget for FY19 has ..1… a balanced and a responsible approach to achieving multiple objectives for the Indian economy. It ..2… a continued focus on infrastructure development and social sector priorities, while working within a prudent fiscal framework. The emphasis has been on social imperatives, physical infrastructure and ensuring fiscal credibility.

    Within the social sector reforms, the National Health Protection Scheme, …3… vulnerable populations for secondary and tertiary healthcare, is a commendable initiative. The enhanced initiatives taken for promoting education, R&D and skilling are much-needed steps and will help to better harness our demographic dividend.

    The …4….focus on the rural economy, encompassing both farm and nonfarm sectors, is welcome step and the broad based spectrum of measures will go a long way in ….5…..income levels for a large proportion of the population. The commitment to ensure that a farmer realises the minimum support price (MSP) and is not forced to sell at lower levels is a welcome step, and, along with higher MSPs, should help in raising farm incomes considerably. The focus given to non-farm activities is also important   as rural activity is increasingly shifting towards ….6… areas such as animal husbandry and agro-based industries.

    This would help to …..7…..the rural economy. Besides, the fact that the marginal ….8….. to consume is higher for the rural population compared to the urban population will help …9… overall private consumption in the economy.

    The government has continued to move ahead with the execution of its vision of creating significant infrastructure assets to take India onto a higher growth path. Allocations to road and rail sectors are at an all-time high and are a …10….. to this commitment.


    1. Find out the right word.

    a)      added

    b)      given

    c)       taken

    d)      liberate

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    Explanation:  As per the given context, Union Budget for the fiscal year 2018-2019 has acknowledge a balanced and a responsible approach towards achieving multiple goals for the Indian economy. It makes option (c) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word.

    a)      separates

    b)      combines

    c)       loosen

    d)      dissolved

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (b)

    Explanation:  The passage says that, union budget for the fiscal year 2018-2019 incorporates a prolonged focus on development of infrastructure and social sector priorities, while working within a realistic fiscal agenda. It makes option (b) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word.

    a)      revealing

    b)      covering

    c)       discloses

    d)      exhibits

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (b)

    Explanation: As per the given context, in union budget 2018-2019, the National Health Protection Scheme under the social sector reforms to cover accessible populations for secondary and tertiary healthcare, is a praiseworthy scheme. It makes option (b) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word.

    a)      Iimited

    b)      partial

    c)       selective

    d)      holistic

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (d)

    Explanation: In the context of the given passage, the holistic focus on the rural economy, including both farm and nonfarm sectors, is greeting step and the broad based spectrum of procedures will go a long way and will benefit a large proportion of the population. This makes option (d) the right choice among the given options.

    SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

    5. Find out the right word.

    a)      boosting

    b)      decreasing

    c)        hindering

    d)       worsening

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (a)

    Explanation: The study further says that the holistic focus on the rural economy, encompassing both farm and nonfarm sectors, is welcome step and it will increase income levels for a large proportion of the population. This makes option (a) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word.

    a)      estranged

    b)      independent

    c)       hostile

    d)       allied

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (d)

    Explanation:  The passage says that non- farm activities like animal husbandry, viticulture etc are also very important as rural activity is moving towards linked and associated areas and agro-based industries. This makes option (d) the right choice among the given options.

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    7. Find out the right word

    a)      conform

    b)      remain

    c)       continue

    d)      diversify

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (d)

    Explanation:  The focus on non- farm activities would help to expand the rural economy. This makes option (d) the right choice among the given options.

    8 . Find out the right word

    a)      antipathy

    b)      inability 

    c)       propensity

    d)      inadequacy

    e)      Other than those as given in the options

     Ans: Option (c)

    Explanation: As per the given context, the marginal propensity to consume (MPC) is higher for the rural population compared to the urban population. And it will help to maintain overall private consumption in the economy. This makes option (c) the right choice among the given options.

    Note: In economics, the marginal propensity to consume (MPC) is a metric that quantifies induced consumption, the concept that the increase in personal consumer spending (consumption) occurs with an increase in disposable income (income after taxes and transfers).

    9. Find out the right word

    a)      enfeeble

    b)      buoy

    c)       hamstring

    d)      demoralize

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (b)

    Explanation: As per the given context, the marginal propensity to consume (MPC) is higher for the rural population compared to the urban population. And it will help to maintain overall private consumption in the economy. This makes option (b) the right choice among the given options.

    Benefits of watching reruns of your favourite TV shows for Bank Exam Preparation

    10. Find out the right word

    a)      testament

    b)      conjecture

    c)       accusation

    d)      refutation

    e)      Other than those as given in the options

    Ans: Option (a)

    Explanation: In the context of the passage, in the budget 2018-2019 the government of India has continued to get going with the implementation of its vision of creating major infrastructure assets to take India onto a higher growth path. To demonstrate to these commitment allocations to road and rail sectors in this budget are at an all-time high. This makes option (a) the right choice among the given options.

    RBI Assistant or Bank PO: Which one to go for?

    10 Great Qualities a PSU Bank Employee should possess

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF