Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 1stSep 2016: General Awareness

May 28, 2018 15:29 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will find 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 1stSeptember, 2016 (Morning shift). Please find the questions distribution in this examination in the table given below-

    From the described table, we can take insights that SSC has asked higher number of questions from Physics, Chemistry, Geography, and Awards/Important dates/others. The level of questions were very difficult and require attentive reading of journals & newspapers. Hence, we strongly recommend you to allot more time on these topics to excel in upcoming SSC CGL exams. Let us go through these questions-

    Question 1.The minimum short-term natural hazard is __________ .

    a. blizzard
    b. earthquake
    c. volcanic eruption
    d. bolt of lightning

    Ans. bolt of lightning
    Explanation:
    Bolt of lightning is an abrupt discharge from cloud to cloud or from cloud to earth accompanied by the emission of light.
    Question 2.DOTS is a treatment given to patients suffering from _________ .

    a. Polio
    b. AIDS
    c. Hepatitis
    d. Tuberculosis

    Ans. Tuberculosis
    Explanation:
    DOTS or Directly Observed Treatment Short course is the internationally recommended strategy for TB control that has been recognized as a highly efficient and cost-effective strategy.
    Question 3.Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?

    a. Sangam
    b. Aniridu
    c. Tuluva
    d. Saluva

    Ans. Tuluva

    Explanation: The Battle of Talikota was a battle fought between the Vijayanagara Empire and the Deccan sultanates. At that time, the ruling dynasty at Vijayanagara was Tuluva dynasty.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?

    a. Qutb-ud-din Aibak
    b. Balban
    c. Iltutmish
    d. Nasiruddin Muhammad

    Ans. Qutb-ud-din Aibak
    Explanation:
    In 1210, Qutb-ud-din Aibak died in an accident while he was playing polo. He fell from a horse and was severely injured. He was buried in Lahore near the Anarkali Bazaar.
    Question 5.Molten rock below the surface of the earth is called __________ .

    a. Basalt
    b. Laccolith
    c. Lava
    d. Magma

    Ans. Magma
    Explanation:
    Magma is usually studied as lava or igneous rock. However, most magma remains molten or partly molten beneath Earth's surface.
    Question 6.Magnesium is a constituent metal of __________ .

    a. Chlorophyll molecule
    b. DNA
    c. Mitochondria
    d. Ribosomes

    Ans. Chlorophyll molecule

    Explanation: Magnesium is an essential constituent of the green pigment chlorophyll, found in virtually all plants, algae, and cyanobacteria. The photosynthetic function of plants depends upon the action of chlorophyll pigments, which contain magnesium at the centre of a complex.

    Question 7.Which one among the following components is used as an amplifying device?

    a. Transformer
    b. Diode
    c. Capacitor
    d. Transistor

    Ans. Transistor

    Explanation:transistor is a semiconductor device used to amplify or switch electronic signals and electrical power. 
    Question 8.A __________ is an agreement between the communicating parties on how communication is to proceed.

    a. Path
    b. SLA
    c. Bond
    d. Protocol

    Ans. Protocol

    Explanation: A protocol is a set of rules and guidelines for communicating data. Rules are defined for each step and process during communication between two or more computers.

    Question 9.Name the gas used in preparation of bleaching powder

    a. Oxygen
    b. Hydrogen
    c. Nitrogen
    d. Chlorine

    Ans. Chlorine
    Explanation:
    Calcium hypochlorite (Bleaching Powder) is produced industrially by treating lime (Ca(OH)2) with chlorine gas.

    Question 10.The depletion in Ozone layer is caused by ___________ .

    a. Nitrous oxide
    b. Carbon dioxide
    c. Chlorofluorocarbons
    d. Methane

    Ans. Chlorofluorocarbons

    Explanation: Chlorofluorocarbons (CFCs) and other halogenatedozone depleting substances (ODS) are mainly responsible for man-made chemical ozone depletion

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following

    a. Lion
    b. Deer
    c. Tiger
    d. Bear

    Ans. Tiger
    Explanation:
    Sariska and Ranthambore in Rajasthan are known for their Tiger Reserves.

    Question 12.The prestigious 'Jawaharlal Nehru Award for International Understanding' is instituted by

    a. National Centre for Art and Culture
    b. Department of Youth and Sports
    c. Nehru Memorial Museum
    d. Indian Council for Cultural Relations

    Ans. Indian Council for Cultural Relations
    Explanation:
    It was established in 1965 and is administered by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) to people "for their outstanding contribution to the promotion of international understanding, goodwill and friendship among people of the world".

    Question 13.Phosphorus is kept in water because

    a. its ignition temperature is very high
    b. its ignition temperature is very low
    c. its critical temperature is high
    d. its critical temperature is low

    Ans. its ignition temperature is very low

    Explanation: The allotropy form of phosphorus i.e, white phosphorus is less stable and therefore highly reactive. It readily catches fire in Air to give dense white fumes of P4O10.

    Question 14.The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the
    a. Buddhists
    b. Jains
    c. Sikhs
    d. Parsis

    Ans. Jains
    Explanation:
    The Dilwara Temples are Jain temples of India located in Mount Abu, Rajasthan .

    Question 15.The unit of measurement of noise is

    a. Decibel
    b. Hertz
    c. Amplifier
    d. Acoustics

    Ans. Decibel

    Explanation: A sound unit is any acoustic unit of sound measurement. Decibel - noise of sound measurement is called decibels (dB).

    Question 16.The commonly used coolant in refrigerators is

    a. Ammonia
    b. Nitrogen
    c. Freon
    d. Oxygen

    Ans. Freon
    Explanation:
    Freon is stable, nonflammable, moderately toxic gases or liquids, which have typically been used as refrigerants and as aerosol propellants.

    Question 17.The complete form of 'IC' in electronics is

    a. Internal circuit
    b. Independent circuit
    c. Integrated circuit
    d. Inbuilt circuit

    Ans. Integrated circuit
    Explanation:
     IC stands for Integrated Circuits.

    Question 18.Who among the following did Gandhi ji regard as his political Guru?

    a. Mahadev Desai
    b. Dayanand Saraswati
    c. Acharya Narendra Dev
    d. Gopal Krishna Gokhale

    Ans. Gopal Krishna Gokhale
    Explanation:
    In his autobiography, Gandhi calls Gokhale his mentor and guide.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.Which of the following constitutional Amendment Act, deals with the Elementary Education as a Fundamental Right?

    a. 84th Amendment Act
    b. 85th Amendment Act
    c. 86th Amendment Act
    d. 87th Amendment Act

    Ans. 86th Amendment Act
    Explanation:
    Right to Education Act (RTE) is an Act of the Parliament of India enacted on 4 August 2009, which describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between the age of 6 to 14 years in India under Article 21A of the 86th amendment in Indian Constitution.

    Question 20.The World's largest island is

    a. Greenland
    b. Iceland
    c. New Guinea
    d. Madagascar

    Ans. Greenland
    Explanation:
    Greenland is the largest island in the worlds followed by New Guinea and Borneo.

    Question 21.Sea water is saltier than rain water because
    a. Sea animals are salt producing
    b. The air around the sea is saltish
    c. Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
    d. Sea beds have salt producing mines

    Ans. Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
    Explanation:
    Salty rocks on earth and the salt remains after water evaporation result in salty Seawater.

    Question 22.Pannalal Ghosh played which of the following musical instruments?

    a. Flute
    b. Sitar
    c. Violin
    d. Santoor

    Ans. Flute

    Explanation: Pannalal Ghosh also known as Amaljyoti Ghosh, was an Indian flute (bansuri) player and composer. 

    Question 23.Rio Summit is associated with

    a. Convention on Biological Diversity
    b. Green house gases
    c. Ozone depletion
    d. Wet lands

    Ans. Convention on Biological Diversity
    Explanation:
    Rio summit was opened for-

    1. Convention on Biological Diversity[6]
    2. Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)
    3. United Nations Convention to Combat Desertification

    Question 24.Polyploidy arises due to change in the

    a. number of chromatids
    b. structure of genes
    c. number of chromosomes
    d. structure of chromosomes

    Ans. number of chromosomes

    Explanation: Polyploid types are labeled according to the number of chromosome sets in the nucleus.

    Question 25.Which South Korean author in May 2016 won the 2016 Man Booker International Prize for her novel 'The Vegetarian'?

    a. Han Kang
    b. Yiyun Li
    c. Tami Hoag
    d. Taya Zinkin

    Ans. Han Kang

    Explanation: Han Kang won the Man Booker International Prize for fiction in 2016 for The Vegetarian, a novel which deals with a woman’s decision to stop eating meat and its devastating consequences.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF