1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 4 September 2016: General Awareness

Jun 20, 2018 17:41 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In the following article, we are providing 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 4thSeptember, 2016 in the Morning shift. Please go through the table containing the distribution of questions in the respective examination-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    2

    History

    2

    Indian Environment

    2

    Indian Culture

    2

    Economics

    4

    Indian Politics

    1

    Physics

    1

    Chemistry

    2

    Biology

    3

    Computer

    1

    Sports

    1

    Important dates, Awards, and others

    3

    Current affairs

    1

     From the above table, we can conclude that SSC had asked maximum number of questions from Biology, Economics, Indian Culture, Indian Environment, Geography, and Chemistry. The level of these questions were difficult and require a systematic & holistic study of journals & newspapers regularly. Hence, we can suggest you to allocate more time on such topics to score high marks in upcoming SSC CGL exams. Let us have a look these questions & their solutions-

    Question 1.Besides CO2, the other greenhouse gas is-

    a. CH4
    b. N2
    c. Ar
    d. O2

    Ans. CH4

    Explanation: In order,  the most abundant greenhouse gases in Earth's atmosphere are- Water vapor, Carbon dioxide, Methane, Nitrous oxide, Ozone, Chlorofluorocarbons, Hydrofluorocarbons, etc.

    Question 2.National Income of India is compiled by
    a. Finance Commission
    b. Indian Statistical Institute
    c. National Development Council
    d. Central Statistical Organization

    Ans. Central Statistical Organization

    Explanation: Central Statistical Organization performs the following statistical functions-

    ·         National Income Accounting

    ·         Annual Survey of Industries

    ·         Economic censuses, etc.

    Question 3.The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
    a. Advisory jurisdiction
    b. Original jurisdiction
    c. Appellate jurisdiction
    d. Jurisprudence
    Ans.
     Original jurisdiction

    Explanation: Supreme court of India has original, appellate, and advisory jurisdiction, which extends to all cases between the Government of India and the states of India.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.The word 'Satyameva Jayate' have been derived from which Upanishad?

    a. Akshi Upanishad
    b. Mundaka Upanishad
    c. Garuda Upanishad
    d. Mahavakya Upanishad

    Ans. Mundaka Upanishad

    Explanation: Our national motto ‘Satyamev Jayate’ is taken from the ‘Mundaka Upanishad’.

    Question 5.When Granite rocks get metamorphosed, they form

    a. Quartzite
    b. Gneiss
    c. Marble
    d. Slate

    Ans. Gneiss
    Explanation: Granite is an igneous rock. Gneiss is a rock formed by high-grade metamorphic processes from pre-existing formations that were either igneous or sedimentary rocks.

    Question 6.Which of the following is a commercial source of energy?
    a. Agricultural waste
    b. Dried dung
    c. Sun
    d. Natural gas

    Ans. Natural gas
    Explanation: Natural gas is found in deep underground rock formations and used commercially in vehicles, manufacturing of plastic, etc.

    Question 7.Backward bending supply curve belongs to which market?

    a. Capital
    b. Labour
    c. Money
    d. Inventories
    Ans. Labour
    Explanation: Backward bending supply curve shows how changes in real wage rates might affect the number of hours worked by employees.

    Question 8.In IT, associative memory is called as
    a. Virtual memory
    b. Cache memory
    c. Content addressable memory
    d. Main memory
    Ans. Content addressable memory
    Explanation: Content-addressable memory (CAM) is a special type of computer memory used in certain very-high-speed searching applications. It is also known as associative memory.

    Question 9.Addition of suitable impurities into semiconductor, is called
    a. Doping
    b. Mixing
    c. Forming
    d. Diluting
    Ans. Doping
    Explanation: Doping in semiconductors with suitable impurities is done for the purpose of modulating its electrical properties.

    Question 10.Kyoto Protocol is associated with
    b. Climate change
    c. Wetland Conservation
    d. Medicinal plants
    Ans. Climate change
    Explanation: The Kyoto Protocol is an international agreement on Climate Change, which commits its Parties by setting internationally binding emission reduction targets.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11. Ebraham Alkazi is an eminent personality in which one of the following area?
    a. Heart surgery
    b. Civil aviation
    c. Theatre
    d. Painting

    Ans. Theatre
    Explanation: Ebraham Alkazi is an Indian theatre director and drama teacher.

    Question 12.Skoda, which launched sedan 'Rapid', is an automobile manufacturer based in
    a. Japan
    b. France
    c. South Korea
    d. Czech Republic

    Ans. Czech Republic
    Explanation: Skoda Auto is a Czech automobile manufacturer founded as Laurin & Klement.

    Question 13.Sattriya is a classical dance form of __________
    a. Manipur
    b. Uttar Pradesh
    c. Assam
    d. Andhra Pradesh
    Ans. Assam

    Explanation: Sattriya dance form is originated from Krishna centered monasteries of Assam.

    Question 14.P. V. Sindhu defeated Wang Yihan to enter the semi-final of women's singles of badminton at the Rio Olympics. Wang Yihan belongs to ____________
    a. Indonesia
    b. Taiwan
    c. China
    d. Japan
    Ans. China
    Explanation: Wang Yihan is a retired professional badminton player from China.

    Question 15.If a budget is defeated in the legislature of a state then
    a. The Finance Minister alone has to resign
    b. The Finance Minister concerned has to be suspended
    c. The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
    d. Re-election have to be ordered
    Ans. The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
    Explanation: If a budget is defeated in the legislature of a state then the council of ministers along with the chief minister has to resign.

    Question 16.Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?
    a. Indian Opinion
    b. Harijan
    c. Young India

    d. Indian Mirror

    Ans. Indian Opinion
    Explanation:  The Indian opinion was a newspaper established by Mahatma Gandhi and it existed between 1903 and 1915.

    Question 17.In which of the following cities India's first water metro project was recently launched?
    a. Kolkata
    b. Kochi
    c. Vishakhapatnam
    d. Mumbai
    Ans. Kochi
    Explanation: Kochi Water Metro is an integrated water transport project in Greater Kochi region proposed by Kochi Metro Rail Limited.

    Question 18.Meibomian glands are located in
    a. Eye
    b. Ear
    c. Nose
    d. Skin 
    Ans.
     Eye

    Explanation: The Meibomian glands at the rim of eyelids inside the tarsal plate are responsible for the supply of meibum, an oily substance that prevents evaporation of the eye’s tear film.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.In which city is India's first Post Office ATM opened?
    a. Chennai
    b. New Delhi
    c. Hyderabad
    d. Mumbai

    Ans. Chennai

    Explanation: On 27 February 2014, India Post opened its first ATM-cum-debit cards in Chennai for its saving bank account holders.

    Question 20.Arsenic problem in India is primarily due to
    a. Overexploitation of coal in Bihar and Bengal
    b. Overexploitation of arsenopyrite in the hinterland
    c. Overexploitation of ground water in the affected areas
    d. Overexploitation of surface water in the affected areas

    Ans. Overexploitation of ground water in the affected areas
    Explanation: Arsenic (As) is an odourless and tasteless metalloid widely distributed in the earth’s crust and arsenic contamination is caused due to the overexploitation of the ground water.

    Question 21.Men's Singles Wimbledon Championship 2016, is bagged by
    a. Andy Murray
    b. Milos Ravnic
    c. Roger Federer
    d. Novak Dijokovic

    Ans. Andy Murray
    Explanation: Andy Murray won the Men’s Singles Wimbledon Championship 2016 by defeating Canadian Milos Raonic.

    Question 22.Which of the following vitamins are water soluble?
    a. Vitamin-A & Vitamin-B
    b. Vitamin-B & Vitamin-C
    c. Vitamin-C & Vitamin-D
    d. Vitamin-A & Vitamin-K

    Ans. Vitamin-B & Vitamin-C
    Explanation:
    B-complex vitamins and vitamin C are water-soluble vitamins that are not stored in the body and are replaced each day.

    Question 23.In terms of economics, if it is possible to make someone better-off without making someone worse-off, then the situation is
    a. Inefficient
    b. Efficient
    c. Optimal
    d. Pareto-superior

    Ans. Pareto-superior
    Explanation: One possible outcome Oi is Pareto superior to another possible outcome Oj just in case at least one member of the group prefers Oi to Oj and no member of the group prefers Oj to Oi.
    Question 24.Green House Effect' means

    a. Pollution in houses in tropical region
    b. Prevention of ultra-violet radiation by the ozone layer
    c. Trapping of solar energy due to atmospheric gases
    d. Damage to green painted buildings
    Ans.
     Trapping of solar energy due to atmospheric gases
    Explanation: The greenhouse effect is a natural process that warm earth’s surface by trapping the solar energy to atmospheric gases.
    Question 25.General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?
    a. Hasrat Mohini
    b. Vir Savarkar
    c. Udham Singh
    d. Jatin Das

    Ans. Udham Singh

    Explanation: Udham Singh was the freedom fighter belonging to the Ghadar Party. He is best known for assassinating Michael O’ Dwyer on 13 March 1990.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF