Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL 2016 tier-1 exam solved question paper: General Intelligence & Reasoning

May 4, 2018 19:33 IST
    ssc CGL solved paper
    ssc CGL solved paper

    In this article, we have shared 25 questions & answers with explanations of General Intelligence & Reasoning for SSC CGL 2016 tier-1 exam held from 27thAugust to 11thSeptember, 2016. Please find these questions in the following text, so that you can figure out the difficulty level & types of questions asked in SSC CGL tier-1 exam. Let us go ahead-

    Question 1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    Donkey : Brays :: Monkey : ?

    a. Chatters

    b. Trumpets

    c. Bellows

    d. Grunts

    Ans.:-a.

    Explanation:- Brays is sound made by Donkey similarly Chatters is made by Monkey .

    Question 2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    ABDE: FGIJ :: IJLM : ?

    a. NOQR

    b. NOPQ

    c. NMOP

    d. NPQR

    Ans.:-a.

    Explanation:- A B D E -------(+5)/ (+5)/ (+5)/ (+5)------ F G I J.

    Similarly, I J L M -------(+5)/ (+5)/ (+5)/ (+5)------ N O Q R.

    Question 3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

     1: 8 :: ?: 64

    a. 25

    b. 36

    c. 30

    d. 27

    Ans.:-d.

    Explanation:- (1)3: (2)3 :: (3)3: (4)3;

    Hence, the correct answer will be 27.

    Question 4. For the following questions Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. Swimming

    b. Sailing

    c. Diving

    d. Driving

    Ans.:-d.

    Explanation:- All except driving are done in water. Hence, the odd word will be ‘Driving’.

    Question 5. For the following questions Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. RGTF

    b. MLOK

    c. CTES

    d. VDZC

    Ans.:-d.

    Explanation:- (1st letter +2)= 3rdletter and (2ndletter -1)= 4thletter;

    all options follow the above sequence except option (d).

    Question 6. For the following questions Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. 443

    b. 633

    c. 821

    d. 245

    Ans.:-b.

    Explanation:- All except 633 are not divisible by 3.

    Question 7. Arrange the following words as per order in the dictionary

    1. Dyke

    2. Dwindle

    3. Dwell

    4. Dye

    a. 3,2,4,1

    b. 1,3,4,2

    c. 2,1,3,4

    d. 3,4,2,1

    Ans.:-a.

    Explanation:- As per the ascending order of words in dictionary, the correct sequence of these words will be-

    Dwell -----> Dwindle --------> Dye ----------> Dyke.

    Question 8. Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series:

    DHL, PTX, BFJ, ?

    a. KOS

    b. NRV

    c. NPS

    d. NRU

    Ans.:-b.

    Explanation:- All letters are (+4) ahead of the previous ones. Hence, the solution in the series will be-

    J----- (+4)---- N ----- (+4)---- R----- (+4)---- V.

    Question 9. Find the wrong number in the series:

    28, 33, 31, 36, 34, 29

    a. 33

    b. 36

    c. 34

    d. 29

    Ans.:-d.

    Explanation:- series move forward in (+5) and (-2) successively expect the last number i.e. 29. It must be replaced by 41(=34+5).

    Question 10. The age of Rakhi is twelve times that of her daughter Anubha. If age of Anubha is 3 years now, then what was the age of Rakhi, 2 years earlier?

    a. 20 years

    b. 34 years

    c. 30 years

    d. 36 years

    Ans.:-b.

    Explanation:- Rakhi’s age= 12* Anubha;

    Rakhi’s age= 12*3= 36 years;

    Hence, before 2 years rakhi’s age= 36-2= 34 years.

    Question 11. Satya's birthday falls on 15th August and Meena's birthday falls on 25th June. If Meena's birthday was on Wednesday, what was the day on Sathya's birthday in the same year?

    a. Friday

    b. Monday

    c. Tuesday

    d. Saturday

    Ans.:-a.

    Explanation:- Meena’s birthday= 25thJune (Wednesday);

    Satya’s birthday = 15thAugust;

    The difference between the their birthdays= 5 + 31 + 15= 51 days.

    51 days = 7*7 +2 = Wednesday + 2= Friday;

    Question 12. From the given words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

    AMPLIFICATION

    a. ACTOR

    b. MANOR

    c. CHAMP

    d. MANIA

    Ans.:-d.

    Explanation:- MANIA will be formed from the given word AMPLIFICATION.

    Question 13. If BLACKSMITH is coded as CNBELUNKUJ, then CHILDREN will be coded as?

    a. DIJMESFO

    b. DJJNETFP

    c. DJINETEP

    d. DANETEP

    Ans.:-b.

    Explanation:- Letter series in BLACKSMITH move forward (+1) and (+2) successively. Hence, CHILDREN will be coded as DJJNETFP.

    Question 14. If 17 + 17 = 2895; 18 + 18 = 3245; 19 + 19 = 3615; then 23 + 23 = ?

    a. 5765

    b. 2565

    c. 4005

    d. 5295

    Ans.:-d.

    Explanation:-  

    17 + 17 = 2895; => 17 * 17 = 289 (5);

    18 + 18 = 3245; => 18 *18 = 234 (5);

    19 + 19 = 3615; => 19*19=361 (5);

    23 + 23= 23 * 23 = 529 (5);

    Question 15. In the following problem, '=' stands for '+' , '+' stands for , 'x' stands for '=', stands for '+' and '+' stands for 'x'. Find the correct equation.

    a. 8 + 4 + 1 - 5 = 6 x 4

    b. 4 x 6 + 4 + 4 = 7

    c. 5 + 3 - 25 + 20 = 20 x 39

    d. 96 + 2 x 6 +105 + 1

    Ans.:-c.

    Explanation:-

    5 x 3 + 25 - 20 / 20 = 39

    39 = 39 , options (c) followed.

    Question 16. Select the missing number from the given responses.

    a. 432

    b. 334

    c. 512

    d. 501

    Ans.:-c.

    Explanation:- each figure consists of the cubes of numbers in consecutive manner.

    (7)3= 343; 729=(9)3;

    Hence, the solution of the problem will be= 83=512;

    Question 17. A man walked 9 km towards East and then 12 km towards South. How far is he from the starting point?

    a. 8 km

    b. 6 km

    c. 15 km

    d. 7.5 km

    Ans.:-c.

    Explanation:- The distance between the destination and starting point = √92+122=15 kms.

    Question 18. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

    Statement: Poverty is a symptom as well as a consequence of social disorder.

    Assumptions:

    1. Poverty is a type of social order
    2. Poverty is related to social order

    a. only I assumption is correct

    b. only assumption II is correct

    c. Both assumptions I and II are correct

    d. Neither assumption I nor II is correct

    Ans.:-

    Explanation:- symtoms can never be the type of any thing. It is relates to the reason. Hence, option (b.) is the correct answer.

    Question 19. How many squares are there in the square figure ABCD?

     

    a. 16

    b. 17

    c. 26

    d. 30

    Ans.:-d.

    Explanation:- No. of squares in any row is 4. Let us put a shortcut method-

    12+ 22+ 32+ 42 = 30.

    Question 20. Find the part which represents those actors who are also singers

    a. a

    b. b

    c. c

    d. f

    Ans.:-c.

    Explanation:- It is clear that c are students who are actors and singers.

    Question 21. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans.:-d.

    Explanation:- only option (d.) will fit in the problem figure to form symmetry.

    Question 22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans.:-b.

    Explanation:- Draw the question figure in every option, it will given option (b.) as solution.

    Question 23. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans.:-c.

    Question 24. Which of the answer figure is exactly the water image of the given figure?


    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans.:-b.

    Explanation:-  In mirror reflection, image is transformed to 180 degrees horizontally.

    Question 25. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and 'K' can be represented by 56, 75, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'NILE'.

     

    a. 56, 58, 03, 02

    b. 59, 77, 85, 43

    c. 56, 62, 03, 02

    d. 57, 60, 10, 02

    Ans.:-b.

    Explanation:- Let us first identify the possible code for every letter-

    N=  59, 66, 78, 87, 95;

    I= 58, 65, 77, 86, 99;

    L= 57, 69, 76, 85, 98;

    E= 02, 14, 21, 30, 43;

    Hence, option (b.) is the correct answer.

    Online Quiz

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: General Awareness

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: Quantitative Aptitude

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: English Language & Comprehension

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF