Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 1 September 2016: General Intelligence & Reasoning

May 30, 2018 17:55 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 1st September, 2016 (Morning shift). Please find the questions distribution for this paper in the table given below-

    Sub-topics

    No. of questions

    Analogy

    3

    Alphabet test

    2

    Arithmetical Reasoning

    1

    Mathematical Operations

    2

    Inserting the missing character

    1

    Series

    2

    Odd one out

    3

    Blood Relations

    1

    Statement and conclusions

    1

    Direction sense test

    1

    Analytical reasoning

    1

    Coding-Decoding

    1

    Matrix

    1

    Mirror Image

    1

    Venn Diagrams

    1

    Paper Folding & Cutting

    1

    Completion of incomplete pattern

    1

    Embedded figure

    1

    From the above table, we can observe that questions are distributed equally from all the important topics of General Intelligence & Reasoning and no topic is left. However, questions asked from analogy, series, odd one out, and mathematical operations were in higher numbers. Hence, from this observation, we can conclude that one should prepare each topic of the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, Let us have a look of the questions-

    1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    Psychology : Human Being :: Ornithology : ?

    a. Birds
    b. Volcanoes
    c. Insects
    d. Reptiles

    Ans. (a.)

    Explanation: Psychology is the scientific study of the human mind and its functions, whereas Ornithology is the scientific study of birds.

    2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    EGIK : FHJL :: MOQS : ?

    a. LNOQ 
    b. NPRT
    c. KMOQ 
    d. NRPT

    Ans. (b.)

    Explanation: EGIK ---------(+1)(+1)(+1)(+1)------------> FHJL;

    MOQS --------------(+1)(+1)(+1)(+1)----------> NPRT;

    3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    147 : 741 :: 869 : ?

    a. 896 
    b. 968
    c. 689 
    d. 986

    Ans. (b.)

    Explanation: 741 is the reverse arrangement 147. Similarly, the reverse arrangement of 869 will be 968.

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. Herb 
    b. Flower
    c. Tree 
    d. Shrub

    Ans. (b.)

    Explanation: All except the flower are rooted in ground.

    5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. JKLM
    b. NOPQ
    c. RSTU
    d. VWXZ

    Ans. (d.)

    Explanation:  All except VWXZ are the combination of consecutive letters.

    6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. (85, 136)
    b. (34, 85)
    c. (102, 153)
    d. (63, 162)

    Ans. (d.)

    Explanation: (85, 136)==(5 x 17, 8 x 17);

    (34, 85) == (2 x 17, 5 x 17);

    (102, 153) == (6 x 17, 9 x 17);

    (63, 162) == (7 x 9, 9 x 9 x 2);

    All except (63, 162) have HCF of 17.

    7. Arrange the following words as per order in the dictionary

    1. Organ 
    2. Origin 
    3. Orient 
    4. Organic 
    5. Organize

    a. 1, 5, 3, 4, 2
    b. 1, 5, 4, 2, 3
    c. 1, 4, 5, 3, 2
    d. 1, 4, 5, 2, 3

    Ans. (c.)

    Explanation: The logical order of the given words will be as follows-

    Organ >  Organic > Organize > Orient > Origin;

    8. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

    _sr_tr_srs_r_srst_

    a. ttssrr
    b. tsrtsr
    c. strtrs
    d. tstttr

    Ans. (d.)

    Explanation: After studying the above given pattern, we can deduce the following inferences-

    ‘srs’ is suffixed by ‘t’ and it implies ‘srst’ is suffixed with ‘r’. No ‘rr’ and ‘ss’ combination is allowed as there is no such combination. Hence, the correct sequence will be-

    (t)  sr   (s)   tr  (t)   srs  (t)   r  (t)   srst   (r).

    9. Find the missing number in the following series:

    43, 172, 86, 344, ?

    a. 172 
    b. 258
    c. 129 
    d. 430

    Ans. (a.)

    Explanation: The alternate numbers in the given series are in the multiple of 2.

    Hence, the next number will be = 86 * 2= 172;

    10. ‘A’ is the sister of ‘B’. ‘B’ is married to ‘D’. ‘B’ and ‘D’ have a daughter ‘G’. How is ‘G’ related to ‘A’?

    a. Sister 
    b. Daughter
    c. Niece 
    d. Cousin

    Ans. (c.)

    Explanation: G will be equal of the daughter to A. Hence, the correct answer will be ‘niece’.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    11. Anil is as much younger to Vivek as he is older to Tarun. If the total of the ages of Vivek and Tarun is 48 years, how old is Anil?

    a. 26 
    b. 33
    c. 24 
    d. 18

    Ans. (c.)

    Explanation: Vivek – Anil = Anil – Tarun; --------eq.(i)

    Vivek + Tarun = 48 ----------eq.(ii);

    From eq.(i) and eq.(ii),

    2* Anil= 48; => Anil = 24 years;

    12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

    CHRONOLOGICAL

    a. CALL 
    b. LOGIC
    c. CALICO 
    d. ANALOGY

    Ans. (d.)

    Explanation: All except ANALOGY can be formed using the given word because the given word does not contain ‘1Y’ and ‘2A’.

    13. If HOUSE is written as FQSUC , then how can CHAIR be written in that code?

    a. DIBJS 
    b. SBJID
    c. SHBGD 
    d. AJYKP

    Ans. (d.)

    Explanation: HOUSE -----(-2)(+2)(-2)(+2)(-2)------------- FQSUC;

    CHAIR ---------(-2)(+2)(-2)(+2)(-2)--------------AJYKP;

    14. If P denotes ÷ , Q denotes x, R denotes + and S denotes - then what is the value of 18Q12P4R5S6

    a. 64 
    b. 53
    c. 81 
    d. 24

    Ans. (b.)

    Explanation: Replace the letter with mathematical signs-

    18Q12P4R5S6 = 18 x 12 / 4 + 5 -6;

    = 54 + 5 -6= 53;

    15. If 4 + 3 = 25, and 8 + 4 = 80, then, 3 + 2 = ?

    a. 15 
    b. 10
    c. 13 
    d. 12

    Ans. (c.)

    Explanation: 4 + 3 = 42 + 32 = 25; 8 + 4 = 82 + 42 = 80;

    Similarly, 3 +2 = 32 +22 = 13;

    16. Select the missing numbers from the given alternatives

    a. 30 
    b. 35
    c. 20 
    d. 25

    Ans. (b.)

    Explanation: Second column is the product of first and third column. Hence, 7*5 = 35;

    17. Ramesh starts his journey by walking 2 kilometres towards North. Then he takes a right turn and walks 1 kilometre. Again takes a right turn and walks 2 kilometre. Now which direction is he facing?

    a. East 
    b. West
    c. South 
    d. North

    Ans. (c.)

    Explanation: From the given figure, he will be heading towards South direction.

    18. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

    Statement: Irregularity is a cause for failure in exams. Some regular students fail in the examinations.

    Conclusions:

    I. All failed students are regular. 
    II. All successful students are not regular.

    a. Only conclusion I follows
    b. Only conclusion II follows
    c. Both conclusion I and conclusion II follow
    d. Neither conclusion I nor conclusion II follows

    Ans. (d.)

    Explanation: Failed students ------> Regular;

    Successful students ------------> Not regular;

    It is clear that both conclusions are baseless.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    19. How many triangles are there in the given figure?

    a. 18 
    b. 19
    c. 20 
    d. 21

    Ans. (c.)

    Explanation: while counting, we can observe the 20 triangles in the given figure.

    20. Which one of the following figures represents the following relationship:

    Birds, Parrots, Bats

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans.

    Explanation: Parrots are birds, while bats do not fall under this category due to lack of wings and fused bones. Hence, option(c.) is the best representation for the given set.

    21. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans. (d.)

    Explanation: figures of first and third quadrants are same. Hence, figures of second and fourth quadrants should be same. Option(d.) is the correct one.

    22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans. (c.)

    Explanation: Superimpose the problem image on the each option and you will find option (c.) the most fitted one.

    23. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans. (d.)

    Explanation: by reversing the process after punching, we will get the final shape as depicted in option(d.).

    24. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

    a.

    b.

    c.

    d.

    Ans. (a.)

    Explanation: The glass image is always 180 degrees inverted through the mirror. Hence, option(a.) is the most appropriate answer.

    25. In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘B’ can be represented by 00, 13 etc., and ‘A’ can be represented by 55, 69 etc.

    Similarly you have to identify the set for the word ‘GIRL’

    a. 02, 56, 97, 24
    b. 31, 79, 68, 42
    c. 23, 97, 77, 11
    d. 11, 88, 95, 23

    Ans. (c.)

    Explanation: Let us find all possible combinations for the word GIRL.

    G = 02, 10, 23, 31, 44;

    I = 56, 65, 79, 88, 97;

    R = 59, 68, 77, 86, 95;

    L = 03, 11, 24, 32, 40;

    From this number combinations, we can conclude that option(d.) is the most appropriate answer to this.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF