1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: English Language & Comprehension

May 14, 2018 16:03 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will find 25 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL 2016 exam held from 27thAugust to 11thSeptember, 2016. This solution paper will give a glimpse of nature of questions, which includes topic wise question’s distribution, their difficulty level, and probable time spent on each question. Please go through all of them-

    In these questions, SSC had more emphasized on sentence improvement, reading comprehension, spotting errors, fill in the blanks, idioms/phrases, and one-word substitution. We do not encourage you to go through only these topics for the upcoming SSC CGL exam. We recommend you to prepare a plan to cover all topics accordingly. Let us find out the questions framed on these topics-

    Question 1. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

    a. Conniosseur

    b. Connoisseur

    c. Connossieur

    d. Connosseiur

    Ans.b.

    Explanation: ‘Connoisseur’ is a formal word used for the person, who is an expert judge in matters of taste.

    Question 2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.

    SOOTHE

    a. QUENCH

    b. MITIGATE

    c. HEAL

    d. AGITATE

    Ans.d.

    Explanation:  ‘Soothe’ stands for ‘gently calm’. Hence, the most suitable opposite word for this will be ‘Agitate’.

    Question 3. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.

    DEVASTATION

    a. DESTRUCTION

    b. CONSTRUCTION

    c. SEPARATION

    d. FRUSTRATION

    Ans.a.

    Explanation:  ‘Devastation’ means ‘great damage’. Hence, its corresponding synonym will be ‘Destruction’.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

    Question 4. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

    An exact copy

    a. Facsimile

    b. Twin

    c. Mirror

    d. Clone

    Ans.a.

    Explanation: Facsimile means making an exact copy.

    Question 5. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

    To give money to agents for sales.

    a. Salary

    b. Commission

    c. Fee

    d. Incentive

    Ans.b.

    Explanation: Commissions are given for the sales to the sales persons/agents.

    Question 6. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

    A person who is working in the same institution.

    a. Guide

    b. Collector

    c. Captain

    d. Colleague

    Ans.d.

    Explanation: ‘Colleague’ is someone with whom one works in a profession or business.

    Question 7. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    Cat-nap

    a. Rest

    b. Fitful sleep

    c. Long sleep

    d. Short sleep

    Ans.d.

    Explanation: ‘cat-nap’ means a short sleep during the day.

    Question 8. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    To pull a long face

    a. Looked happily

    b. Looked surprised

    c. Looked sad

    d. Looked calm

    Ans.c.

    Explanation: ‘To pull a long face’ is used to show anger or sadness.

    Question 9. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    Fit her like a glove.

    a. Too large

    b. Too shabby

    c. Too tight

    d. Perfectly

    Ans.d.

    Explanation: ‘Fit her like a glove’ is used for an article of clothing to be perfectly sized for someone.

    Question 10. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

    Health is too important to be ___________.

    a. discarded

    b. disposed

    c. neglected

    d. detested

    Ans.c.

    Explanation:  The correct sentence will be –“Health is too important to be neglected.”

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

    I am _______________this crime.

    a. ignorant on

    b. innocent of

    c. indebted to

    d. ignoring

    Ans.b.

    Explanation: The correct sentence with the suitable option will be-“I am innocent of this crime.”

    Question 12. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

    I was _____________ paying the toll tax.

    a. free from

    b. exonerated from

    c. exempted from

    d. exposed to

    Ans.c.

    Explanation: Exemption is used when someone is authorized not to pay tax and so on. The correct sentence with using the appropriate option will be-“I was exempted from paying the toll tax.”

    Question 13. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

    I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)

    a. A

    b. B

    c. C

    d. D

    Ans.a.

    Explanation: The correct sentence will be-“I have been using a pair of black trousers for a week.”

    Question 14. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

    He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)

    a. A

    b. B

    c. C

    d. D

    Ans.d.

    Explanation: The sentence contains no error.

    Question 15. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

    He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)

    a. A

    b. B

    c. C

    d. D

    Ans.b.

    Explanation: The sentence is in passive voice. Hence, the correct sentence will be-“He was not allowed by the teacher to read in a low voice.”

    Question 16. A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

    My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

    The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

    I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

    Why did the narrator not bear a grudge against her mother?

    a. She felt that her mother had that kind of nature

    b. She was satisfied with her father's love

    c. Her mother was incapable of loving

    d. Her mother was angry with everyone

    Ans. a.

    Explanation:  The supporting content for this answer can be found in the following lines-

    she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

    Question 17. A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

    My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

    The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

    I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

    The narrator's mother reverted to her old self because

    a. she fought with her husband

    b. she did not feel comfortable in revealing her emotions

    c. she was angry with the children

    d. her husband wanted her to be her old self

    Ans.b.

    Explanation: The narrator has explained in the paragraph that his/her mother never felt quite right expressing her emotions.

    Question 18. A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

    My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

    The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

    I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

    The narrator's mother didn't appreciate the narrator's results because

    a. the marks were not good

    b. the marks could be better

    c. she wasn't very expressive

    d. she was tense

    Ans.c.

    Explanation: The appropriate answer to this questions is that she wasn’t very expressive.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19. A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

    My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

    The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

    I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

    How is the narrator's dad different from her mother?

    a. He is dark

    b. He expresses his feelings openly

    c. He dislikes children

    d. He is persuasive in nature

    Ans.b.

    Explanation: Because the narrator’ father is an open-hearted person who used to his love and feelings on every occasion.

    Question 20. A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

    My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

    The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

    I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

    Why was the narrator's mother not expressive of her love?

    a. She was of Chinese origin

    b. It was not her nature

    c. She was a harsh person

    d. The tradition at her home didn't allow her.

    Ans.d.

    Explanation: Because the narrator’s mother is a traditional Chinese woman, where open expressions of love were never encouraged.

    Question 21. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

    Both of us had a different opinion about it.

    a. Both of us has

    b. Each of us had

    c. Each of us have

    d. No improvement

    Ans.b.

    Explanation: ‘both’ is used when there is an assertion for something by both the parties. Hence, the correct sentence will be-“Each of us had a different opinion about it.”

    Question 22. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

    The trade union is hell bent at getting its demands fulfilled

    a. hell bent in

    b. hell bent about

    c. hell bent on

    d. No improvement

    Ans.c.

    Explanation: The correct sentence formation will be-“The trade union is hell bent on at getting its demands fulfilled.”

    Question 23. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

    The police had to break the door to get in

    a. to break up

    b. to break in

    c. to break down

    d. No improvement

    Ans.c.

    Explanation: ‘Break down’ is used for destroying of demolishing something with force.

    Question 24. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

    The plane landed and shot towards the airport

    a. taxied

    b. drove

    c. wheeled

    d. No improvement

    Ans.a.

    Explanation: ‘Taxi’ stands for a mean of transportation used to convey passengers in return for payment of a fare. Hence, the correct sentence will be-“The plane laned and taxied towards the airport.”

    Question 25. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

    After a hard days work, I just want to go home.

    a. hard day's work

    b. hard days' work

    c. hard day work

    d. No improvement

    Ans.a.

    Explanation: The correct sentence will be-“After hard day’s work, I just want to go home.”

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF