1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 3 September 2016: Quantitative Aptitude

Jun 19, 2018 17:58 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing 25 solved questions of Quantitative Aptitude asked in SSC CGL tier-1 exam held on 3rdSeptember, 2016 (Morning shift). Please go through the questions distribution for the respective examination in the table given below-

    Sub-topics

    No. of questions

    Algebra

    5

    Percentages

    1

    Averages

    1

    Simple and Compound Interest

    1

    Ratio and Proportion

    1

    Profit, Loss, and Discount

    2

    Time and Distance

    1

    Time and Work

    1

    Geometry

    3

    Mensuration

    2

    Trigonometry

    3

    Data Interpretation

    4

     From the above table, we can conclude that more questions were asked from Algebra, Geometry, Data Interpretation, Profit & Loss, and Trigonometry. These questions were difficult and very time-consuming. Hence, we recommend you to allocate more time on such topics to score more in the upcoming SSC CGL exams. Please go through all these questions-

    Question1.If 100 cats kill 100 mice in 100 days, then 4 cats would kill 4 mice in how many days?

    a. 4 days
    b. 3 days
    c. 40 days
    d. 100 days

    Ans. 100 days

    Explanation: if 100 cats kills 100 mice in= 100 days;

    Then , 100 cats will kill 1 mouse in = 1 days; => 1 cat will kill 1 mouse in = 100 days;

    And, 4 cats will kill 1 mouse in = 25 days;

    Hence, 4 cats will kill 4 mouse in = 100 days;

    Question2.


    a. 4.2 cm
    b. 3.1 cm
    c. 2.8 cm
    d. 2.1 cm

    Ans. 2.1 cm

    Explanation: AD : BD = 3 : 5;

    As the theorem of proportionality states- AE : CE = 3 :5; => AE : AC = 3 : 8;

    AE = (3/8) * AC;

    AE = 2.1 cm;


    Question3.If two circles touch each other internally. The greater circle has its radius as 6 cm and the distance between the centers of the circles is 2 cm. The radius of the other circle is

    a. 3 cms
    b. 4 cms
    c. 2 cms
    d. 5 cms

    Ans. 4 cms

    Explanation: O2 is the center of the outer circle and O1 is the center of inner circle.  

    Hence, Radius of outer circle = 6 -O1O2 = 6-2 = 4 cms.


    SSC CGL 2018 Quantitative Aptitude Preparation Strategy: Detailed Chapterwise and Yearwise Analysis

    Question4.An office opens at 10 AM and closes at 5 PM. The lunch interval is 30 minutes. The ratio of lunch interval to the total period of office hours is

    a. 1:7
    b. 1:14
    c. 7:1
    d. 14:1

    Ans. 1:14

    Explanation: Total working hours = 7 hours= 7*60=420 minutes.

    Hence, the required ratio= 30/420 = 1: 14;

    Question5.A Bookseller allowed 15% discount on the books sold. Sunil purchased books worth Rs.1500. How much will he have to pay to Bookseller.

    a. Rs.1200
    b. Rs.1250
    c. Rs.1275
    d. Rs.1300

    Ans. Rs.1275

    Explanation: the percentage at which Sunil purchased the book = 100 – 15 = 85%;

    The Amount paid to the Book seller= 85% of 1500 = Rs. 1275.

    Question6.If the ratio between the profit and sale price of an article is 1:5, then the ratio between the sale price and the cost price of that article is:

    a. 3:2
    b. 4:3
    c. 5:4
    d. 6:5

    Ans. 5:4

    Explanation: Profit: Sale Price= 1: 5; => Profit = Sale Price/5;

    Cost Price = Sale price – Profit;

    Cost Price = Sale Price– Sale Price/5; => Cost Price = 4* Sale Price/5;

    Sale Price: Cost Price = 5: 4;

    Question7.What percent of 1 day is 36 minutes?

    a. 25%
    b. 2.5%
    c. 3.6%
    d. 0.25%

    Ans. 2.5%

    Explanation: 1 day = 24 * 60 minutes = 1440 minutes;

    The required percentage = 36*100/1440=2.5%.

    Question8. A car covers a certain distance  in 25 hrs. If it reduces the speed

    by 1/5, the car covers 200 km less in that time. The speed of

    car is
    a. 60 km/hr
    b. 30 km/hr
    c. 40 km/hr
    d. 50 km/hr

    Ans. 40 km/hr

    Explanation: Let the distance be x km and speed be y kmph;

    x/y = 25 => x =25y; --------eq.(i.)

    (x-200)/(4y/5) = 25  =>x-200 = 20y; ---- eq.(ii.)

    Put value of x from eq.(i) to eq.(ii.)-

    25y-200 = 20y;

    5y = 200 => y=40  kmph;


    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.If x2+y2+z2 = 14 and xy + yz + zx = 11, then the value of (x+y+z)2 is

    a. 16
    b. 25
    c. 36
    d. 49

    Ans. 36

    Explanation: x2+y2+z2 = 14  -----------eq.(i.)

    xy + yz + zx = 11  -------------eq.(ii.)

    Adding eq.(i.) and 2 x eq.(ii.), we get-

    x2+y2+z2 +2(xy + yz + zx) = 14 + 2*11=36;

    (x+y+z)2 =36;

    Question 12.


    a. 2/3
    b. 4/3
    c. 2
    d. 8/3

    Ans. 4/3

    Explanation: tan2θ = 6/√2=√3; => tan2θ=tan60;

    2θ =60; => θ = 30;

    sin θ +√3cos θ-2tan2θ = sin30 + √3cos 30-2tan230;

    = ½ + √3*√3/2-2*1/3 =1/2 +3/2 -2/3 = 2-2/3 =4/3;

    Question 13.A positive number when decreased by 4, is equal to 21 times the reciprocal of this number. The number is:

    a. 3
    b. 7
    c. 5
    d. 9

    Ans. 7

    Explanation: Suppose the number =x;

    x-4 = 21*(1/x); => x2-4x-21=0;

    x2-(7-3)x-21=0;

    x2-7x+3x-21=0; => x(x-7)+3(x-7)=0;

    (x-7)(x+3)=0; => x=7, -3;


    Question 16.


    a. 48
    b. 1792
    c. 4096
    d. 570

    Ans. 4096

    Explanation: x/y = 12/4 =3;

    Hence, (x+y)x/y=(12+4)3 =163 =4096;

    Question 17.In a triangle PQR, PQ = PR and Q is twice that of P. Then Q is equal to

    a. 72°
    b. 36°
    c. 144°
    d. 108°

    Ans. 72°

    Explanation: Q = 2P (given); Q=R (PQ=PR);

    P + Q + R = 180;

    Q/2+Q+Q = 180; => 5Q/2 = 180;

    Q= 72;

    Question 18.If the length of a chord of a circle is 16 cms. and is at a distance of 15 cm from the centre of the circle, then the radius of the circle (in cm) is:

    a. 15
    b. 16
    c. 17
    d. 34

    Ans. 17

    Explanation: r2 = 152 + 82;

    r2 = 225 + 64 = 289; => r = 17 cms;

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.On 24th May 2008 the maximum temperature of Delhi, Kolkata and Mumbai were recorded as 35°C, 33°C and 34°C respectively. What was the maximum temperature of Chennai so that the average maximum temperature of those cities would be 35°?

    a. 34° C
    b. 35° C
    c. 36° C
    d. 38° C

    Ans. 38° C

    Explanation:  Average temperature of all cities including Chennai = 35 + 33 + 34 + x= 102 + x;

    (102 + x )/4 = 35; x = 140 -102 = 38;

    Question 20.The diameter of a sphere is twice the diameter of another sphere. The curved surface area of the first and the volume of the second are numerically equal. The numerical value of the radius of the first sphere is

    a. 3
    b. 24
    c. 8
    d. 16

    Ans. 24

    Explanation: Let the diameter of first sphere is d and diameter of second sphere is D.

    d=2D;

    pi * d2 = 1/3 * pi * (D)3;

    put value of d in the above equation-

    4D2 = 1/3 *(D3); => D = 12 cms;

    d=2*12 = 24 cms.

    Question 21.The thread of a kite makes 60° angle with the horizontal plane. If the length of the thread be 80 m, then the vertical height of the kite will be

    a. 40/3 m
    b. 80
    3 m
    c. 80 m
    d. 40
    3 m
    Ans. 40
    3 m
    Explanation: h= 80 sin60 =40
    3 m;

    Question 22.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000

    How many more people are involved in service than in trade? 

    a. 3660
    b. 2660
    c. 1660
    d. 660

    Ans. 2660

    Explanation: %Difference in service and trade = 20-6.7 = 13.3%;

    Hence, no. of people involved in service than in trade = 13.3*20000/100 = 2660;

    Question 23.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000


    The ratio of the people involved in service to that of industry is

    a. 1:2
    b. 2:3
    c. 3:4
    d. 3:2

    Ans. 2:3

    Explanation: The required ratio = 20%: 30% = 2: 3;

    Question 24.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000


    The sectorial angle made by the people involved in service in the given pie-chart is

    a. 36°
    b. 90°
    c. 72°
    d. 108°

    Ans. 72°

    Explanation: The sectorial angle made by the people in service sector = 20% of 360 = 72;

    Question 25.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000


    The difference between the maximum number of people involved and minimum number of people involved in various professions is

    a. 2640
    b. 3640
    c. 6320
    d. 5320

    Ans. 5320

    Explanation: The Maximum number of people is involved in agriculture and minimum people are involved in trade;

    Hence, % difference = 33.30 – 6.7 = 26.6%.

    Hence, the required number of people = 26.6% of 20000 = 5320;

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF