Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 29thAug 2016: General Awareness

May 17, 2018 18:57 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will find 25 solved questions of Quantitative Aptitude asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29thAugust, 2016 (Morning shift). Please find the questions distribution in this examination in the table given below-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    2

    Indian Culture

    1

    Indian Environment

    1

    Economics

    4

    Indian Politics

    4

    Physics

    2

    Chemistry

    2

    Biology

    3

    Computer

    1

    Important dates and others

    3

    Sports

    1

    Current affairs

    1

    From the above table, we can conclude that SSC has inquired more questions from economics, politics, biology, and others. The levels of questions were very typical and require attentive reading. Hence, we recommend you to spend more time on these topics to excel in upcoming SSC CGL exams. Let us go through the questions-

    Question 1. In a Parliamentary form of Government ___________

    a. The Legislature is responsible to the Judiciary
    b. The Executive is responsible to the Legislature.
    c. The Legislature is responsible to the Executive
    d. The Judiciary is responsible to the Legislature

    Ans. The Executive is responsible to the Legislature.

    Explanation:- In parliamentary system, the executive is responsible to the legislature and prime minister leads the executive branch of the Government of India.

    Question 2.Which of the following statements is correct about the President of India ?

    a. Addresses first session of Parliament after each General Election.
    b. Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
    c. Addresses every session of Parliament
    d. Never addresses Parliament

    Ans. Addresses first session of Parliament after each General Election.

    Explanation:-  In Indian democratic system, the President addresses first session of Parliament after each general election.

    Question 3.Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?

    a. Bande Mataram:Aurobindo Ghosh
    b. New India:Bipin Chandra Pal
    c. Yugantar:Bhupendranath Dutta
    d. Sandhya:Barindra Ghosh

    Ans. Sandhya:Barindra Ghosh

    Explanation:- Sandhya periodical was founded by B.B. Upadhyaya.

    Question 4.Silk worms feed on

    a. Basil leaves
    b. Curry leaves
    c. Rose leaves
    d. Mulberry leaves

    Ans. Mulberry leaves

    Explanation:- Silkworms only eat mulberry leaves and/or artificial silkworm diet (Silkworm Chow).

    Question 5.Who among the following has been appointed the new Coach of the Indian Cricket team by the BCCI recently?

    a. Saurav Ganguly
    b. Anil Kumble
    c. Rahul Dravid
    d. S. R. Kulkarni

    Ans. Anil Kumble

    Explanation:- On 24 June 2016 he was appointed as the head coach of the Indian Cricket Team by BCCI for a period of one year but resigned due to untenable differences with the captain.

    Question 6.What is the product formed when sodium bicarbonate is heated strongly?

    a. Sodium Carbonate
    b. Sodium Hydroxide
    c. Sodium Peroxide
    d. Sodium Monoxide
    Ans. Sodium Carbonate

    Explanation:- Sodium hydrogen carbonate has the chemical formula NaHCO3. When it is heated above about 80°C it begins to break down, forming sodium carbonate, water, and carbon dioxide. This type of reaction is called a thermal decomposition.

    Question 7.Mission Indradhanush - a programme introduced recently in the country by the NDA Government is related to:

    a. Systematic immunization of children against disease
    b. Providing insurance cover to farmers against crop failure
    c. Development of fisheries in rural areas
    d. Development of multiple cropping in hilly region
    Ans. Systematic immunization of children against disease

    Explanation:- Mission Indradhanush is a health mission of the government of India. It was launched by Union Health Minister J. P. Nadda on 25 December 2014. It aims to immunize all children under the age of 2 years, as well as all pregnant women, against seven vaccine preventable diseases. 

    Question 8.Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?

    a. Mahesh Bhatt
    b. Satyajit Ray
    c. Mira Nair
    d. G.P.Sippy

    Ans. Satyajit Ray

    Explanation:- The Academy of Motion Picture Arts and Sciences awarded Ray an Honorary Oscar in 1992 for Lifetime Achievement.

    Question 9.What situation would result if Government expenditure exceeds the Government revenue on Current Account?
    a. Deficit budgeting
    b. Zero-based budgeting
    c. Performance-based budgeting
    d. Surplus budgeting

    Ans. Deficit budgeting

    Explanation:- Deficit financing is a result when a Government expends more than its revenue on current account.

    Question 10.Disguised unemployment in India is mainly related to

    a. Agricultural sector
    b. Rural Area
    c. Factory sector
    d. Urban Area

    Ans. Agricultural sector

    Explanation:- Disguised unemployment exists, where part of the labor force is either left without work or is working in a redundant manner, where worker productivity is essentially zero. It is unemployment that does not affect aggregate output.

    Question 11.Which of the following is not guaranteed by Indian Constitution?

    a. Right to Equality
    b. Right of religious freedom
    c. Right to Constitutional remedies
    d. Right to free education for all

    Ans. Right to free education for all

    Explanation:- Indian constitution does not contain any obligation towards the free education for all citizens.

    Question 12.A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:

    a. strait
    b. Sound
    c. Bay
    d. Fjord

    Ans. Bay

    Explanation:- A bay is a coastal body of water that directly connects to a larger main body of water, such as an ocean, lake.

    Question 13.Punjab has a large number of inundation canals drawing water from

    a. Jhelum river
    b. Chenab river
    c. Beas river
    d. Sutlej river

    Ans. Sutlej river

    Explanation:- The Sutlej River is the longest of the five rivers that flow through the historic crossroads region of Punjab in northern India and many canals are diverted to this region from the river for irrigation purposes.

    Question 14.The sexual reproductive organs of aspergillus are :

    a. Spermatium and Oogonium
    b. Antheridium and Oogonium
    c. Spermatium and Ascogonium
    d. Antheridium and Ascogonium

    Ans. Antheridium and Ascogonium

    Explanation:- Sexual reproduction takes place by the formation of antheridium and ascogonium.

    Question 15.Stars twinkle but planets do not twinkle because

    a. they emit light of a constant intensity
    b. their distance from the earth does not change with time
    c. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
    d. they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

    Ans. they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable.

    Explanation:- Answer depicts the explanation as well.

    Question 16.Which of the following is not true about X-rays?
    a. have low penetrating power
    b. travel with the speed of light
    c. Can be reflected or refracted
    d. can affect photographic plates

    Ans. have low penetrating power

    Explanation:- X-rays has high penetrating power and travels with the speed of light.

    Question 17._____changes each time it is installed to avoid detection by antivirus software.

    a. Polymorphic virus
    b. worm
    c. logic bomb
    d. Trojan horse

    Ans. Polymorphic virus

    Explanation:- A polymorphic virus is a complicated computer virus that is a self-encrypted virus designed to avoid detection by a scanner. Upon infection, the polymorphic virus duplicates itself by creating usable, albeit slightly modified, copies of itself.

    Question 18. Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents?

    a. Parthenium
    b. Elephant grass
    c. Water hycinth
    d. Mogar grass

    Ans. Parthenium

    Explanation:- Carbonized parthenium can be used for removal of dyes, heavy metals, nitrates and phenols from water.

    Question 19.One of the following is also called as World Bank
    a. IMF
    b. IBRD
    c. WTO
    d. IDA

    Ans. IBRD

    Explanation:- The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries and it is also known as the World Bank.

    Question 20.The book entitled, 'Playing it my way' has been authored by
    a. Sachin Tendulkar
    b. V V S Laxman
    c. Saurav Ganguly
    d. Chetan Chauhan

    Ans. Sachin Tendulkar

    Explanation:- Playing It My Way is the autobiography of former Indian cricketer Sachin Tendulkar. It was launched on 5 November 2014 in Mumbai.

    Question 21.Which of the following is an example of Cartel?

    a. OPEC
    b. IMF
    c. WTO
    d. UNO

    Ans. OPEC

    Explanation:- A cartel is an association of manufacturers or suppliers with the purpose of maintaining prices at a high level and restricting competition.

    Question 22.Sullage water is‌‌‌‌_______

    a. Waste water released from kitchen
    b. waste water released from toilets
    c. waste water released from factories
    d. waste water released from hospitals
    Ans. Waste water released from kitchen

    Explanation:-Sullage water is water-waste from household sinks, showers, and baths, but not waste liquid or excreta from toilets.

    Question 23.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

    a. Annie Besant
    b. Mayawati
    c. Vijayalakshmi Pandit
    d. Sucheta Kriplani

    Ans. Sucheta Kriplani

    Explanation:- Sucheta Kriplani was an Indian freedom fighter and politician. She was India's first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967.

    Question 24.The most pure form of carbon among the options is

    a. Anthracite
    b. Lampblack
    c. Graphite
    d. Wood Charcoal

    Ans. Anthracite

    Explanation:- Anthracite is a type of coal of a hard variety that contains relatively pure carbon and burns with little flame and smoke.

    Question 25.Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in

    a. Madhya Pradesh
    b. Uttar Pradesh
    c. Rajasthan
    d. Haryana

    Ans. Rajasthan

    Explanation:- The Dilwara Temples of India are located about 2½ kilometres from Mount Abu, Rajasthan's only hill station.

    Online Quiz

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 29thAugust 2016: General Intelligence & Reasoning

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 29thAug 2016: Quantitative Aptitude

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 29thAugust 2016: English language & Comprehension

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF